S-a stabilit procedura de administrare a vaccinului de la Astra Zeneca în România

5 februarie 2021 | 0 comentarii |

Vaccinul va fi disponibil în perioada următoare când urmează a fi deschise noi centre de vaccinare și a se crea noi locuri pentru cei care vor să se imunizeze.

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, dr. Valeriu Gheorghiță, anunța zilele trecute că până la sfârșitul acestei săptămâni se va stabili care sunt categoriile de vârstă eligibile pentru a primi noul vaccin produs de Astra Zeneca și Universitatea Oxford, precum și intervalul de timp la care va fi administrată doza de rapel. În studiile premergătoare avizării vaccinului nu a fost inclus un eșantion semnificativ de subiecți peste 65 de ani, de aceea nu există suficiente date despre efectele vaccinului în cazul vârstnicilor, care constituie o categorie vulnerabilă și au prioritate la vaccinare.

Pentru a se lua o decizie în privința folosirii vaccinului în cazul persoanelor peste 65 de ani, comitetul național de coordonare a vaccinării a solicitat Ministerului Sănătății, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România și grupului științific constituit în cadrul comitetului să facă o analiză a datelor disponibile și să formuleze  o recomandare în acest sens.

Astfel, pe baza precizărilor din rezumatul caracteristicilor produsului şi a studiilor disponibile până la momentul autorizării, s-a decis ca vaccinul să fie administrat în România persoanelor din categoria de vârstă 18-55 de ani.

 

Ulterior, dacă vor apărea noi date științifice despre vaccin, limitele de vârstă se vor putea modifica. Totodată, dat fiind faptul că producătorul recomandă administrarea dozei de rapel într-un interval de 4-12 săptămâni, comitetul național de coordonare a vaccinării a decis ca în centrele din România, cel două doze să fie administrate la interval de 8 săptămâni.

Procedura stabilită a fost transmisă în teritoriu, către personalul medical implicat în activitatea de vaccinare, fiind menționate totodată condiţiile şi modul de stocare, depozitare, transport şi distribuţie, cu respectarea lanţului de frig, monitorizarea reacţiilor, precum şi managementul stocurilor şi al pierderilor.

Vaccinul de la Astra Zeneca este disponibil în flacoane de 4 mililitri suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 mililitri suspensie, cu 10 doze. Acesta se păstrează la temperaturi între două şi opt grade Celsius, cu menţinerea lanţului de frig impus de producător şi are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.

 

În primul trimestru, România ar urma să primească 1,3 milioane de doze din acest vaccin, care este al treilea autorizat în Uniunea Europeană, 800.000 de doze fiind așteptate în cursul lunii februarie.

În acest mod va crește capacitatea de vaccinare la nivel național și vor deveni disponibile noi sloturi, astfel că persoanele eligibile se vor putea programa pentru a primi acest vaccin. Pentru că programările la centrele de vaccinare deja existente sunt epuizate pentru primul trimestru, vor fi deschise la jumătatea lunii 180 de centre noi în toată țara, unde va fi administrat noul vaccin.

Printre acestea, și centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Buzău, pentru care autoritățile de sănătate publică locale au transmis comitetului național de vaccinare documentele care atestă funcționalitatea. Centrul dispune de trei fluxuri de vaccinare și poate fi oeraționalizat de săptămâna viitoare, când este de așteptat să fie deblocate și programările pentru buzoienii care vor să se vaccineze aici. Județul va dispune astfel de 6 centre de vaccinare comunitară cu 10 fluxuri. Mai exact, centrul de la Liceul Sportiv și cel de pe Nicolae Bălcescu vor funcționa cu câte 3 fluxuri fiecare, în timp ce în centrele de la liceul Henri Coandă din municipiu, de la Râmnicu Sărat, Vernești și Vadu Pașii va funcționa în continuare un singur flux.

 


Adaugati un comentariu


 

*