Presedintele CNAS raspunde cu avertismente la revendicarile pacientilor cu hepatita C

In cadrul unei conferinte, acesta a precizat ca se gandeste la o clauza conform careia pacientii sa plateasca din buzunar in cazul in care nu isi iau tratamentul compensat conform prescriptiilor medicale.

 

congresCoincidenta a facut ca la doar o zi dupa ce pacientii cu hepatita C au protestat in fata Guvernului pentru ca autoritatile din Sanatate intarzie introducerea noilor terapii interferon free, promise pentru prima jumate a acestei luni dar amanate pentru o data care nu se cunoaste inca, la Bucuresti sa aiba loc o conferinta cu terma Hepatita C. Perspective asupra ingrijirii de durata”, organizata Fundatia Baylor Marea Neagra. Printre participantii la eveniment s-a numarat si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, cel care nu a avut nicio reactie in urma protestului desfasurat luni de pacienti. Acesta a adus insa in discutie in cadrul conferintei faptul ca noile terapii pentru bolnavii de hepatita C vor deveni curand disponibile si pentru pacientii din Romania, vorbind in acest context si de necesitatea responsabilizarii acestora, pentru a urma intocmai schemele de tratament. Ciurchea a precizat chiar ca se gandeste sa introduca in contract o clauza conform careia pacientii sa fie obligati sa plateasca din propriul buzunar costul unui nou tratament in cazul in care nu vor respecta schema prescrisa de medic. „Nu este deloc benefic sa dau un tratament foarte scump si acel tratament sa fie luat din 2 in 2. Rezultatele pe care le dau aceste tratamente sunt obtinute in anumite conditii. Ma gandesc sa introduc o clauza conform careia, daca nu iti iei tratamentul, la un nou tratament sa contribui cu un procent important”.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea a omis insa din nou sa precizeze data la care pacientii vor putea in sfarsit sa beneficieze de noile terapii, in conditiile in care termenul comunicat initial va fi depasit in cateva zile si nu se intrezaresc semnale ca negocierile cu producatorii vor fi incheiate pana atunci. Acesta s-a mai referit, in schimb, la rolul medicilor de familie in tratamentul pacientilor cu hepatita C, spunand ca acestia ar trebui sa faca parte din echipa care monitorizeaza un astfel de bolnav. Daca pe pacienti vrea sa ii penalizeze pentru ca nu isi iau tratamentul conform prescriptiilor, pe medicii de familie Ciurchea are de gand sa ii recompenseze pentru fiecare caz nou de pacient cu hepatita C depistat. „Medicii de familie ar trebui inclusi in program, i-as responsabiliza, as fi dispus sa platesc un serviciu bine facut, pentru a depista cat mai repede, pentru a indruma bolnavul, pentru a-l supraveghea, tocmai pentru a obtine rezultatul maxim” a mai precizat presedintele CNAS in acest sens.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

La randul sau, medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, a confirmat eficienta noului tratament interferon free, dar a atras atentia ca schema de tratament trebuie respectata cu strictete, in caz contrar consecintele putind fi dramatice. Managerul de la Matei Bals nu s-a referit aici la penalitatile pomenite de presedintele CNAS ci la riscurile ca boala sa avanseze intr-un ritm si mai alert, ajungandu-se la efecte ireversibile. Acesta a mai declarat ca aproximativ 700.000 de persoane sunt afectate de virusul hepatitei C in Romania, iar anul trecut au murit 1.200 de pacienti din cauza acestei boli. „In ultimii 10 ani, infectia cu hepatita C a crescut. Daca nu se intervine in forta, pana in 2030 putem asista la o dublare sau o triplare a deceselor. Doar testarea completa a unui pacient costa aproximativ 1.500 de lei, iar terapia efectiva pentru aceasta boala dureaza intre 12 si 24 de saptamani” a mai declarat dr. Adrian Streinu Cercel.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Referindu-se la declaratiile facute de presedintele CNAS, Tache Gheorghe, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, a declarat dupa incheierea conferintei ca masurile enumerate de acesta ar fi restrictive si discriminatorii si ca sunt foarte putine cazuri de pacienti care refuza sa isi continue tratamentul sau nu respecta prescriptiile medicale in acest sens. „Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa sa avem astfel de atitudini restrictive privind accesul la tratament al pacientului. Cred ca sunt putine astfel de situatii de pacienti care au refuzat sa isi continue sau sa isi ia la timp tratamentul. Ca este un caz izolat, doua – trei, hai sa le analizam punctual si in functie de concluziile respective sa luam o decizie adecvata”, a precizat acesta.

Romania ocupa locul doi in Europa si locul patru in lume, in ceea ce priveste decesul din cauza unor boli hepatice. Hepatita C este cea de a doua cea mai frecventa cauza a unui transplant de ficat, dupa ciroza.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*