Cardul de sanatate ascute sabiile medicilor de familie impotriva CNAS

15 februarie 2016 | 0 comentarii |

La pranz, medicii vor sa faca si o demonstratie la sediul CNAS care, dupa ce ca nu asigura functionarea sistemului, ca sa-si mascheze propriile neputinte arunca vina pe medici, care spun ca s-au saturat sa fie tampon intre sistem si pacienti.

 

card sanatateSistemul cardului de asigurari de sanatate,  pentru a carui implementare ststul a cheltuit, din banii nostri, ai tuturor, sute de milioane de euro, pare sa fie cel mai prost sistem informatic din cele implementate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Iar asta o vad, aproape zilnic, medicii si pacientii, pe piele, pe nervii si pe banii nostri, ai tuturor. Bani pe care CNAS ii gestioneaza oricum, numai cum trebuie nu. Mai mult, presedintele institutiei, Vasile Ciurchea, care pe un ton inchizitorial, nu-si asuma nicio vina in toata aceasta ecuatie, arunca de fiecare data vina pe medici, astfel incat pacientii sa aiba pe cine se razbuna, ca doar cu medicii vin in contact si doar lor si farmacistilor le pot cere socoteala atunci cand sunt pusi degeaba pe drumuri, cand nu primessc serviciile medicale de care au nevoie sau retetele la care au dreptul si fara de care nu-si pot achizitiona medicamentele fara de care uneori le leste pusa chiar viata in pericol.

Aproape nu mai este o noutate, ca la sfarsit si la inceput de saptamana pica sistemul cardului de sanatate, iar medicii nu pot oferi pacientilor lor serviciile medicale. De data aceasta insa, CNAS recunoaste ca nu mai are asigurata menteneta, si ca cel putin pana luni seara, 15 februarie, acest sistem nu va functiona, cerand medicilor sa acorde serviciile offline.

 

card-sanatate-medicMedicii de familie au reactionat insa si SNMF si FNPMF se arata „profund ingrijorate” de anuntul facut ieri, 14 februarie, de CNAS, despre o defectiune constatata in functionarea CEAS, estimand ca in maxim 30 de ore va remedia defectiunea si sistemul PIAS va fi functional in parametrii proiectati. De aceea, CNAS recomanda ca pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor va putea fi efectuata in modul offline.

In contextul dat, organizatia profesionala si patronatul medicilor de familie sustin ca „de mai bine de 10 zile intreaga platforma electronica a CNAS functioneaza cu mare dificultate, insa acum este evident ca activitatea intregului sistem sanitar este afectata, atat activitatea medicilor de familie cat si consultatiile in ambulatoriu, efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor in farmacii, internarile sau externarile din spitale.

De aceea avertizam pacientii ca nu se vor putea acorda servicii medicale in timp util, ca este foarte probabil ca serviciile medicale, eliberarea actelor medicale, a retetelor sa fie intarziate sau blocate”.

 

card-de-sanatateMedicii considera ca CNAS recunoaste, in sfarsit, oficial, ceea ce ei semnaleaza de luni de zile, anume ca „sistemul informatic nu este structurat, gandit, dimensionat la nivelul real al solicitarilor din sistem. Nu medicii sunt de vina pentru acest lucru, de aceea solicitam public CNAS sa inceteze sa mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacientilor!

Contractul pe care il semnam fiecare cu Casa (contract de adeziune si NU negociat din punct de vedere juridic!) ne obliga sa folosim sistemul informatic al Casei – proprietarul si administratorul sistemului SIUI/CEAS/SIPE/DES si acest lucru nu a fost modificat. Ca atare, intrucat comunicatul CNAS nu echivaleaza cu o lege publicata in Monitorul Oficial, cata vreme sistemul CEAS nu este functional, nici activitatea noastra nu se va desfasura in lipsa acestuia!

Prin urmare astazi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda NUMAI CONSULTATII FARA CARD, prevazute ca obligativitate in contract, copiilor si persoanelor care au adeverinte inlocuitoare de card. In ciuda recomandarilor facute de CNAS, asiguratii care au card de sanatate nu pot primi servicii medicale daca sistemul CEAS nu functioneaza! De asemenea anuntam populatia ca medicii de familie vor asigura urgentele la cabinete, dar fara a elibera documente in relatia contractuala cu un partener care nu este capabil sa asigure minimul necesar populatiei platitoare”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de SNMF si SNPMF.

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Presedintele CNAS a declarat, insa, pe un post national de televiziune, ca medicii nu au dreptate, ca pot lucra offline si ca niciun pacient nu trebuie sa ramana neconsultat sau fara reteta. Medicii sustin insa ca atitudinea acestuia este total deviata de la realitate, asa ca „Avertizam CNAS ca argumentul amprentei de timp in locul semnaturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacientilor doar amprente de consultatii, amprente de retete si amprente de bilete de trimitere, pana cand CNAS isi va asuma acest esec national si va oferi o solutie alternativa care sa nu mai puna pacientii si medicii in dificultate”, i-a replicat dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte CNMF, presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea.

Mai mult decat atat, medicii de familie au anuntat un protest, astazi la pranz, in fata CNAS.

Blocajele din sistemul informatic sunt reclamate atat de medicii de familie, cat si de cei din ambulatoriile de specialitate si de cei din spitale, inca de anul trecut, iar aceasta noua defectiune ei spun ca nu este decat o noua conformare a faptului ca periodic sunt impiedicati sa-si faca asa cum ar trebui datoria fata de pacienti si ca validarea serviciilor oferite prin intermediul  cardului de sanatate este deficitare si intarzie acordarea asistentei medicale.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici

Adaugati un comentariu


 

*