La Buzău, vaccinul Astra Zeneca va fi administrat într-un ritm de 180 de doze pe zi

11 februarie 2021 | 0 comentarii |

Este posibil ca în curând să poată fi administrat acest vaccin și persoanelor de peste 65 de ani, după ce Organizația Mondială a Sănătăți a transmis o recomandare în acest sens.

 

În prima zi în care s-au putut face programări pentru imunizarea cu vaccinul anti-Covid produs de Astra Zeneca și Universitatea Oxford s-au înscris aproape tot atâtea persoane câte doze sunt disponibile la acest moment în România. Până ieri, la ora 16.30, ritmul înscrierilor se desfășurase cu o medie de 16.000 de programări pe oră, numărul persoanelor programate crescând progresiv începând cu ora 13.30. Astfel, dacă până ieri la prânz se programaseră 19.094 de persoane, numărul acestora s-a dublat în interval de o oră, ajungându-se la 38.511 de programări la 14.30. La ora 15.30 erau confirmate 54.435 de programări, iar o oră mai târziu, 63.964.

Ultima raportare, de la ora 20.00, indica 80.328 de programări, în condițiile în care numărul dozelor disponibile în țară la acest moment este de 81.000. Asta nu înseamnă însă că numărul locurilor disponibile s-a epuizat, pentru că sunt așteptate noi tranșe de vaccin în perioada următoare. Astfel, pe platforma de programare au fost deschise 216.000 de locuri până pe 6 martie, ceea ce înseamnă că programările continuă și astăzi și în zilele următoare.

La un nou calcul făcut la ora 20.00 a rezultat faptul că pe parcursul zilei de ieri, pe platforma on-line s-au programat 74 de persoane pe minut. În această dimineață a fost depășit și pragul de 100.000 de programări (54.454 de femei și 52.690 de bărbați) și sunt toate șansele ca mai mult de jumătate din numărul locurilor până pe 6 martie să fie rezervate în cursul zilei de azi.

 

Programările din prima etapă se fac pentru perioada 15 februarie-6 martie, luni urmând să înceapă efectiv și vaccinarea cu serul de la Astra Zeneca, când vor fi imunizate primele 10.800 de persoane care s-au înscris ieri. Acesta va fi ritmul zilnic de vaccinare în cele 180 centre de vaccinare care se vor deschide în țară și care vor primi vaccinurile în funcție de numărul de programări făcute pentru fiecare centru în parte. Se vor putea face programări și după data de 6 martie, întrucât până la finalul lunii respective, în România ar urma să fie recepționate 1,3 milioane de doze, dintre care 800.000 în luna februarie. De altfel, chiar azi urmează să sosească un nou lot de 92.000 de doze,  iar mâine vor fi trimise centrelor de stocare de la Brașov și Constanța 19.800, respectiv 18.000 de doze. Totodată, 54.600 de doze vor fi distribuite centrelor de vaccinare din București.

În fiecare cabinet vor putea vaccinate 60 de persoane zilnic, ceea ce înseamnă că la Buzău vor fi administrate 180 de doze de vaccin pe zi, dar fiind că centrul care se va deschide luni pe bulevardul Nicolae Bălcescu va dispune de trei fluxuri de vaccinare. Până la acest moment, peste 1.200 de buzoieni s-au programat pentru a primi vaccinul de la Astra Zeneca.

 

Procedurile stabilite de autoritățile din România privind administrarea vaccinului de la Astra Zeneca prevăd ca sunt eligibile pentru vaccinare persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, inclusiv pacienții cu boli cronice, iar rapelul se administrează la 8 săptămâni după prima doză. Criteriul de vârstă a fost stabilit ținându-se cont de faptul că în studiile clinice nu a fost inclus un eșantion semnificativ de persoane vârstnice, astfel că nu se putea spune cu certitudine ca vaccinul ar fi eficient și în cazul celor peste 65 de ani.

Protocolul ar putea fi însă modificat în perioada următoare, după ce Comitetul de experţi pentru vaccinuri al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a transmis că vaccinul de la Astra Zeneca poate fi administrat și persoanelor peste 65 de ani, care reprezintă una din grupele de risc în cazul infectării cu noul coronavirus.

Anunțul a fost făcut în contextul în care au apărut suspiciuni și în ceea ce privește eficiența vaccinului în cazul noilor tulpini ale virusului, Alejandro Cravioto, președintele comitetului de experți al OMS declarând că „persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul și recomandăm administrarea acestuia chiar dacă într-o ţară sunt prezente variante noi ale coronavirusului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*