Vasile Ciurchea promite debirocratizarea medicinei de familie

24 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Prezent la Conferinţa „Colaborarea interdisciplinară pentru viitorul sănătos al populaţiei” – 20 de ani de reformă sanitară, președintele CNAS a spus că aceasta este una dintre noutățile noului Contract-cadru pentru 2020-2023.

 

Eveniment de marcă la Pitești, organizat de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Medicilor de Familie Argeş, care a reunit peste 1.000 de participanţi. La deschiderea oficială a Conferinței „Colaborarea Interdisciplinară pentru Viitorul Să­nătos al Populaţiei“, la Universitatea Constantin Brâncoveanu, au fost prezenți medici de familie din toată țara, iar zeci de  personalităţi de marcă din lumea medicală au subliniat importanța medicului de familie, care trebuie să fie interfaţa sistemului medical cu pacientul, să fie permanent ancorat la noutăţile în domeniu şi să aibă la îndemână instrumente de informare şi formare profesionale de cea mai înaltă calitate.

Evenimentul a marcat şi împlinirea a 20 de ani de reformă sanitară, context în care la deschiderea conferinţei au participat și toţi foştii preşedinţi ai Casei Ju­de­ţene de Asigurări de Sănătate Argeş, precum și actuala conducere, dar și președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Felicit organizatorii acestui eveniment dedicat celei mai importante verigi a sistemului medical, medicina de familie. Noul Contract-cadru, al cărui proiect se află în prezent în dezbatere publică, prevede o serie de măsuri de debirocratizare, care să ușureze munca medicilor de familie și a tuturor furnizorilor de servicii medicale, ce vor putea astfel să aloce mai mult timp consultației pacientului. O altă noutate prevăzută în Co-ca, a cărui valabilitate va fi de 4 ani, o reprezintă acordarea bonusurilor pentru performanță și decontarea serviciilor medicale în funcție de rezultat. Sunt doar o parte din măsurile care vor determina creșterea calității actului medical”, a sublinia Președintele CNAS, în deschiderea evenimentului.

 

La lucrările Conferinței au răspuns invitației nume sonore din sistemul medical național și personalități din administrația locală și centrală, iar între personalităţile din lumea medicală prezente s-au aflat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel – Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof. univ. dr. Maria Dorobanţu – şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă Bucureşti, directorii şi preşedinţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Colegiului Medicilor şi ai Asociaţiei Medicilor de Familie, ai Direcţiei de Sănătate Publică.

Lucrările Conferinţei s-au desfăşurat în perioada 24-27 octombrie 2019, iar temele abordate s-au referit la patologii diverse, ţintite pe practica profesională a medicului de familie, cu implicarea grupurilor de lucru ale Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF).

În cadrul evenimentului au avut loc sesiuni ştiinţifice interdisciplinare, prezentări de cazuri cu imagini, comunicări şi simpozioane dar şi un dialog cu privire la stabilirea standardelor de practică.

Grupurile de lucru au fost structurate pe: vaccinologie; ecografie; gastroenterologie; diabet, boli de nutriţie şi metabolism; cardiologie; ginecologie şi sănătatea reproducerii, pentru sănătatea copilului; ocologie şi îngrijiri paliative; sănătate mintală, etc.

Participanții au remarcat efortul depus de membrii Asociaţiei Medicilor de Familie Argeş și sincronizarea perfectă cu reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), efort reflectat în calitatea științifică și organizatorică a evenimentului. Reușita evenimentului științific a fost dublată de un program social care dovedește încă o dată că relațiile interinstituționale se construiesc întotdeauna pe relații interpersonale.

 


Adaugati un comentariu


 

*