Pacientii infectati cu HIV cer ca programul ce le este adresat sa fie preluat de CNAS

Acestia reclama intreruperea repetata a furnizarii medicamentelor in cazul a peste 2.000 de pacienti care se trateaza prin intermediul Institutului Matei Bals.

 

Institutul Matei Bals

Institutul Matei Bals

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, principala organizatie care ii reprezinta pe pacientii cu aceasta afectiune, a solicitat in mod public Guvernului ca programul de sanatate adresat acestei categorii de bolnavi sa fie preluat din nou de catre CNAS. UNOPA reclama sincopele repetate inregistrate in  derularea acestui program, de cand a intrat in sarcina Ministerului Sanatatii si cer ca aceasta mutare sa se faca „imediat”, avand in vedere faptul ca pana in 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS. Motivul principal care i-a determinat pe reprezentantii bolnavilor infectati cu HIV sa faca aceasta solicitare este acela ca, de mai bine de o saptamana, cei peste 2.000 de pacienti care isi primesc tratamentul de la Institutul Matei Bals nu mai beneficiaza de medicamente. Confrom UNOPA, o situatie similara s-a inregistrat si luna trecuta, cand pacientii aceluiasi institut au fost nevoiti sa-si intrerupa tratamentul, Ministerul Sanatatii reusind cu greu sa faca rost de bani pentru a le furniza medicamentele, pentru doar doua saptamani.

 

Iulian Petre

Iulian Petre – UNOPA

In opinia reprezentantilor organizatiei, cauza acestei situatii este lipsa alocarilor bugetare pentru Programul National de Tratament HIV/SIDA de catre Guvern. Conform unui comunicat remis de UNOPA, situatia de la Institutul Matei Bals nu este una izolata, cazuri similare fiind reclamate si de bolnavii din Vrancea, Cluj, Galati, Sibiu si Olt. Iulian Petre, directorul executiv al organizatiei, este de parere ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca autoritatile au alte prioritati decat asigurarea tratamentului pacientilor cu HIV. „Stim ca Ministerul Sanatatii a facut toate demersurile posibile pentru a debloca situatia, dar se pare ca exista alte prioritati in tara asta decat viata unor oameni. Nu inteleg cum vede Ministerul Finantelor situatia si de ce nu se gasesc solutii bugetare, dar speram ca Guvernul va analiza situatia si vor transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul”, a declarat Iulian Petre.

 

bolnav-spital-urgentaIn comunicatul remis de organizatia care reprezinta interesele pacientilor infectati cu HIV se mai arata ca „bugetul alocat programului s-a terminat in luna iulie, cand toate sperantele spitalelor, medicilor si ale pacientilor erau in rectificarea bugetara. Aceasta a intarziat foarte mult, s-a aprobat in Guvern abia in 31 iulie, iar din cauza birocratiei, abia in 14 august au plecat de la Ministerul Sanatatii comunicarile cu suplimentarile de buget pentru spitalele din tara. Toate sperantele au fost inselate, pentru ca desi este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au gasit fonduri abia pentru o luna. INBI Matei Bals si Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind in subordinea directa a Ministerului Sanatatii, pentru care nu s-au deblocat de catre Ministerul Finantelor sumele promise la rectificarea bugetara. In consecinta nu au mai putut comanda tratament pentru pacienti”.

Iulian Petre a aratat cu mai multe ocazii ca haosul din sistemul sanitar se traduce, la pacientii seropozitivi, prin greutati in a accesa tratamentul continuu si ca  acestia sunt nevoiti sa intrerupa tratamentul din cauza faptului ca el nu mai este disponibil in spitale. Haosul, modelul foarte complicat de achizitie a tratamentului antiretroviral si lipsa banilor determina de multe ori intreruperea tratamentului, considera reprezentantul bolnavilor HIV/SIDA.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*