Controale in spitale, in cautare de nosocomiale
Masura a fost dispusa de ministrul Sanatatii, in urma scandalului generat la Spitalul de Arsi, supa ce un medic anonim a spus ca unitatea medicala e o adevarata bomba biologica.
Intregul sistem medical public romanesc este o bomba biologica, din cauza faptului ca toate cladirile unitatilor sanitare publice existente sunt vechi, in pereti, in aparatura, in pardoseli si in toata aparatura colcaie infectiile intraspitalicesti, iar finantarea in vederea unor investitii care sa elimine aceste riscuri au lipsit cu desavarsire in ultimii 26 de ani.
Autoritatile insa, in loc sa gandeasca o strategie prin care sa schimbe sistemul din temelii, sar cu controale, de fiecare data cand in presa apare cate un adevar cunoscut de toata lumea, dar tinut sub pres ani de zile. Tragedia de la Clubul Colectiv a repus pe tapet deficientele, dar asa cum se intampla de obicei la noi, ne impiedicam de efecte si in loc de masuri de remediere, se recurge la masuri coercitive, probabil impotriva medicilor sau a unor manageri, in loc sa se umble la cauza. Ce se va intampla dupa aceste controale este greu de anticipat, intrucat in toate spitalele publice, majoritatea construite din anii 60-70, colcaie infectiile nosocomiale (chiar daca sunt subraportate pentru ca spitalele sa nu piarda si bruma de bani pe care o primesc la ora actuala\), iar acreditare de la ISU, niciunul nu are cum sa primeasca, pentru ca sunt cinstruite dupa alte standarde, iar potrivit normelor actuale sunt total necorespunzatoare. Asa ca… vanam vrajitoare, ca sa ne aflam in treaba…
Asadar, dezvaluirile facute jurnalistului Catalin Tolontan de un medic de la Spitalul de Arsi, a carui identitate nu este cunoscuta inca, au starnit, cum era si firesc, un val de reactii din partea opiniei publice, insa multe dintre stirile cu titluri senzationaliste difuzate ieri de televiziuni si in mediul online, au ratat esenta problemei.
Reactii au venit si din partea medicilor de la Spitalul de Arsi, indicat ca fiind o adevarata bomba biologica, acestia precizand ca dotarea unitatii medicale nu se ridica la standardele spitalelor din Occident, dar incercand totodata sa explice si faptul ca cea mai mare problema in cazul pacientilor cu arsuri grave, pe o suprafata mare din corp sunt infectiile, dobandite din cauza faptului ca piele arsa nu mai poate constitui o bariera naturala in calea germenilor. Studiile de specialitate indica faptul ca 75 la suta din numarul total al deceselor inregistrate la pacientii cu arsuri grave se datoreaza complicatiilor date de infectii si de leziunile pulmonare. Este vorba de o statistica la nivel mondial, care indica faptul ca astfel de infectii apar la pacientii arsi din intreaga lume, iar in aceasta situatie este putin exagerat sa se induca ideea ca victimele de la Colectiv au dobandit astfel de infectii doar din cauza faptului ca au ajuns la Spitalul de Arsi sau la alte spitale din Capitala.
Directorul medical si seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi au recunoscut ca, in cazul in care unitatea ar fi dispus de o instalatie mai performanta de filtrare a aerului si de saloane individuale, cu toate dotarile necesare, pentru fiecare pacient cu arsuri grave, riscurile dobandirii unor infectii nosocomiale ar fi fost poate ceva mai reduse insa pericolul nu ar fi fost indepartat total, astfel de infectii aparand si in cele mai performante sectii din marile spitale ale lumii.
In aceste conditii, s-au sesizat si responsabilii din Ministerul Sanatatii, care au cerut Institutului National de Sanatate Publica si Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti sa demareze, imediat, verificari in spitalele din Capitala, in vederea unei analize cat mai amanuntite a situatiei infectiilor nosocomiale din fiecare unitate medicala in care au fost tratati ranitii din Colectiv.
Mai bine s-ar verifica cum s-au cheltuit banii in sanatate si cei care au facut sa se scurga sume imense prin tot felul de capuse sa raspunda, iar cel putin de acum incolo sa se gandeasca, cei care au aceasta obligatie, cum sa faca lucrurile sa functioneze si mai ales sa nu ne mai minta, asa cum a facut-o fara nicio retinere, fostul ministru Banicioiu. Si nu numai el…
Inca din cursul zilei de ieri, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a recoltat probe care atesta incarcatura microbiana aeriana si probe care sa arate incarcatura bacteriana de pe suprafetele din incinta spitalelor, iar rezultatele testelor vor fi comunicate in cursul saptamanii viitoare. Totodata, Institutul National de Sanatate Publica realizeaza o analiza a infectiilor la pacientii cu arsuri, urmand sa prezinte un raport complet si un plan de masuri concrete.
Problema infectiilor nosocomiale a fost pusa pe tapet si in urma cu doua saptamani, inainte de a aparea scandalul iscat de dezvaluirile publicate de Tolontan, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii atragand atentia ca in Romania, incidenta acestora nu este cunoscuta cu exactitate, deoarece multe cazuri nu sunt raportate. „Este imposibil ca Romania, in sistemul sanitar pe care il cunoastem foarte bine, sa aiba o incidenta a infectiilor spitalicesti nosocomiale sub media UE si sub americani. Acest lucru nu se intampla numai in Romania. Se intampla in multe alte tari, si situatia trebuie sa se schimbe pentru ca spitalul ramane in continuare un rezervor important, o sursa importanta de germeni gata rezistenti la antibiotice, iar datele in acest sens trebuie sa fie unele exacte”, declara, la acel moment, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.