CNAS: Noi modificări privind condițiile și modul de acordare a concediilor medicale pentru carantină
Societatea de Medicina Familiei, care anterior solicitase modificarea acestor norme, consideră că noile prevederi „ușurează munca medicului de familie și elimină birocrația neplăcută pentru pacient”.
În urma numeroaselor solicitări ale Societății de Medicina Familei (SNMF) de a se modifica normele privind acordarea concediilor medicale persoanelor aflate în carantină/izolare la domiciliu, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede noi reglementări referitoare la condiţiile şi modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantină şi a indemnizaţiilor aferente acestor certificate.
Într-un comunicat de presă remis de CNAS se arată că „în perioada situației de urgență, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau într-o locație declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada și pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului Sănătății, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”.
De asemenea, a fost majorat termenul în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă instituită în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit conducerii CNAS, noul act normativ cuprinde reglementări importante și în privința modului de eliberare al certificatelor de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, părinților sau tutorilor.
Astfel, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilul bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 16 ani, cum ar fi afecţiunile oncologice sau malformaţiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicită avizul medicului expert al asigurărilor sociale, se arată în comunicatul instituției.
De asemenea, pentru persoanele asigurate care însoţesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat, certificatele de concediu medical se vor elibera de către casele de asigurări de sănătate.
Eliminarea obligaţiei de a se prezenta în fiecare lună la medicul expert al asigurărilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acordă, potrivit legii, după epuizarea perioadei de 90 de zile, precum şi acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada în care persoanele în drept au însoţit copilul la tratament în străinătate, conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor bolnavi și facilitează accesul la concedii medicale și la indemnizațiile aferente acestora pentru însoțitori.
Prevederile care reglementează modul și durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiază persoanele cu COVID-19 se stabilesc în normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, întrucât este necesar a avea în vedere toate situațiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecției cu COVID-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale și de forma de boală, orice persoana asigurată să poată beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Noile prevederi sunt apreciate de medicii de familie, care spun că în acest fel li se ușurează munca și se elimină birocrația pentru pacienți. „Biroul Executiv al SNMF constată cu satisfacție faptul că autoritățile au luat în considerare recomandările și propunerile înaintate și mulțumește Colegiului Medicilor din România pentru susținere și implicare. Așa cum am semnalat în adresele oficiale transmise autorităților, normele trebuie să prevadă explicit că, pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu și care până la sfârșitul perioade de 14 zile nu au avut simptome, concediul și indemnizația pentru această perioadă se acordă doar în baza declarației pe proprie răspundere, fără vreun act de la DSP”, se menționaează într-un comunicat al SNMF.
Președintele SNMF, dr. Dina Mergeani, consideră că, în stadiul actual de evoluție al pandemiei cu COVID-19 în România, este necesară o metodologie clară de monitorizare la distanță a pacienților pozitivi, metodologie în elaborarea căreia se arată dispuși să se implice și pentru care au distribuit deja un model de practică.
Conducerea CNAS reamintește că, prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 502/417/2020 au fost modificate și completate Normele de aplicare referitoare la concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementează modul de instituire a măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19.
Informațiile despre reglementările din cele două acte normative privind modul de acordare a concediilor medicale pe perioada stării de urgență au fost comunicate public în data de 27 martie și pot fi accesate pe pagina oficială de Internet a CNAS, link-ul: COMUNICAT – Noile prevederi privind modul de acordare a concediilor medicale au intrat în vigoare.