Ciurchea si Banicioiu nu se sperie de protestele medicilor de familie

Cei doi s-au aratat intransigenti in problema noului contract cadru, dupa ce Societatea Nationala de Medicina Familiei si-a manifestat nemultumirile legate de acest proiect.

 

medic_de_familie_consultReprezentantii autoritatilor din Sanatate, respectiv ministrul Nicolae Banicioiu si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, par a nu fi impresionati de nemultumirile manifestate de medicii de familie in legatura cu proiectul noului contract-cadru lansat zilele trecute in dezbatere publica. Aceasta, dupa ce Societatea Nationala de Medicina Familiei a remis in ultima perioada mai multe comunicate in care isi exprima nemultumirile legate de acest proiect si cere retragerea acestuia din dezbaterea publica pentru a fi rediscutat. Medicii de familie ameninta chiar si cu proteste de amploare in cazul in care contractul-cadru va fi adoptat in forma in care este prezentat acum, insa ministrul si presedintele CNAS se arata deocamdata intransigenti si raman tari pe pozitie.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Astfel, Vasile Ciurchea a declarat ca afirmatia medicilor de familie potrivit careia noul proiect al contractului cadru ar favoriza clinicile private este o falsa problema si ca pacientul se duce strict acolo unde il trimite medicul. „Afirmatia potrivit careia noul proiect al contractului cadru ar favoriza clinicile private este o falsa problema. Spuneti ca medicii de familie sunt nemultumiti si vor pleca. Si eu sunt, dar nu plec. Pacientul se duce strict acolo unde il trimite medicul. Mi-as dori sa nu il trimita niciunde si sa ii rezolve problema la nivelul cabinetului de medicina primara, dar stiu ca nu se poate asta. Ar trebui sa isi aleaga singur unde sa se duca. Daca gandim din punctul de vedere al pacientului, este mai comod sa intre intr-o clinica si sa gaseasca toate serviciile. Dar, daca ne gandim la pacientul care a iesit cu un bilet de trimitere si alearga prin Bucuresti dupa un cabinet, este mai putin comod. Dar, sigur, depinde si de biletul de trimitere” le-a replicat presedintele CNAS medicilor de familie.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

In acelasi timp, ministrul Nicolae Banicioiu a dat de inteles ca vor mai exista discutii intre parti pana la adoptarea formei finale a contractului-cadru, iar protestele anuntate de medicii de familie le vede ca pe niste „scenarii apocaliptice”.  Chestionat in aceasta problema, Banicioiu a declarat ca „sunt chestiuni care trebuie reglate in medicina primara. Sa nu aruncam scenarii apocaliptice, pentru ca lucrurile nu stau chiar asa. Sunt adeptul dialogului. Trebuie sa incurajam medicii din mediul rural. Sa nu impacientam pe nimeni. Nici presedintele Societaţii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu,  sa nu se impacienteze”. Ministrul Sanatatii a mai spus ca noul contract-cadru aduce beneficii pentru bolnavii cronici şi a precizat ca vor fi mai multe discutii referitoare la prevederile din proiect.Comentarii (1)

  1. Sanssin Bunicuta spune:

    Medicii de familie (mai exact conducerea societatii) s-au obisnuit sa primeasca bani de laCNAS fara sa presteze servicii medicale! Conducerea lor vrea doar un “monopol” in contractarea cu CNAS au si 3000 de pacienti pe liste și castiga de zece ori mai mult decit un medic in spital! Daca MS si CNAS vor sa schimbe modul de contactare cu medicii de familie cinste lor, sunt sute de medici tineri care nu sunt lasati să intre pe piata de aceasta mafie!

Adaugati un comentariu


 

*