Pacientii ar putea fi taxati daca nu respecta prescriptiile medicilor

12 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Este ipoteza pe care a enuntat-o presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, in cadrul unei conferinte regionale a medicilor de familie. Totodata, seful banilor din sanatate a anuntat ca s-au distribuit peste 90 la suta din cardurile de sanatate, iar de la 1 februarie 2015 vor incepe sa fie functionale.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

Asa dupa cum Sanatateabuzoiana.ro v-a informat deja, zilele acestea se desfasoara, la Bucuresti conferinta regionala „Medicul de familie – Practician si Manager”, manifestare la care a fost invitat sa participe si presedintele CNAS, Vasiule Ciurchea. In cursul zilei de ieri, acesta a dat curs invitatiei, a prezentat stadiul in care se afla distribuirea cardurilor de sanatate si a facut o demonstratie practica a modului in care aceste carduri vor fi folosite de catre medicii de familie.

Cu aceeasi ocazie, Ciurchea a anuntat ca peste 90 la suta din cardurile tiparite au ajuns la beneficiari, iar peste 100.000 dintre acestea au fost deja initializate, urmand ca, cel mai probabil, incepand cu 1 februarie 2015 sa devina si functionale. „Nu au aparut probleme majore, ci doar unele care au putut fi remediate pe loc. Cardurile asigura un control mai bun al banilor. Banii sa ii dam acolo unde trebuie si cand trebuie. Bugetul Casei a crescut in fiecare an. Pacientii inca mai au nemultumiri. Sunt servicii care se ofera in anumite conditii, in anumite momente. Medicul este cel care hotaraste cand si cum. Procentul de distributie este de peste 90 la suta, restul vor fi distribuite prin medicii de familie”, a precizat presedintele CNAS in cadrul conferintei.

 

medici de familieTotodata, acesta i-a anuntat pe medici ca este posibil ca anul viitor sa primeasca „un plus” pentru anumite servicii, spunand ca trebuie sa se puna accent si pe cointeresarea pacientilor. Ciurchea a precizat chiar ca, la un moment dat, ar putea exista o prevedere care sa ii oblige pe pacienti sa plateasca o suma de bani in cazul in care nu respecta cu strictete recomandarile medicilor. „Anul viitor intentionez sa primiti un plus pentru niste servicii. Luam de exemplu diabetul. Ne dorim sa nu creasca bazinul de diabetici. O sa gandim impreuna un sistem de monitorizare si sa cointeresam si pacientul. La fel, pentru HIV/ SIDA si alte boli. Sa ne concentram pe niste arii terapeutice. Este importanta cointeresarea pacientului;  poate la un moment dat va plati o suma de bani daca nu respecta regimul dat de medic medicatie, stil de viata si asa mai departe”, a mai declarat Vasile Ciurchea. Acesta a mai dat asigurari medicilor  ca in 2015, pana la jumatatea anului, se va gasi formula ca medicul sa nu mai aiba nicio responsabilitate cu privire la declaratiile pe proprie raspundere ale pacientilor, despre venituri. „Sunt in tratative cu ANAF-ul. Se va transfera ANAF-ului tot ce tine de contribuabil si veniturile acestuia”, a mai spus presedintele CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*