Creste nivelul de alerta in cazul infectiilor cu sursa neidentificata

11 februarie 2016 | 0 comentarii |

Numarul copiilor internati la spitalul Marie Curie a crescut in mai putin de 24 de ore de la 6 la 11, iar Ministerul Sanatatii a demarat o ancheta, in paralel cu un set de masuri de prevenire a extinderii valului de infectii.

 

dializa marie curie 2Situatia generata de aparitia unui val de infectii cu o bacterie de origine necunoscuta s-a agravat in cursul zilei de ieri, in interval de mai putin de 24 de ore, numarul copiilor transportati la Bucuresti in stare grava crescand de la 6 la 11. Cei mai multi dintre acestia, 9 mai exact, provin din judetul Arges, un altul din Craiova, iar celalalt din Bucuresti, fapt ce determina autoritatile sa considere ca originea acestei infectii trebuie cautata in zona Argesului.

Desi ieri aparuse, la un moment dat, informatia ca este vorba de infectii cu bacteria E coli, ulterior, autoritatile au revenit cu precizari, anuntand ca prezenta acestei bacterii a fost confirmata doar in cazul copilului din Topoloveni, judetul Arges, care a decedat zilele trecute. In cazul celorlalti pacienti internati in acest moment la spitalul Marie Curie, nu se poate vorbi cu certitudine despre infectii cauzate de aceasta bacterie, analizele efectuate nefiind indeajuns de concludente in acest sens. In plus, nici originea acestei infectii nu a fost inca identificata, astfel ca situatia este una grava, fapt ce justifica starea de alerta instalata de mai bine de 24 de ore.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)In timp ce numarul copiilor depistati cu sindrom hemolitic uremic crestea de la o ora la alta, in cursul zilei de ieri s-a intrunit, in sedinta extraordinara, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta al judetului Arges. Autoritatile locale au decis ca medicii de familie sa ii consulte pe toti pacientii cu varsta sub doi ani, pe care ii au sau nu in evidente. Aceasta activitate este in plina desfasurare, solicitandu-i la maxim pe medicii de familie argeseni, in conditiile in care numarul pacientilor care trebuie consultati este de aproximativ 6.000. Cele 10 cazuri de imbolnaviri inregistrate in judet au fost semnalate in localitati aflate la distante mari unele fata de celelalte, iar sursele din care copiii au contractat aceasta bacterie nu au fost identificata. S-a suspectat ca aceasta ar proveni din reteaua de apa, de pe furctele nespalate, din laptele de vaca sau carnea nefierte suficient sau chiar din laptele praf, insa niciuna dintre aceste surse nu a fost una comuna pentru toti copiii infectati.

 

dializa marie curiePacientii internati la spitalul Marie Curie au varste cuprinse intre cateva luni si un an si jumatate, iar starea lor este considerata de medici una grava. Doar trei dintre ei nu au necestitat pana la acest moment dializa, ceilalti fiind supusi acestei proceduri, din cauza faptului ca infectia a dus la aparitia insuficientei renale. Acesta este si principalul risc in cazul sindromului hemolitic uremic, medicii spunand ca pacientii ar putea ramane cu afectiuni renale pentru tot restul vietii, motiv pentru care va fi necesara o monitorizare a lor timp de cel putin in an dupa ce vor iesi din convalescenta.

Pe langa cei 11 copii de la Marie Curie, in cursul noptii trecute, alti 13 copii au fost interati in spitalele din Arges, in patru cazuri fiind fixat diagnosticul de rotavirus, si in alte patru cel de boala diareica acuta. In cazul celorlalti 5 copii internati in cursul noptii se fac inca investigatii, insa imbucurator este faptul ca starea niciunuia dintre acesti pacienti nu a mai fost atat de grava incat sa necesite transferul in Capitala.

In aceasta dimineata, o comisie intrunita la nivelul Ministerului Sanatatii s-a deplasat in judetul Arges pentru a investiga cauzele posibile de imbolnavire si a identifica cu  exactitate sursa infectiei, astfel incat sa poata fi luate masurile de prevenire ce se impun. Din comisie fac parte reprezentanti ai Institutului National de Sanatate Publica, impreuna medici epidemiologi si infectionisti si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, care vor efectua impreuna cu autoritatile locale ancheta epidemiologica la nivelul intregului judet.

Dat fiind ca a fost inregistrat si un deces, procurorii argeseni s-au sesizat din oficiu in acest caz si efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa.

 


Adaugati un comentariu


 

*