Trei medici răniți în urma unui incendiu la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova

Aceștia au suferit traumatisme la nivelul picioarelor, după ce au sărit pe geam din cauza fumului care inundase coridorul.

 

Aseară s-a dat din nou alarmă de incendiu la o unitate medicală, însă de această dată, pagubele materiale au fost nesemnificative și, din fericire, nu s-au consemnat pierderi de vieți omenești. Cu toate acestea au existat trei victime în rândul cadrelor medicale, care au avut de suferit nu din cauza flăcărilor și a fumului degajat, ci după ce au sărit pe geam de la etajul unu, pentru a se salva.

Incendiul a fost semnalat aseară la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova, într-o rezervă de la parter. Se pare că a fost provocat de o pacientă care avea asupra sa o brichetă, pe care a folosit-o pentru a da foc saltelei de pe pat.  Salteaua aprinsă a degajat o cantitate mare de fum care i-a pus imediat în alertă pe toți cei care se aflau în incinta corpului de clădire al spitalului – pacienți și cadre medicale. Majoritatea au reușit să părăsească incinta sau au fost ajutați să facă acest lucru, însă trei medici nu au mai reușit să găsească drumul spre ușă din cauza fumului gros care inundase etajul unu, unde se aflau la momentul incendiului. Întrucât exista riscul să se asfixieze, aceștia au apelat la o soluție disperată, sărind pe geam, de la etaj.

 

Fiind vorba de o înălțime destul de mare față de sol, cei trei medici au suferit traumatisme la nivelul membrelor inferioare, motiv pentru care au fost transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. Ulterior Ministerul Sănătății a transmis că în cazul celor trei medici este vorba de traumatisme ușoare suferite prin cădere de la înălțime, iar aceștia sunt în afara oricărui pericol.

Între timp, la spitalul de neuropsihiatrie au ajuns 6 autospeciale de stingere incendiu ale pompierilor, împreună cu două autospeciale de lucru la înălțime, un echipaj de descarcerare și o ambulanță SMURD. Majoritatea pacienților și cadrelor medicale fuseseră evacuate până la momentul intervenției, un singur pacient fiind evacuat de salvatori. În total este vorba de 19 pacienți și 8 cadre medicale evacuate sau care s-au autoevacuat, niciunul dintre ei neavând de suferit de pe urma flăcărilor sau fumului amestecat cu gaze toxice.

 

Intervenția pompierilor s-a desfășurat fără probleme, incendiul fiind lichidat în scurt timp. S-a constatat că acesta afectase o suprafață de 20 de metri pătrați din salonul respectiv, valoarea pagubelor urmând a fi stabilită ulterior. Urmează acum să fie demarată și o anchetă, pentru a se stabili cu exactitate cauzele incendiului.

Dacă varianta conform căreia focul a fost pus de o pacientă se va adeveri, se vor face cercetări și pentru a se stabili cum a fost posibil ca aceasta să aibă la îndemână o brichetă, ținând cont că este vorba de o pacientă cu probleme psihice. De asemenea, se investighează împrejurările în care cei trei medici au fost răniți, după ce au sărit pe geam, varianta susținută de aceștia fiind aceea că nu s-au mai putut autoevacua din clădire pentru că nu au mai găsit ușa de ieșire, din cauza fumului.

Spitalul se află în subordinea Consiliului Local din Craiova, iar primarul Olguța Vasilescu a declarat că acesta fusese recent reabilitat, având montate camere de supraveghere în toate saloanele și pe holuri, astfel că nu va fi foarte dificil să se stabilească împrejurările în care s-a petrecut evenimentul. „Vom declanşa o anchetă ca să verificăm de ce pacientă avea o brichetă asupra ei şi de ce medicii de gardă nu s-au asigurat că pacienţii sunt evacuaţi pentru a fi preîntâmpinat orice pericol” – a mai declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*