18.000 de teste antigen pentru depistarea infectării copiilor cu coronavirus, distribuite școlilor buzoiene

11 februarie 2021 | 0 comentarii |

Școlile care dispun de cabinete medicale școlare au primit deja testele repartizate, iar zilele acestea vor primi astfel de teste și celelalte unități de învățământ, prin primăriile de care aparțin, pentru a fi utilizate de medicii de familie.

 

Abia au revenit elevii în bănci, că numărul buzoienilor infectați cu SARS-CoV2 a și reînceput să crească. După o bună perioadă în care s-au înregistrat doar câteva cazuri zilnic, miercuri, DSP Buzău a raprtat 31 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, ale unor pacienți cu vârste cuărinse între 12 și 86 de ani.

Pentru a se evita riscurile unei contaminări în colectivitățile școlare, miniștrii Sănătății și Educației au rugat părinții, încă dinaintea începerii școlii, să nu trimită la cursuri copiii care prezintă simprome de infectare, dar e greu de presupus că acest lucru se va întâmpla în toate cazurile. Responsabilitatea majoră revine personalului medical școlar (acolo unde există) și dascălilor, care trebuie să observe orice schimbare care ar putea determina o suspiciune de infectare a copiilor și de a-i izola, pentru a fi testați și a se lua măsurile specifice.

Testarea elevilor se face cu teste rapide antigen, iar în școli au început deja să fie distribuite, iar conform unei decizii dispuse prin Ordin al comandantului acțiunii, Raed Arafat, peste 1.387.100 de teste antigen distribuite pentru testarea elevilor și profesorilor vor ajunge în școli, prin transfer de la Unități de Primire Urgențe și Serviciile de Ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică și mai departe către unitățile școlare.

Produsele menționate se transferă fără plată, pe bază de proces verbal de predare – primire încheiat între conducătorii unităților menționate în anexa la prezentul ordin și conducătorul Direcției de Sănătate publică județeană”, potrivit ordinului menționat.

 

Dr Carmen Scantei

În județul Buzău, testele antigen care vor fi folosite în unitățile de învățământ la apariția unei suspiciui de infectare cu noul coronavirus, au început să fie distribuite în școli. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, 18 000 de teste care nu s-au utilizat în spitalele din județ și la Serviciul de Ambulanță vor ajunge în școli. Primele cantități au fost deja distribuite unităților în care există cabinete de medicină școlară, urmând ca în celelalte școli să ajungă în următoarele zile, prin reprezentanții primăriilor care le vor ridica de la DSP și le distribue medicilor de familie din localitățile respective.

Testarea rapidă cu teste antigen presupune existența unui loc special amenajat, a unui personal bine instruit, de regulă personal medical, și a unui echipament de protecție adecvat. Așadar, testarea se poate face în școlile cu cabinete de medicină școlară, iar acolo unde acestea nu există, se va apela la medicul de familie la care copilul suspect sau confirmat va fi îndrumat imediat pentru finalizarea unui diagnostic”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologul-șef al DSP Buzău, care subliniază că aceste testări se vor face doar elevilor care prezintă simptome specifice sai asociate infectării cu SARS-CoV2 și numai dacă părintele sau aparținătorul legal și-au dat acordul prealabil, prin completarea formularului care a stărnit atâtea controvese înainte de începerea școlii.

În cazul în care părintele nu semnează acel acord de testare, iar copilul prezintă semne de boală, acesta va fi chemat să preia copilul și împreună cu medicul de familie va stabili ce trebuie făcut în continuare.

 

Potrivit protocolului, dacă pe parcursul zilei se observă modificarea stării unui copil, acesta va fi izolat fie în cabinetul medical școlar (dacă acesta există), fie într-o clasă liberă sau un alt spațiu desemnat de conducerea școlii pentru această situație, până când se va lua atitudinea cea mai potrivită. „În cazul în care elevii prezintă, în timpul orelor de curs, stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. Dacă există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Dacă școala nu are cabinet medical, părintele preia copilul și-l duce la medicul de familie, iar împreună vor stabili ce trebuie făcut în continuare”, mai spune medicul epidemiolog.

Elevii cu vârsta de peste 18 ani pot semna consimțământul personal. Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

 


Adaugati un comentariu


 

*