Majoritatea diabeticilor din Romania nu constientizeaza riscurile neuropatiei diabetice

67 la suta dintre ei au dezvoltat deja aceasta complicatie cronica a diabetului, cauzata in principal de valorile prea mari ale glicemiei.

 

cabinet diabetCea mai frecventa complicatie care apare in cazul diabeticilor este neuropatia diabetica, o complicatie cronica datorata in principal de dezechilibrul metabolic cauzat de hiperglicemie. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii indica faptul ca 60 la suta dintre persoanele cu diabet din intreaga lume sunt afectate de aceasta complicatie, in timp ce in Romania, media pacientilor cu neuropatie diabetica o depasesete pe cea inregistrata la nivel mondial. Conform celor mai recente studii, 67 la suta dintre pacientii romani cu diabet au dezvoltat neuropatie diabetica. Aceasta situatie poate avea o explicatie si in rezultatele unei cercetari la nivel national privind detectarea neuropatiei nediagnosticate si stabilirea impactului asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet zaharat, rezultate care indica faptul ca mai mult de jumatate dintre pacientii cu diabet din tara noastra nu sunt constienti ca ar putea avea neuropatie diabetica. Vorbind despre 67 la suta al celor care se confrunta cu aceasta complicatie, este evident ca unii dintre pacienti care nu constientizeaza ca sufera deja de neuropatie diabetica, iar riscurile sunt cu atat mai mari cu cat se intarzie aplicarea unui tratament adecvat.

Conform medicului Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, in absenta acestui tratament, cea mai severa si totodata cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat reprezinta un risc pentru sanatatea si calitatea vietii persoanei afectate.

 

Dr. Andrei Veresiu, presedinte SND

Dr. Andrei Veresiu

Acesta a mai subliniat faptul ca numai printr-un diagnostic timpuriu si un tratament cronic si personalizat, administrat sub indrumarea medicului specialist, persoana cu neuropatie diabetica poate beneficia de o calitate a vietii cat mai buna. „Este foarte important ca, odata pus diagnosticul de diabet zaharat, pacientul sa fie supus preventiv unor investigatii pentru neuropatie diabetica. In functie de tipul de neuropatie identificat, specialistul va prescrie in mod cronic, tratamentul corespunzator. Daca neuropatia diabetica este tinuta sub control, adica este depistata la timp si tratata corespunzator, productivitatea persoanelor cu diabet nu ar mai fi atat de afectata si riscurile complicatiilor severe, cum este piciorul diabetic, ar fi mult diminuate. Intrucat neuropatia diabetica nu este curabila, tratamentul joaca un rol important in stoparea sau incetinirea progresului afectiunii, ameliorarea simptomelor si reducerea risculului de picior diabetic” a explicat medicul Ioan Andrei Veresiu importanta depistarii si tratamentului adecvat in cazul acestei complicatii.

 

copil test diabetDesi hiperglicemia este principalul factor de risc pentru neuropatia diabetica, varsta, hipertensiunea, fumatul si dislipidemia pot contribui si ele la instalarea acestei complicatii. Cel mai adesea, neuropatia diabetica se manifesta la nivelul membrelor inferioare, prin deteriorarea fibrelor nervoase pana in punctul in care pacientul isi pierde sensibilitatea periferica. In aceste conditii, depistarea la timp a unor rani sau a unor infectii instalate la nivelul membrelor inferioare este ingreunata, crescand ingrijorator riscul ulceratiilor sau chiar al amputatiilor.

Neuropatia periferica este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica si se manifesta la nivelul picioarelor si al mainilor prin senzatie de amorteala, furnicaturi, pierderea sensibilitatii si dureri. Alte forme mai sunt neuropatia autonoma, care afecteaza nervii organelor interne, neuropatia proximala, care afecteaza nervii din zona coapselor, soldurilor, feselor si umerilor si neuropatia focala, ce afecteaza unul singur sau un grup de nervi de la nivelul ochilor, muschilor faciali, urechilor, pelvisului, pieptului sau abdomenului.

Intrucat formele de neuropatie sunt atat de diferite, tratamentul trebuie sa fie personalizat pentru fiecare pacient in parte, iar evolutia starii de sanatate a acestuia, monitorizata permanent de medicul specialist. Pe langa tratamentul adecvat, importanta este si o alimentatie corespunzatoare, echilibrata din punct de vedere caloric.

 


Adaugati un comentariu


 

*