„A aflat” si presedintele CNAS ca nu sunt medici in zonele defavorizate!

22 aprilie 2015 | 0 comentarii |

In cadrul unei dezbateri organizata la Senat, acesta a vorbit despre cardurile de sanatate, cheltuielile pentru tratamente in strainatate si zonele in care nu exista medici de familie.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

Comisia pentru Drepturile Omului si Comisia pentru Sanatate din Senat au organizat ieri, o dezbatere cu tema „Drepturile pacientilor – intre teorie si practica”. Printre participanti s-a aflat, cum era si firesc, si presedintele CNAS, medicul Vasile Ciurchea. El a vorbit, cu acest prilej, despre cardurile de sanatate, care devin obligatorii in mai putin de doua saptamani, despre costurile suportate de CNAS pentru tratamentele pacientilor romani in clinici din strainatate, dar si despre numarul insuficient de medici de familie din zonele defavorizate despre care, se pare, a aflat si el, dupa ani si ani in care toata lumea striga acest lucru, admitand ca este necesar sa se acorde sporuri de zona mai mari, pentru a atrage medici in aceste zone.

Vasile Ciurchea a declarat astfel, ca CNAS plateste anual aproximativ 70 de milioane de euro pentru a deconta tratamentele de care beneficiaza pacientii romani in clinicile din alte tari membre UE, atragand insa atentia ca multi dintre pacienti nu se documenteaza in prealabil in privinta cuantumului decontat de CNAS. „Noi decontam Casei de asigurari de sanatate de acolo. Nu decontam pacientului, nu decontam medicului, nu decontam clinicii. Decontam Casei din tara respectiva si decontam atat cat are spitalul contract cu Casa. Daca din 100% pret, spitalul respectiv are contract cu Casa pe 80%, noi decontam 80%. Restul este pe banii pacientului, care ramane extrem de surprins si incep tot felul de discutii. Spitalul se indreapta apoi, pentru cei 20%, impotriva pacientului, pentru a-si recupera banii”, a explicat presedintele CNAS.

 

akhTotodata, Vasile Ciurchea a pledat si pentru profesionalismul medicilor din spitalele romanesti, insa a criticat faptul ca acestia nu sunt obisnuiti sa lucreze in echipa, asa cum fac colegii lor din clinicile de afara. „E o mare problema pe care pacientul o resimte — lipsa lucrului in echipa. Nu stiu de ce nu se lucreaza si la noi in echipa, n-as putea sa spun, sau as putea sa spun dar nu stiu daca cineva nu s-ar simti nedreptatit. Poate ne educam in timp sa lucram in echipa si sa punem un diagnostic in echipa. Este benefic si pentru pacient, este benefic si pentru cel care pune diagnosticul in echipa. Cred ca niciodata cei din afara nu pun diagnosticul singuri, ci il pun in echipa si o fac din spirit de protectie. In caz de malpraxis sau de nemultumire este o echipa care a pus diagnosticul. Este important ca pacientul sa fie al clinicii si nu al meu ca medic curant de salon”, a declarat Vasile Ciurchea in cadrul dezbaterii de la Senat.

 

card-sanatate-medicIn ceea ce priveste cardurile de sanatate, a caror utilizare va deveni obligatorie de la 1 mai, presedintele CNAS a precizat ca pana acum au fost validate aproximativ 4 milioane de carduri din totalul de circa 14 milioane, cate au ajuns la asigurati. Acesta a reamintit ca de la 1 mai vor fi validate doar serviciile medicale confirmate de card, recomandand pacientilor sa nu lase documentul la niciun furnizor de servicii medicale, ci doar sa il prezinte ori de cate oril li se solicita. Faptul ca doar 4 milioane de carduri au fost validate pana acum nu trebuie sa constituie motiv de ingrijorare, intrucat nu exista un termen pana la care acestea pot fi validate. „Nu exista termen pentru activare. Poti sa-l activezi si peste doi ani, daca nu ai nevoie de niciun serviciu medical. Nu expira cardul, nu se intampla absolut nimic. Importante sunt cardurile activate pentru un serviciu medical, si nu doar sa-mi activez cardul pentru ca vreau sa fie activat”, a mai declarat Ciurchea. Totodata, acesta a atras atentia medicilor de familie si spitalelor care nu si-au achizitionat inca cititoare de carduri ca mai au la dispozitie foarte putin timp pentru a face acest lucru, precizand ca de validarea serviciului cu cititorul depinde rambursarea serviciilor medicale. „Nu pot sa-mi imaginez ca un spital care face nu stiu cate servicii nu doreste sa-i fie si rambursate. Si atunci, sigur si-au luat cititoare sau isi vor cumpara” a conchis presedintele CNAS.

 

bolnavi medic de familie ruralIn cadrul dezbaterii de ieri, Vasile Ciurchea a recunoscut ca in Romania exista la acest moment circa 300 de localitati care nu beneficiaza de medici de familie, majoritatea acestora fiind in zone defavorizate. In acest sens, presedintele CNAS a propus ca medicii sa primeasca, atat din partea CNAS, cat si a autoritatilor locale, sporuri financiare pentru a fi stimulati sa isi desfasoare activitatea in aceste localitati. „La nivel national sunt aproximativ 300 de localitati care nu au medic de familie. Unele localitati sunt foarte mici, altele sunt mai mari. Sunt cateva in Vaslui, in Apuseni, in general zone greu accesibile sau zone defavorizate, dar tocmai pentru a stimula prezenta medicilor in acele locuri am revizuit sporurile acordate in rural prin noul contract-cadru medicilor din localitatile cu mai putin de 10.000 de locuitori. Daca ne referim la cei din Delta Dunarii, unde intr-adevar sunt conditii speciale, exista un spor de 200 la suta. Sunt trei medici acolo care au intre 4.500 si 5.500 de pacienti. Discutam cu autoritatile locale, sau la nivel de judet, sa vina si ei cu un spor in plus in asa fel incat sa determinam medicii sa se duca acolo”, a mai declarat Ciurchea, care le-a recomandat si medicilor din mediul rural sa isi adapteze programul in functie de cel al pacientilor care merg la munca campului si seaintorc doar seara acasa. „Un pacient de la tara, daca are afectiune foarte grava si are de ales intre a se duce la medic si a se duce la camp, probabil ca alege a doua varianta”, a mai explicat presedintele CNAS.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*