Pacientii cu HIV in pericol de a ramane fara tratament ?

17 februarie 2014 | 0 comentarii |

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV atrage atentia ca in tara au aparut probleme cu fondurile alocate tratamentelor pentru aceasta categorie de pacienti.

 

salon_spital_cfr_brasov_30645600O situatie existenta de doua luni la nivelul judetului Suceava tinde sa se exitnda si in alte judete din tara, unde fondurile alocate spitalelor pentru tratamentul pacientilor infectati cu HIV sunt pe terminate. Avertismentul a fost lansat in cursul zilei de azi de catre Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate cu HIV, care a anuntat printr-un comunicat de presa ca la spitalul judetean din Suceava, tratamentul pentru HIV s-a epuizat de doua luni, si de atunci pacientii din judet nu mai beneficiaza de medicamente, fiind nevoiti sa isi intrerupa terapia. Deocamdata, Suceava este singurul judet sin tara unde exista aceasta situatie, insa UNOPA atrage atentia ca exista si alte spitale unde fondurile pentru tratamentul bolnavilor din cadrul Programului Naţional de Tratament HIV/SIDA sunt pe sfarsite si unde exista riscul ca bolnavii sa ramana fara medicamente. Conform organizatiei, datele sunt cele oferite oficial de catre Directiile de Sanatate Publica din tara, care trateaza bolnavi seropozitivi, in mai multe judete resursele pentru tratament urmand sa se termine in zilele urmatoare.

 

646x404Este cazul spitalelor din judetele Galati, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj, ai caror reprezentanti spun ca tratamentul pentru HIV e pe sfarsite si ca nu mai pot face comenzi din cauza ca legea le interzice sa faca comenzi in contul fondurilor alocate pentru alte trimestre. „Problema pleaca de la Ministerul Finantelor si de la modul cum a fost alocat bugetul programelor nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii. Pentru primul trimestru, practic, nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acopera doar plata creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Exista fonduri bugetate in trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienti la un necesar real”, se arata in comunicatul remis de UNOPA. Potrivit aceluiasi document, spitalele trebuie sa cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 in primele şase luni ale anului, in speranta ca la rectificarea bugetara se va suplimenta bugetul.

 

Mihaela Voineagu, purtator de cuvant DSP Buzau

Mihaela Voineagu, purtator de cuvant DSP Buzau

Exista si situatii fericite in care aceste probleme nu exista, Buzaul fiind una dintre ele, la nivelul DSP neexistand la acest moment niciun fel de dificultati in privinta fondurilor alocate pacientilor infectati cu HIV si nici in privinta asigurarii necesarului de medicamente. Potrivit datelor furnizate de DSP Buzau, la nivelul judetului se afla in prezent in tratament si supraveghere 125 de bolnavi cu HIV, dintre care 65 de barbati si 60 de femei. In ultimii trei ani au aparut 16 cazuri noi, cite 4 in anii 2011 si 2012,  si 8, anul trecut. Cei 125 de bolnavi sunt ingrijiti la Sectia de Boli contagioase a Spitalului Judetean, unde isi primesc si tratamentul, nefiind in pericolul de a fi nevoiti sa isi intrerupa terapia. De altfel, dupa cum precizeaza specialistii, intreruperea terapiei in cazul pacientilor infectati cu HIV, ar fi un lucru extrem de grav, zadarnicind tot tratamentul urmat pana la acel moment si aparand riscul ca boala sa intre in regresie.

In Romania, la data de 31 decembrie 2013, erau inregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 in evidenţa activa, peste 8.000 din aceştia din urma fiind in tratament antiretroviral.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*