Doua explozii produse in aceeasi zi au pus in alerta spitalele si autoritatile din Sanatate

Nu mai putin de 12 persoane au fost internate, unele dintre ele cu arsuri foarte grave pe suprafate intinse, insulusiv pe caile respiratorii.

 

arsiUPDATE, ora 13,30Ministerul Sanatatii a remis, astazi, un comunicat de presa prin care informeaza ca la Spitalul de Arsi au ajuns 6 pacienti, din care 3 sunt acum in tratament ambulator cu schimbari zilnice de pansamente. Ceilalti 3 au ramas internati, intre ei aflandu-se o femeie in varsta de 83 de ani, cu arsuri 5% suprafata corporala, internata pe sectia de arsuri si a carei evolutie este buna. Un barbat in varsta de 72 de ani, cu arsuri de gradul I, gradul IIa si IIb pe 18-20% suprafata corporala este intubat si ventilat mecanic, internat in reanimare si are evolutie stationara, medicii fiind rezervati in privinta evolutiei sale. Un alt barbat, in varsta de 54 de ani, cu arsuri de gradul IIa si IIb pe 12% suprafata corporala, este intubat si ventilat mecanic, internat in reanimare si are o evolutie stationara lent favorabila.

 

arsi floreascaLa Spitalul Floreasca sunt internati in prezent, 4 pacienti. Doi dintre acestia sunt pe sectia de Chirurgie plastica, cu arsuri superficiale, stare lor generala fiind buna si avand un prognostic favorabil.

Alti doi pacienti sunt internati pe sectia de arsi, un barbat in varsta de 50 de ani, care a fost operat ieri in regim de urgenta si va fi consultat astazi bronhoscopic, pentru a se stabili gradul de afectare a cailor aeriene superioare.  In ciuda tratamentului administrat, starea lui generala este grava, iar prognosticul rezervat. Femeia in varsta de 64 de ani internata la acelasi spital urmeaza sa fie transferata pe sectia de Chirurgie plastica, avand o evolutie buna fata de ziua de ieri.

In ceea ce priveste starea pacientilor transferati de la Miercurea Ciuc, la Spitalul de Arsi, Ministerul Sanatatii informeaza ca barbatul in varsta de 60 de ani, care avea arsuri pe 80% din suprafata corpului si caile aeriene grav afectate si care fusese operat ieri, a incetat din viata in aceasta dimineata.

Barbatul in varsta de 23 de ani are arsuri de gradul IIa si IIb pe 36% din suprafata corpului. La sosire, pacientul era intubat, dar in cursul serii a fost detubat si respira spontan. In acest moment nu necesita interventii chirurgicale, evolutia sa fiind buna sub tratament.

 

explozie 2Ziua de ieri a fost marcata de doua evenimente nedorite, care au produs mai multe victime. Au fost puse astfel in alerta echipajele de interventie, autoritatile din Sanatate si spitalele Floreasca, Universitar si Spitalul de Arsi. Este vorba despre doua explozii urmate de incendii, produse la interval de cateva ore. Prima, in localitatea harghiteana Siculeni, cea de-a doua, in incinta unui targ de vechituri din zona Valea Cascadelor din Capitala. In urma celor doua evenimente, 14 persoane au suferit arsuri, cele mai multe victime fiind inregistrate in urma exploziei din Bucuresti, explozia producandu-se intr-o rulota din care se vindeau produse alimentare, iar in momentul respectiv, in zona se aflau multi vizitatori ai targului.

In ceea ce priveste explozia de la Siculeni, aceasta a avut loc in balconul unui bloc din localitate, in timp ce doi locatari, tata si fiu, incercau sa schimbe o butelie. In timpul acestei operatiuni, una dintre butelii se pare ca a inceput sa scape gaz, iar la scurt timp s-a produs o explozie puternica, urmata de un incendiu.

 

spital arsiMartorii spun ca l-au vazut pe unul dintre cei doi barbati cuprins de flacari pe balcon, primii care au intervenit fiind cativa vecini care au folosit stingatoare. Incendiul a fost lichidat inainte de a apuca sa se extinda, insa barbatul de 60 de ani si fiul sau de 23 de ani au fost grav raniti. Ambii au fost transportati la sectia UPU a spitalului din Miercurea Ciuc, insa la cateva ore de la internare au fost transportati cu un elicopter al Ministerului de Interne la Bucuresti, unde au fost internati la Spitalul de Arsi.

Conform unui comunicat al Ministerului Sanatatii, cel mai grav afectat este barbatul de 60 de ani, care a suferit arsuri profunde pe 80 la suta din suprafata corpului precum si pe caile respitarorii. Acesta a fost operat in cursul zilei de ieri, iar fiul sau, care suferise arsuri pe 36 la suta din suprafata corpului, a fost operat in cursul noptii, ambii pacienti fiind in prezent internati si tinuti sub observatie.

 

explozieExplozia de pe Valea Cascadelor s-a datorat tot unei butelii, folosita de proprietarii unei rulote pentru prepararea de mici si carne la gratar. In momentul exploziei, in jurul rulotei se aflau mai multi clienti, astfel ca numarul victimelor a fost mult mai mare. Este vorba despre 12 persoane care au suferit arsuri, 10 dintre acestea ajungand la spitalele din Capitala.

In aceasta situatie, la nivelul Ministerului Sanatatii s-a format o celula de criza pentru gestionarea situatiei, fiiind tinuta permanent legatura cu serviciile de urgenta si cu Unifarm, pentru asigurarea stocurilor de medicamente necesare pentru tratamentul arsurilor.

La spitalul Floreasca au fost internati patru dintre cei 10 pacienti, cel mai grav dintre acestia, in Sectia de Arsi. Au fost chemati la spital si medicii si asistentele care au participat pana cum la stagiul de pregatire in Franta, tocmai pentru a putea lucra in cadrul acestei sectii, pacientul respectiv fiind operat ieri, iar astazi urmand sa fie supus unor noi interventii.

 

spitatul de arsiO alta pacienta internata la Floreasca era, de asemenea, in stare grava dar stabila, iar starea celorlalti doi pacienti este una mai buna, si acestia fiind stabili.

La Spitalul de Arsi, au ajuns, ieri, cinci pacienti, dintre care doi deja au fost externati. Doi dintre cei ramasi in spital sunt intubati dar stabili, unul dintre acestia necesitand si interventii chirurgicale. Cea de-a treia pacienta de la Spitalul de Arsi este stabila si neintubata. Trebuie precizat ca la Spitalul de Arsi au ajuns cei mai multi raniti in urma evenimentelor de ieri, aici fiind adusi atat cele cinci victime din Capitala, cat si cei doi barbati din Harghita.

O alta victima a exploziei din targul de vechituri de pa Valea Cascadelor a ajuns la Spitalul Universitar, insa acesta avusese norocul sa scape cu arsuri mai usoare, asa ca a fost externata la scurt timp.

In ambele cazuri se desfasoara anchete pentru a se stabili cauza exploziilor si cine sunt vinovatii.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*