Pacientii cu hepatita C au iesit in strada

Acestia au pichetat astazi sediul Guvernului, nemultumiti de faptul ca autoritatile intarzie introducerea noii terapii interferon free, desi promisiunile initiale erau ca tratamentul va deveni disponibil cel tarziu in prima jumatate a acestei luni.

 

protestDupa cum Sanatateabuzoiana.ro anticipa in urma cu o saptamana, intarzierea introducerii noilor terapii pentru hepatita C a starnit nemultumirea pacientilor care au decis astazi sa iasa in strada, dupa ce initial se aratasera dispusi sa le dea guvernantilor ragazul necesar, cerut pentru rezolvarea acestei probleme. Numai ca, asa dupa cum aveau sa constate ulterior, pacientii cu hepatita C fusesera din nou dusi cu vorba atunci cand li se promisese ca vor beneficia de tratamentul revolutionar bazat pe medicamente fara interferon, la sfarsitul lunii mai, sau, cel tarziu, in prima parte a lunii iunie. In prezent, bolnavii nu stiu cu exactitate cand vor putea beneficia de acest tratament si nici chiar presedintele CNAS nu le poate spune, in ultima declaratie pe aceasta tema, acesta fiind destul de evaziv si spunand ca s-ar putea intampla „fie peste o saptamana, fie peste o luna”. Aceasta este, de altfel si declaratia care i-a determinat pe pacienti sa organizeze protestul amanat in cursul lunii trecute, acestia iesind astazi in strada pentru a-si cere drepturile.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Astfel, in cursul diminetii, cateva zeci de pacienti cu hepatita C au pichetat timp de cateva ore sediul Guvernului, nemultumiti de aceasta noua amanare privitoare la data la care vor putea beneficia gratuit de tarapia interferon free. Din pacate, temerile acestora exprimate la data la care au decis amnarea protestului s-au adeverit, in ciuda promisiunilor optimiste facute de autoritati si a faptului ca de atunci s-au facut intr-adevar cativa pasi in dirctia implementarii noii terapii. La acea vreme, Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, spunea ca spera ca protestul sa nu mai fie necesar si ca in prima parte a lunii iunie sa fie finalizate toate detaliile de ordin legislativ sau care tin de negocierile cu producatorii, astfel incat primii pacienti sa poata beneficia de noile tratamente. Daca aspectele legislative au fost rezolvate, procesul este intarziat de negocierile cu producatorii de medicamente, negocieri care inca nu au fost finalizate. Astfel, este putin probabil ca in zilele urmatoare sa devina disponibile noile tratamente, fapt pentru care pacientii si-au tinut promisiunea si au iesit in strada.

 

farmacie-medicamenteAcestia sunt nemultumiti de faptul ca autoritatile ii duc din nou cu vorba, asa cum se intampla de mai bine de sapte ani, cerand urgentarea introducerii noilor terapii, intrucat, in cazul unora dintre ei aflati in stadii avansate ale bolii, orice intarziere ar putea fi fatala. De altfel, pacientii aflati in fazele cele mai avansate ale bolii vor fi primii beneficiari ai terapiilor interferon free, insa asta se va intampla doar dupa ce reprezentantii CNAS vor ajunge la o intelegere cu producatorii in privinta preturilor de achizitie a noilor medicamente. Vasile Ciurchea spunea zielele trecute ca tot ce a tinut de autoritatile din Romania a fost rezolvat si nu au mai ramas decat de dus la bun sfarsit negocierile cu producatorii, neputand insa sa precizeze cat timp vor dura aceste negocieri si. implicit, cand vor fi disponibile, efectiv, noile medicamente.

Protestul de azi as fost unul linistit, participantii limitandu-se doar la pichetarea Guvernului, purtand pancarde in care isi cereau dreptul la tratament si urgentarea procedurilor de introducere a terapiilor interferon free.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*