CNAS face promisiuni specialiștilor din ambulatoriu

6 august 2019 | 0 comentarii |

Președintele instituției, Vasile Ciurchea, agreează ideea că valoarea punctului pe servicii în ambulatoriul de specialitate ar trebui să fie similară celei aplicate în cazul medicinei de familie, dar spune că măsura ar putea fi posibilă după rectificarea bugetară.

 

Medicii specialiști care oferă servicii medicale în ambulatoriu se consideră „discriminați”, în contextul „stabilirii unei valori diferențiate a punctului pe servicii (3,5 respectiv 2,8/punct)” între ei și medicii de familie.

Într-un memoriu transmis ministrului Sănătății și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a cerut „de urgență, ca la proxima rectificare  bugetară, să fie corelată măsura injustă a diferențierii valorii punctului pe serviciu între medicina de familie și ambulatoriul de specialitate”, subliniind că ei sunt cei care „degrevează spitalele, oricum aglomerate” și că această măsură, coroborată cu majorarea salarială acirdată doar medicilor din spitalele publice, demonstrează un „modus operandi” dăunător sistemului românesc de sănătate.

Totodată, APMA a solicitat Colegiului Medicilor din România să sprijine demersurile lor, menționând că „un grup de peste 700 de medici care activează în ambulatoriu (…) au trimis observații legate de problemele care considerăm că ar trebui aprofundate și rezolvate”.

 

Vasile Ciurchea

Pentru a discuta aspectele legate de finanţare şi pregătirea viitorului Contract Cadru pentru anii 2020-2021, semnalate de APMA, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, s-a întâlnit, luni, cu dr. Cosmin Alexandrescu, președinte, dr. Alina Mîndroiu, vicepreședinte si dr. Mathilda Zăvoianu, membru APMA, din partea asociației profesionale, iar întrevederea s-a finalizat cu unele promisiuni, după cum informează APMA, printr-un comunicat remis presei.

Scopul întâlnirii a fost discutarea problemelor ambulatoriului de specialitate prin prisma finanţării şi a pregătirii viitorului Contract Cadru pentru anii 2020-2021 şi a normelor sale de aplicare. Referitor la problema finanţării, dl. Preşedinte Vasile Ciurchea şi-a anunţat intenţia de a duce valoarea punctului pe servicii la o valoare similară celei aplicate în cazul MF (Medicinei de Familie), dar cel mai probabil la proxima rectificare bugetară”, arată sursa citată.

Reprezentanții APMA subliniază că „baza piramidei de adresabilitate este reprezentată de medicina de familie (11.055 cabinete independente de medicină de familie, 776 cabinete de medicină generală și 1.929 cabinete medicale școlare și studențești) și de medicina de ambulatoriu ( 11.079 cabinete medicale independente de specialitate, 362 ambulatorii integrate spitalelor, 99 ambulatorii de specialitate, 184 dispensare medicale și 144 policlinici), conform datelor oficiale ale INSSE.

 

În ceea ce priveşte viitorul Contract Cadru s-a discutat despre necesitatea finanţării ambulatoriului de specialitate „cel puţin la nivelul Medicinei de Familie”, așa cum s-a cerut în memoriul transmis anterior, iar „preşedintele Ciurchea a agreat această idee, dar corelată cu un control mai strict al serviciilor raportate”, se menționează în comunicat.

S-a discutat, de asemenea, despre „raportarea zilnică, nu lunară”, a serviciilor prestate, despre faptul că DES (Dosarul Electronic de Sănătate) va deveni obligatoriu, probabil începând cu noul Contract-Cadru 2020-2021, despre posibilitatea eliminării plafoanelor serviciilor paraclinice şi a graniţelor interjudeţene, simultan cu introducerea unor limitări în repetarea investigaţiilor efectuate. „În perioada următoare CNAS aşteaptă propunerile APMA pentru noul contract cadru şi Normele de aplicare a acestuia”, se mai arată în comunicat.

Pentru transpunerea solicitărilor furnizorilor şi a intenţiilor CNAS într-o forma coerentă, Vasile Ciurchea a propus ca în cursul lunii septembrie se organizeze o masă rotundă la care să participe reprezentanţi ai CNAS, MF, APMA, Palmed, CMR, MS. Propunerea a fost agreată de reprezentanții APMA.

 


Adaugati un comentariu


 

*