Asimptomaticii și oligosimptomaticii COVID-19 fără comorbidități vor fi trataţi la domiciliu

22 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că astăzi va fi modificată în acest sens Legea 136, printr-o Ordonanță de Urgență, iar medicii de familie care îi vor trata și monitoriza vor fi plătiți suplimentar, de CNAS și DSP.

 

Nelu Tataru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că astăzi va fi romovată în Guvern o Ordonanță prin care se vor modifica reglementările privind tratarea pacienţilor cu COVID-19.

În şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136, prin care asimptomaticii şi oligosimptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. O dată, vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară, vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a putea să-şi facă tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a precizat ministrul Sănătății, aflat la Cluj, unde a vizitat spitalul de Boli Infecțioase și a evaluat situația de la Spitalul Municipal, desemnat parțial pentru pacienții COVID-19.

Ministrul a menționat că medicii de familie care lucrează cu pacienții Covid vor încheia un contract suplimentar cu Casa de Asigurări de Sănătate și vor avea posibilitatea de a încheia contracte de prestări servicii cu Direcțiile de Sănătate Publică, astfel încât vor fi plătiți în plus pentru aceste servicii și vor primi și bani pentru a-și putea asigura echipamentele de protecție de care au nevoie pentru a se implica în tratarea cazurilor ușoare de coronavirus.

 

Nelu Tătaru a declarat, într-un interviu pentru Europa liberă, că a avut discuții în acest sens cu medicii de familie și s-ar fi ajuns la un acord, iar detaliile vor fi stabilite în cadrul unor noi întîlniri cu aceștia, în zilele următoare.

Am avut mai multe discuții cu medicii de familie. Până la urmă, rămâne menirea noastră de doctori. Suplimentar, am încercat ca orice muncă să fie remunerată. De aceea, în discuțiile cu Casa de Asigurări de Sănătate, în discuțiile cu Direcțiile de Sănătate Publică, am găsit și anumite alternative încât un contract suplimentar cu Casa de Asigurări de Sănătate să dea posibilitatea să fie remunerați în condițiile în care monitorizează de la domiciliu, prin telemedicină, tot ce înseamnă pacient asimptomatic la domiciliu, precum și posibilitatea de a încheia niște contracte de prestări servicii cu Direcțiile de Sănătate Publică pentru a presta servicii în anchete epidemiologice sau chiar recoltări. S-au găsit aceste resurse, vom mai avea niște discuții și în cursul acestei săptămâni, eu sper să putem rezolva aceste lucruri în beneficiul pacientului, dar și al medicului de familie”, a precizat ministrul Tătaru, menționând că negocierile au venit în urma protestelor medicilor de familie, după decizia Guvernului de a-i implica în tratarea cazurilor ușoare de coronavirus, pentru a degrava spitalele de aglomerarea cazurilor.

 

Reprezentanții medicilor de familie s-au plâns de lipsa de echipamente și reglementări legale pentru plata suplimentară pentru aceste supravegheri ce se adaugă fișei postului, precum și de reintroducerea cardului de sănătate pentru consultațiile efectuate în cabinete, care pe lângă faptul că nu funcționează cum ar trebui din cauza sistemului informatic, a dus la creșterea timpului de contact dintre medici și pacienți și al celui de așteptare pentru pacienți, astfel crescând și riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Medicul de familie este remunerat și va fi remunerat așa încât să își poată asigura și acel echipament de protecție”, dă asigurări Nelu Tătaru. Pentru aceste servicii, medicii de familie vor primi 105 lei / pacient.

Medicii de familie par să nu fie mulțumiți însă cu aceste explicații și chiar lasă să se înțeleagă că nu ar fi existat discuții între ei și oficiali, așa că cer să se facă fac pubice minutele/procesele verbale ale acestor „discuții cu medicii de familie”.

Referitor la eventuale măsuri suplimentare în ceea ce priveşte incidenţa COVID-19, ministrul Sănătății spune că deocamdată nu se impun şi nu se discută despre un lockdown, iar fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă ia măsurile necesare în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor la nivel local. „Rămâne aceeași logică: această pandemie nu se tratează în spital, noi ca sistem medical ne extindem, ne adaptăm, avem același personal, dar haideți să păstrăm niște reguli, să nu avem această transmitere, să nu avem cazuri, și atunci poate vom putea trata și noi în liniște un număr mai mic de pacienți și vom putea și îmbunătăți sistemul sanitar”, a menționat Nelu Tătaru.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*