Branza proaspata de vaci, posibila sursa a infectiei copiilor din Arges

 Inspectorii sanitar-veterinari au identificat bacteria ucigsa intr-un lot de branza de vaci provenind de la un producator din Curtea de Arges, iar unul dintre copiii decedati la Marie Curie consumase astfel de branza. Astazi, inca un copil din spityalul bucurestean va fi externat. 

 

supermarket lactateDupa o luna in care cauzele si sursa care au generat valul de infectii ce au trimis in spital zeci de copii din judetul Arges, dintre care trei au fost invinsi de boala, au fost total necunoscute, autoritatile dau primele semne ca sunt pe cale sa lamureasca misterul, in urma controaleleor efectuate in ultima perioada. Mai intai a fost necesara identificarea bacteriei care a provocat valul de imbolnaviri, zilele trecute stabilindu-se ca era vorba despre o forma modificata a bacteriei E-coli, mult mai agresiva. Este vorba despre E-coli enterotoxigen, serotipul 026, o tulpina al carei pericol este reprezentat de faptul ca are capacitatea de a produce toxina in organism si care a dus la aparitia sindromului hemolitic uremic la copiii ajunsi la spitalul Marie Curie. A fost necesara identificarea tipului de germene pentru ca echipele care efectuasera si pana atunci controale si analize la alimente sa stie cu exactitate ce trebuie sa caute.  Prin urmare, controalele s-au intensificat de la jumatatea saptamanii trecute, iar in cursul zilei de ieri, se pare ca a aparut o prima pista in ancheta pentru identificarea sursei imbolnavirilor.

 

Achim IrimescuMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, cel care coordoneaza echipele de inspectori sanitar-veterinari trimise in control, a anunta ieri ca s-au depistat primele surse posibile ale imbolnavirii copiilor. Dintre cele 194 de esantioane analizate pana la momentul respectiv, prezenta bacteriei E-coli, serotipul 026, a fost depistata in cazul unui lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci provenind de la un producator din Curtea de Arges si in cazul unei probe de carne de pui provenita din godspodaria proprie a unei familii din Bacau, al carei copil s-a imbolnavit. Continuand ancheta epidemiologica pe baza acestor noi date, in scurt timp s-a stabilit ca unul dintre copiii decedati consumase, inainte de a se imbolnavi, branza proaspata de vaci provenind de la acelasi producator. Lotul in care se descoperise prezenta bacteriei ucigase era produs in data de 22 februarie, iar intreaga cantitate de branza de vaci din acel lot nu a mai fost regasita nici la producator, nici la comercializare, ceea e inseamna ca, cel mai probabil, ajunsese la consumatorii care o achizitionasera din magazin.

 

analize laborator umftImediat ce au aflat rezultatele analizelor, inspectorii sanitar-vaterinari s-au deplasat la sediul producatorului, unde au dispus sistarea activitatii in sectia de branzeturi pana la elucidarea situatiei. Totodata, din aceasta sectie au fost ridicate probe, dispunandu-se totodata efectuarea dezinfectiei, urmand ca apoi sa fie recoltate noi probe pentru a se stabili eficienta igienizarii. Inspectorii au mers si la cele doua ferme de la care provenea laptele din care a fost produs lotul de branza cu probleme, recoltand si de aici probe pentru examenul bacteriologic.

Pana sa ajunga insa pe mesele consumatorilor, branza de vaci produsa de fabrica incriminata a parcurs un traseu pe durata caruia ar fi putut fi contaminata, asa ca nu este inca momentul ca producatorul respectiv sa fie blamat si facut responsabil pentru aparitia valului de imbolnaviri care a ucis trei copii. Este posibil ca branza sa fi fost produsa in conditii corespunzatoare de igiena, iar aceasta sa fie contaminata ulterior, fie pe timpul transportului fie in magazin. Acest aspect va fi clarificat in cateva zile, dupa ce se vor afla rezultatele examenelor de laborator ale probelor prelevate din sectia de lactate de la Curtea de Arges si de la fermele care au furnizat laptele.

 

marie curieAstazi, de la Spitalul Marie Curie, va fi externat inca un copil. Dr. Mihaela Balgradean, sefa Sectiei Nefrologie, a anuntat ca inca un pacient diagnosticat sindrom hemolitic urmeic cu  va pleca acasa vindecat, iar la ora actuala, cei patru copilasi care raman sub supraveghere au o evolutie buna, mai putin cel din Sectia ATI, despre a carei evolutie medicii sunt in continuare rezervati.

Pe de alta parte, in spitalele din judetul Arges au fost internati, in ultimele 24 de ore, alti 11 copii care prezentau scaune diareice, astfel ca numarul total al copiilor cu aceasta simptomatologie a ajuns la 62, a anuntat, astazi, Institutia Prefectului.

La Spitalul de Pediatrie Pitesti sunt internati 48 de copii, 39 dintre ei fiind mai mici de doi ani, iar la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta sunt opt copii. In sectiile de pediatrie ale Spitalului Municipal Campulung Muscel si Spitalului Municipal Curtea de Arges se afla cate trei copii mai mici de doi ani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*