Vaccinul de la AstraZeneca, accesibil și persoanelor peste 55 de ani

Astfel, vaccinul devine disponibil tuturor persoanelor de peste 18 ani incluse în etapa a doua a campaniei, iar în curând va fi accesibil și populației generale, odată cu demararea etapei a treia.

 

Vaccinul anti-Covid produs de compania AstraZeneca și Universitatea Oxford a devenit disponibil unui număr mai mare de români care doresc să se imunizeze, iar așa cum Sanatateabuzoiana.ro anunța în urmă cu o săptămână, s-a eliminat criteriul care limita administrarea acestora doar persoanelor până în 55 de ani. În urmă cu o lună, după ce vaccinul a devenit disponibil și în România, autoritățile de reglementare au stabilit procedura de administrare a acestuia, ținând cont de faptul că în studiile clinice nu fusese inclus un eșantion semnificativ de persoane peste 65 de ani, astfel că  nu existau suficiente dovezi privind eficacitatea acestuia în cazul persoanelor peste această vârstă. În această situație s-a stabilit că vaccinul poate fi administrat în România persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, o categorie importantă de risc – vârstnicii – fiind astfel excluși. Alte țări, precum Marea Britanie, au administrat vaccinul și persoanelor peste 65 de ani, produsul dovedindu-se eficient și în cazul acestei categorii de vârstă.

 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a trimis o solicitare către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, prin care cerea reevaluarea criteriului de vârstă pentru administrarea acestui vaccin, pe baza noilor date științifice, care confirmă că produsul este eficient și în cazul persoanelor peste 55 de ani.

Răspunsul oficial a fost primit ieri, autoritățile de reglementare dându-și acordul și aprobând eliminarea în totalitate a pragului superior de vârstă pentru administrarea vaccinului de la AstraZeneca. Astfel, orice persoană din România care a împlinit 18 ani va putea primi acest vaccin.

Până acum, acesta a fost administrat pacienților cronici și angajaților care ocupă funcții  esențiale, eligibili pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare, iar de acum va putea fi administrat și vârstnicilor, care reprezintă o categorie importantă de risc și se pot vaccina din etapa a doua. Mulți dintre ei doresc să se imunizeze, dar au nevoiți să aștepte pentru că locurile disponibile erau ocupate până la jumătatea lunii viitoare, iar acum se pot programa pentru a primi vaccinul de la AstraZeneca.

 

Comitetul național de coordonare a activități de vaccinare a anunțat că deja se pot face programări pentru acest vaccin pe platforma on-line, ca urmare a eliminării restricțiilor de vârstă. Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie sau medicului curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte. Până azi la ora 10.30, 59.522 de persoane peste 55 de ani se programaseră deja pentru a primi acest vaccin,  33.797 dintre ele având peste 65 de ani.

În județul Buzău există la acest moment un singur centru comunitar în care se administrează acest vaccin, fiind vorba de centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiu, cu o capacitate de vaccinare de 180 de persoane pe zi. De asemenea, vaccinul de la AstraZeneca se mai administrează în centrul  destinat personalului Ministerului de Interne, de la sediul Inspectoratului de Jandarmi județean, și în cel destinat cadrelor didactice , da la Casa Corpului Didactic. Odată cu eliminarea restricției de vârstă, este de așteptat ca numărul celor care se adresează acestor centre să crească în perioada următoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*