Premiu stiintific pentru un studiu romanesc despre diabet

10 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Cercetarea a avut ca rezultat o stabilire mai exacta a prevalentei neuropatiei diabetice in randul pacientilor din Romania, relevand totodata existenta multor cazuri nedescoperite.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Munca de cercetare a unui grup de specialisti romani in domeniul diabetului a fost recent rasplatita cu un premiu conferit de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii. Aceasta organizeaza, anual, o competitie nationala in cadrul careia premiaza cele mai bune rezultate in domeniul cercetarii romanesti, tinand cont de calitatea acestora si de vizibilitatea dobandita pe plan international.

Grupul de cercetatori in domenuiul diabetului a fost premiat in cadrul sectiunii „Articole”, pentru un material publicat in luna aprilie in revista Journal of Diabetes and its Complications, in care sunt prezentate, pe larg, rezultatele unui studiu efectuat in cursul anului 2012. Studiul a avut ca scop detectarea neuropatiei nediagnosticate si stabilirea impactului asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet zaharat. Cercetarea s-a efectuat pe un grup de 25.000 de pacienti din Romania, diagnosticati cu diabet zaharat. Din echipa stiintifica premiata fac parte medicul Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, dr. Norina Gavan, secretarul general al Societatii de Neuropatie Diabetica, dr. Bogdan Florea, director stiintific al Societatii de Neuropatie Diabetica si asist. univ. dr. Cosmina Ioana Bondor, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca.

 

neuropatie diabeticaReferindu-se la rezultatele studiului ce a facut obiectul articolului premiat, medicul Ioan Andrei Veresiu a explicat ca acestea sunt foarte importante, intrucat arata nu doar existenta unei prevalente crescute a neuropatiei diabetice in randul diabeticilor din Romania, ci si un procent mare de cazuri de neuropatie diabetica nediagnosticata printre persoanele cu diabet. Acesta a mai precizat ca obiectivul principal al studiului l-a constituit identificarea si raportarea cazurilor neidentificate de neuropatie diabetica printre diabeticii din Romania si masurarea impactului pe care il are aceasta afectiune asupra calitatii vietii lor. Rezultatele au reprezentat o baza importanta in vederea stabilirii consecintelor diabetului zaharat din punct de vedere stiintific. Studiul a mai demonstrat ca severitatea neuropatiei are un impact mare asupra calitatii vietii persoanelor afectate,  relevand totodata ca mai mult de 14 la suta dintre persoanele care au raspuns afirmativ la intrebarea daca sufera de neuropatie diabetica s-au confruntat, cel putin o data, cu ulceratii, gangrene sau amputatii.

 

glicemie-diabet_0055Neuropatia diabetica este una dintre cele mai severe si frecvente complicatii ale diabetului zaharat, manifestandu-se prin deteriorarea nervilor, in principal la nivelul membrelor inferioare, provocand pierderea senzitivitatii si avand ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic.

Chiar zilele trecute, medicul Ioan Andrei Veresiu tragea un nou semnal de alarma asupra prevalentei crescute a acestei complicatii in randul pacientilor romani, prezentand date statistice centralizate tocmai in urma studiului pentru care grupul de cercetatori din care face parte a fost recent premiat.

Pentru mai multe informatii despre prevalanta acestei complicatii, cauzele care duc la aparitia ei precum si modul in care pacientii cu diabet pot preveni aparitia neuropatiei diabetice puteti citi mai pe larg in materialul pe care Sanatateabuzoiana.ro l-a publicat la momentul respectiv, citand datele prezentate pe larg de presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica. De aseamnea, informatii utile despre efectuarea screeningului pentru neuropatia diabetica, cea mai eficienta metoda pentru depistarea acestei complicatii, pot fi accesate aici, intr-un alt material amplu pe care Sanatateabuzoiana.ro l-a publicat pe aceasta tema.

 

Norina-GavanO alta recunoastere a pasilor importanti facuti de Romania in cercetarea si tratarea complicatiilor diabetului zaharat este aceea ca in cursul anului 2016, tara noastra va deveni membru al Federatiei Internationale a Podiatrilor (IPF/FIP), urmand sa fie astfel reprezentata in cadrul organizatiei care in prezent numara 29 de tari membre la nivel mondial.

Despre aceasta reprezentare a discutat, recent, dr. Norina Alinta Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie in timpul unei intrevederi pe care a avut-o cu Caroline Teugels, director executiv al FIP/IPF, cu ocazia Conferintei Anuale a Colegiului de Podiatrie – editia 2015, din Marea Britanie.

Asociatia de Podiatrie din Romania este sustinuta in demersurile pentru dezvoltarea competentei, specializarii si meseriei de podiatru si de Colegiul de Podiatrie din Londra, ca si de Societatea de Chiropodie si Podiatrie (SoCaP). Colaborarea cu institutiile britanice se va traduce printr-un aport informational si de organizare a structurarii programelor educationale, avand in vedere ca la ora actuala, 13.000 dintre cei peste 100.000 de specialisti podiatri din lume sunt in Anglia.

Dezvoltarea acestei specialitati medicale in Romania a inceput in aprilie 2015, odata cu infiintarea Asociatiei de Podiatrie.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*