Au aparut primele probleme legate de utilizarea cardurilor de sanatate
Mai multi medici de familie au reclamat faptul ca nu pot activa cardul, intrucat sistemul este blocat.
La nici doua spatamani dupa ce cardul de sanatate a devenit operational, pe adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au sosit deja primele sesizari din teritoriu. Mai multi medici de familie reclama faptul ca nu pot activa cardurile pacientilor, din cauza faptului ca sistemul este in majoritatea timpului blocat. Printre cei care au intamplinat astfel de probleme se numara chiar presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu. Ea sustine ca sunt zile intregi in care sistemul este blocat si ca a intalnit chiar cazuri in care cardurile cu care s-au prezentat pacientii aveau o problema si nu puteau fi activate. „Este, asa cum am spus, o povara in plus. Am activat cateva sute de carduri, dar au fost zile in care sistemul nu a functionat deloc sau in care cardul a avut probleme. Pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva, i-am trimis pe asigurati la Casa de Asigurari de Sanatate” a precizat medicul Rodica Tanasescu, adaugand ca probleme similare i-au fost semnalate si de alti medici de familie din tara.
Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, nu neaga existenta unor probleme de genul celor semnalate de medicii de familie, dar considera ca de vina ar putea fi incompatibilitatea intre sistemele folosite la activarea cardului. Presedintele Casei de Sanatate spune unii medici folosesc alte aplicatii decat cea furnizata de CNAS, a carei functionalitate ar fi garantata, fiind perfect compatibila cu sistemul. „Furnizorii care utilizeaza alta aplicatie decat cea pusa la dispozitie in mod gratuit de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au obligatia de a compatibiliza sistemul personal cu cel al CNAS. In normele de validare a contractului cadru privind acordarea asistentei medicale este stipulat clar ca toate raportarile se depun obligatoriu in sistem compatibil cu aplicatia CNAS. Astfel, fie iau aplicatia gratuit de la noi, fie aduc un specialist pentru a compatibiliza cele doua sisteme”, a declarat Vasile Ciurchea, atragand atentia ca un card se poate bloca in situatia in care codul PIN este tastat gresit de cinci ori consecutiv. „In acest caz, medicul va telefona la numarul 021 202 69 95 helpdesk, unde se aloca un numar de ticket si, prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se dau informatiile privind cardul blocat. Insist, in cazul unui card blocat, corespondenta se face de catre medic, care si deblocheaza cardul respectiv. Medicul este cel care intervine atunci cand se blocheaza cardul. Adresa de e-mail mentionata este afisata si pe site-ul CNAS”, a explicat presedintele CNAS, pentru medicii de familie.
Ciurchea a atras atentia ca numarul de telefon 0800.800.950, inscris pe cardurile de sanatate, este destinat doar asiguratilor care doresc sa obtina informatii despre documentul respectiv.
El a subliniat ca medicii care au probleme in ceea ce priveste activarea sau utilizarea cardului trebuie sa sune la numarul de telefon 021 202 69 95, pentru ca doar astfel vor putea obtine suportul necesar.
Ciurchea a mai precizat ca pana la 1 mai, atunci cand utilizare cardurilor va deveni obligatorie pentru toti romanii, se va implementa o solutie unitara de helpdesk la nivel central, care va simplifica si optimiza procedurile privind acordarea suportului tehnic. Presedintele CNAS a reamintit si faptul ca acele carduri care nu au ajuns la beneficiari, prin posta, au fost returnate caselor de santate de care apartin. O parte dintre ele vor fi preluate de medicii de familie care accepta sa se implice in activitatea de distribuire a cardurilor, iar restul vor putea fi ridicate de catre beneficiari de la casele de asigurari. In cazul cardurilor preluate de medici, acestea vor fi inmanate beneficiarilor la solicitarea primului serviciu medical, moment in care cardurile vor fi si activate. Persoanele care nu se afla inca in evidenta unui medic de familie si care nu si-au primit cardul de sanatate isi pot ridica documentul de la casele de asigurari de care apartin.
Dificultati in activarea cardurilor de sanatate au intampinat si medicii de familie buzoieni. Dr. Angela Mazdrag, presedintele interimar al Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie si presedinte al Filialei Buzau a acestui organism profesional, spune ca proplemele de acest gen sunt destul de frecvente. „Bineinteles, toata lumea are probleme, nu se poate spune ca doar noi, la nivel de judet sau doar anumiti medici. Chiar azi am vorbit cu specialistul care imi administreaza sistemul de la cabinet, care mi-a explicat ca e vorba de probleme tehnice, legate de incompatibilitatea sistemelor folosite de medici cu SIUI. Pana la 1 mai ar trebuie sa se rezolve, insa personal nu cred acest lucru si sunt de parere ca termenul de la care utilizarea cardului va deveni obligatorie se va prelungi. Deocamdata, nu e o nenorocire daca unele carduri nu se pot activa, intrucat se merge in paralel cu vechiul sistem, dar lucrurile trebuie sa se rezolve pana cand utilizarea cardului va deveni obligatorie”, a precizat medicul de familie buzoian.
Dr. Angela Mazdrag a tinut sa atraga atentia, totodata, asupra unui alt aspect important, in contextul in care unora dintre pacienti li s-a comunicat ca trebuie sa ramana inscrisi la medicul de familie care le-a activat cardul. „Au aparut astfel de zvonuri, iar pe aceasta cale doresc sa le comunic pacientilor ca sunt total neadevarate. Oamenii trebuie sa stie sunt liberi sa isi schimbe medicul de familie oricand doresc, in aceleasi conditii ca si pana acum. Nu conteaza deloc cine activeaza cardul! De altfel, acesta poate fi activat si la farmacie, la laboratoarele de analize sau la spital, nu neaparat medicul de familie trebuie sa faca acest lucru. Deci, pacientii pot fi linistiti din acest punct de vedere, intrucat oricand se pot inscrie pe lista altui medic, chiar daca cel la care sunt inscrisi in prezent le-a activat cardul. Repet, activarea cardului nu are niciun fel de legatura cu asta”, a incercat medicul Angela Mazdrag sa anihileze unul dintre zvonurile care circula fara temei printre pacienti.