Comisia de Lupta Impotriva HIV-SIDA, desfiintata abuziv de Ministerul Sanatatii!

10 iunie 2015 | 0 comentarii |

Federatia UNOPA anunta ca va apela la toti partenerii si forurile europene si internationale cu responsabilitati in controlul epidemiei HIV, pentru ca aceasta situatie sa fie remediata.

 

HIV-SIDAIngrijorati de decizia Ministerul Sanatatii de a desfiinta Comisia care supraveghea prevenirea, tratarea si controlul infectiei HIV-SIDA, reprezentantii Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) trag un semnal de alarma si, printr-un comunicat remis presei in cursul zilei de astazi, cer Guvernuluiremedierea imediata a situatiei”.

Prin Ordinul 686/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 389/4 iunie 2015, Ministerul Sanatatii desfiinteaza mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii, printre care si Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA (CNLAS).

UNOPA considera ca aceasta masura este „o greseala majora”, CNLAS fiind organismul care a construit si sustinut unul dintre cele mai performante programe de sanatate, Programul National de Tratament HIV/SIDA, program apreciat de multe tari avansate din lume, pentru eficienta si rezultatele foarte bune pe care le-a avut in directia prevenirii, tratarii si controlului infectiei HIV in Romania.

La sfarsitul anului 2014, compartimentul de Monitorizare al CNLAS raporta un numar de 12.886 pacienti cu HIV in viata, iar in anul 2014 au fost diagnosticate peste 900 de noi cazuri.

 

stop-hiv-sidaIn contextul in carein Romania numarul persoanelor cu HIV a crescut alarmant din cauza lipsei finamtarii din ultimii ani, UNOPA solicita Ministerului Sanatatii sa revina asupra deciziei si sa gaseasca modalitatile corecte si transparente prin care expertii de renume international pe care Romania ii are in acest domeniu sa poata face parte din aceasta comisie, asa cum se petrece in toate tarile civilizate unde deciziile din sistemele de sanatate sunt luate de cei mai buni specialisti.

„Desfiintarea CNLAS pune in pericol bunul mers al Programului National de Tratament HIV/SIDA, impiedica accesul pacientilor cu HIV la tratamentele nou intrate pe lista de medicamente compensate, impiedica accesul pacientilor la medicamentele inovatoare aparute in lume, distruge o experienta de succes in controlul infectiei cu HIV in Romania, model pentru alte tari din Uniunea Europeana. Prin inlaturarea specialistilor in infectia HIV din forurile de decizie, UNOPA considera ca pacientii vor avea de suferit, iar epidemia HIV se va extinde”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

Iulian Petre - UNOPA

Iulian Petre – UNOPA

In acelasi document, Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, arata ca Romania este „in plina epidemie de HIV, numarul persoanelor nou diagnosticate a crescut exponential in ultimii ani ca urmare a lipsei de finantare din partea statului pentru programele de prevenire. Romania nu mai are o Strategie Nationala HIV/SIDA din anul 2007, tot din vina Ministerului Sanatatii, care refuza sistematic sa intruneasca Comisia Interministeriala HIV infiintata prin Legea 584/2002, singura care poate propune o strategie in acest domeniu catre Guvern. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii vine si distruge si ultimul bastion care mai facea lucrurile sa mearga cat de cat bine pe partea de tratament, desfiinteaza CNLAS. Nu puteam sa credem decat ca aceste demersuri sunt facute pentru distrugerea unui program de tratament pentru care Romania a fost data de multe ori exemplu de buna practica in lume. Cerem Ministerului sa revina asupra deciziei, cerem totodata intrunirea imediata a Comisiei Interministeriale HIV care sa analizeze cauzele cresterii alarmante ale numarului de persoane nou infectate cu HIV si sa propuna Guvernului o Strategie Nationala coerenta de combatere a epidemiei HIV”, atragand atentia sa federatia pe care o reprezinta va intreprinde toate demersurile necesare pentru ca aceasta situatie sa fie remediata, apeland in acest sens la partenerii si forurile europene si internationale cu responsabilitati in controlul epidemiei HIV.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*