Inca un copil a pierdut lupta cu bacteria ucigasa

15 februarie 2016 | 0 comentarii |

La spitalul Marie Curie din Capitala sunt in continuare internati 10 copii in stare grava, unii dintre ei avand nevoie de dializa, altii fiind intubati si asistati de aparate.

 

inimacopiilor-cardiologiemariecurie-10-sept-2013-2In aceasta dimineata, o veste trista si totodata ingrijoratoare a venit din partea medicilor de la spitalul Marie Curie, acolo unde sunt internati copiii infectati cu o bacterie de provenienta inca necunoscuta, care a generat in cazul lor aparitia sindromului hemolitic uremic. Medicii au anuntat ca pe parcursul noptii, unul dintre acesti pacienti, o fetita in varsta de un an internata in stare grava din data de 10 februarie a pierdut lupta cu boala si a decedat in jurul orei 3.30.

Numarul deceselor in acest caz care tine autoritatile pe jar de mai bine de o saptamana a ajuns astfel la doua, in timp ce vestile despre ceilalti 10 copii care mai sunt internati la Marie Curie nu sunt nici ele foarte imbucuratoare. Patru dintre ei sunt internati la sectia de Terapie Intensiva unde sunt dializati, trei dintre acestia fiind totodata ventilati mecanic. Ceilalti sase sunt internati in sectia de Nefrologie, trei dintre ei fiind dializati, insa medicii spunand ca exista semneca functiile renale isi revin la normal.

Ingrijorarea generala este amplificata de faptul ca nici pana la acest moment, autoritatile nu au reusit sa identifice sursa infectiei, avansand doar cateva ipoteze si promisiuni ca se depun toate eforturile pentru ca aceasta sursa sa fie identificata cat mai curand.

 

dializa marie curie 2Intre timp, medicii din judetul Arges, acolo unde au fost semnalate cele mai multe cazuri de infectare cu aceasta bacterie extrem de periculoasa, continua activitatea de prevenire, asa cum le-a fost trasata sarcina de la minister, consultand fiecare copil cu varsta sub doi ani din judet.

Parintii acestor copii sunt foarte ingrijorati, in lipsa unor informatii certe privind provenienta bacteriei incertitidinea fiind alimntata de zvonuri conform carora sursa infectiei ar putea fi in reteaua de apa, laptele si carnea nefierte corespunzator, laptele praf, apa plata de la magazin sau fructele cumparate din magazine. Niciuna dintre aceste surse nu a fost deocamdata confirmata oficial de autoritati, in urma analizelor efectuate pe baza probelor prelevate. Pana acum, DSP Arges a anuntat ca  reteaua de apa din judet nu este contaminata, cu doua exceptii, respectiv, apa din sursa proprie folosita intr-o gospodarie din Maracineni, care din declaratiile parintilor era folosita doar la prepararea supelor, precum si cea de la un izvor public din Stefanesti, despre care tatal copilului a declarat ca nu a fost folosita pentru hrana copilului, a fost gasita ca fiind nepotabila. Probele de lapte praf si cele de apa plata analizate sunt conforme, se mentioneaza in comunicatul de presa al DSP Arges, asa ca sursa provenientei bacteriei trebuie cautata in alta parte.

 

analize-DSVSACele mai multe suspiciuni se indreapta asupra portocalelor comercializate printr-un anumit lant de magazine, intrucat parintii primului copil decedat au spus ca aceatea au fost singurul aliment din afara gospodariei pe care l-au dat copilului.

Echipele de control s-au deplasat la magazinul din Arges  de la care parintii au spus ca au cumparat fructele, de aici fiind recoltate probe din portocalele aflate la vanzare, existand suspiciunea ca acestea ar putea fi tratate cu substante chimice periculoase pentru sanatate, mai ales in cazul copiilor, a caror imunitate este mai fragila.

Probele sunt analizate, iar rezultatele urmeaza a fi comunicate in cursul zilei de astazi sau cel mai tarziu maine. Analizele sunt efectuate in laboratoarele ANSVSA, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu declarand in acest context ca nu trebuie sa se creeze perceptia ca toate fructele din magazine sunt otravite. „Eu am vrut doar sa atrag atentia ca trebuie sa controlam produsele, dar nu am spus ca tot ceea ce vine din afara este otrava. In aceasta situatie pot fi cauze multiple, nu doar sucul de portocale si trebuie sa rezolvam cu calm. Sunt de acord ca autoritatile trebuie sa ia masuri urgente, dar nu trebuie sa spunem ca tot ce avem in magazine este otravit, atata timp cat nu stim care este cauza”, a precizat acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*