Neuropatia diabetica afecteaza peste o treime dintre diabetici

4 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Aceasta complicatie a diabetului zaharat este cauzata in principal de hiperglicemie, dar intre factorii de risc se afla si varsta, hipertensiunea, fumatul sau hiperlipidemia.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica Neurodiab, dr. Ioan Andrei Veresiu, atrage atentia ca mai mult de o treime dintre pacientii diagnosticati cu diabet din Romania se confrunta, la ora actuala, cu neuropatia diabetica. Mai precis, unul din trei romani care sufera de diabet a ajuns la aceasta complicatie care are drept principala cauza valoarea prea ridicata a glicemiei, favorizata si de hipertensiune, fumat, varsta sau hiperlipidemie.

Intr-un comunicat remis pe aceasta tema, presedintele Neurodiab precizeaza ca cele mai recente statistici arata ca aproximativ doua milioane de romani cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de diabet,  iar mai bine de o treime dintre ei se confrunta cu neuropatia diabetica. „In cazurile de neuropatie diabetica, cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, adoptarea unei diete echilibrate, bogata in legume, fructe, cereale integrale, peste si nuci permite mentinerea nivelului glicemiei in limite normale. Persoanele cu neuropatie diabetica ar trebui sa adopte un program alimentar corespunzator, sa manance la intervale regulate si sa consume portii moderate, de aceeasi consistenta de fiecare data, pentru ca alimentatia este foarte importanta in controlul eficient al neuropatiei diabetice”, sunt sfaturile pe care le da medicul specialist pentru pacientii aflati in aceasta situatie.

 

diabet-glicemieIoan Veresiu mai aminteste ca diabetul zaharat este cauza declansatoare a numeroase alte complicatii considerate, la randul lor, factori de risc, de dizabilitate si de deces. Dezvoltarea acestor complicatii este cauzata de cele mai multe ori de nivelul ridicat al glicemiei, iar tratamentul nu este suficient pentru tinerea bolii sub control. Controlul periodic, alimentatia corespunzatoare si miscarea sunt masuri de baza privind preventia si managementul diabetului zaharat.

Nutritia joaca un rol important in mentinerea unui nivel al glucozei in parametri normali si reduce, semnificativ, riscul instalarii neuropatiei diabetice. „Atunci cand nivelul glucozei este ridicat, creste riscul instalarii neuropatiei diabetice, afectiune care deterioreaza nervii, provocand pierderea senzitivitatii. Aceasta complicatie se manifesta in special la nivelul membrelor inferioare, prin senzatii de furnicaturi, dureri si parestezie. Cea din urma consecinta este cu atat mai importanta cu cat face imposibil pentru bolnav sa observe anumite rani care, trecute cu vederea, conduc la infectii si cresc riscul de amputatie” , a mai explicat presedintele Neurodiab.

 

screening diabetPentru a preveni aparitia neuropatiei diabetice, dar si a altor complicatii specifice acestei afectiuni, medicii ii sfatuiesc pe diabetici sa acorde o atentie speciala alimentatiei.

Dr. Veresiu spune ca nu este nevoie de un regim special, insa dieta adoptata trebuie sa fie una bogata in nutrienti, moderata in carbohidrati si saraca in grasimi. Astfel, consumul de carbohidrati rafinati, precum paste, paine si orez, ar trebui sa fie limitat in favoarea unor carbohidrati bogati in fibre care, pentru ca se digera incet, impiedica organismul sa produca mai multa insulina. O atentie deosebita ar trebui acordata si consumului de grasimi, care ar trebui sa fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese cu atentie, fiind indicate grasimile nesaturate.

Presedintele Neurodiab a ales sa faca acum aceste precizari intrucat urmeaza o perioada caracterizata de excese alimentare si a dorit astfel sa le atraga inca o data atentia pacientilor cu diabet asupra meniurilor pe care le vor adopta de Sarbatori, indemnandu-i la cumpatare.

 


Adaugati un comentariu


 

*