Doar doi raniti in tragedia de la Colectiv mai sunt internati in spitalele din Capitala

12 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a anuntat ca alte 17 victime se mai afla la acest moment in spitale din strainatate, starea tuturor pacientilor fiiind stabila.

 

raniti salon colectivIncet, dar sigur, tinerii care au fost raniti pe 30 octombrie in incendiul de la clubul bucurestean Colectiv isi revin si incearca sa se reintoarca la o viata normala. Desi poarta inca pe trup urmele arsurilor suferite in acea noapte, in suflet au insa un amestec de bucurie pentru ca au scapat cu viata si durere pricinuita de pierderea unor prieteni apropiati.

La doua luni si jumatate de la tragedie, medicii din spitalele din Capitala in care au fost internati ranitii au ramas doar cu amintirea stresului si a emotiilor puternice pe care le-au trait in primele zile dupa incendiu, majoritatea pacientilor internati fiind acum acasa si continuandu-si recuperarea, unii dintre ei readusi de la limita dintre viata si moarte.

Astfel, conform unui comunicat al Ministerului Sanatatii, in spitalele bucurestene se mai afla internati in prezent doar doi raniti din clubul Colectiv, unul aflat in grija medicilor de la Spitalul de Urgenta, iar celalalt internat la spitalul C.C. Iliescu. Din pacate, starea unuia dintre ei este in continuare critica, iar medicii se lupta inca sa il salveze, in timp ce al doilea pacient este stabil si in afara pericolului.

 

raniti-colectiv-belgiaCelor doi pacienti din tara li se adauga alti 17, aflati in prezent internati in clinici din strainatate. Medicii de aici au transmis autoritatilor din Romania ca toti acestia sunt in stare stabila. Cei mai multi dintre pacientii internati in strainatate, sapte la numar,  se afla in Belgia, iar in Germania si Marea Britanie cate trei, in Austria doi, iar in Olanda si Israel cate un pacient. In total, in strainatate au fost transferati din Romania 39 de pacienti, unii dintre acestia deja au fost externati, in timp ce alti 12, din pacate, nu au mai putut fi salvati.

Marea majoritate a celor care au fost externati si s-au intors acasa nu sunt inca pe deplin recuperati, necesitand inca tratamente, orteze, sedinte de kinetoterapie. Nu in ultimul rand au nevoie de sprijin psihologic si moral pentru a putea trece peste socul emotional suferit in acea noapte, accentuat apoi de perioada de spitalizare si de leziunile suferite,  care le vor lasa urme pe trup pentru tot restul vietii.

 

Spitalul de Arsi Bucuresti

Spitalul de Arsi Bucuresti

In acest timp, medicii de la Spitalul de Arsi fac fata unei noi provocari, facand eforturi sa salveze viata a trei paciente din Chisinau, victime ale unei explozii produse in timp ce se aflau intr-o cantina din capitala Moldovei. La fel ca si in cazul victimelor din Colectiv, este vorba despre persoane tinere, care au suferit arsuri grave pe suprafete intinse ale corpului, fiindu-le afectate si caile respiratorii.

Explozia a facut in total 17 victime, trei dintre acestea, aflate in starea cea mai grava fiind trimise de la Chisinau la Spitalul de Arsi din Capitala. Pacientele au fost transportate cu o aeronava militara apartinand Ministerului Apararii, sunt intubate, iar in cursul zielei de astazi au fost suspuse primelor interventii chirurgicale.

Medicii sunt inca rezervati in privinta sanselor lor de supravietuire, insa vor lupta pana in ultima clipa pentru a le salva viata, asa cum au facut si in cazul celor de la Colectiv.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*