Zece noi cazuri de infecție, două decese și zeci de externări – bilanțul COVID-19 din ultimele 24 de ore la Buzău

24 iunie 2020 | 0 comentarii |

La nivel național, numărul de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 nou confirmate a crescut din nou la peste 300, iar 16 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat. Astăzi a început însă și externarea pacienților asimptomatici, ca urmare a Ordinului ministrului Sănătății.

 

Din ce în ce mai relaxați, românii par să nu se mai teamă de coronavirus și respectă dun ce în ce mai puțin măsurile de protecție, sub influența propagandei masive anti-coronavirus din unele publicații și din mediul online, atât din partea partidelor care fac opoziție guvernului, cât și a grupurilor „anti-orice”, care contestă și vaccinarea precum și alte măsuri de protecție.

Rezultatul acestui comportament se concretozează însă printr-o nouă creștere a numărului de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2, responsabil de îmbolnăvirea de COVID-19, care în ultimele zile înregistrează o creștere constantă, iar în ultimele 24 de ore s-a depășit din nou pragul de 300, după o perioadă în care numărul acestora scăzuse sub 200/zi.

Potrivit ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică, până astăzi, 24 iunie, pe teritoriul României au fost confirmate 24.826 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus) – 321 în ultimele 24 de ore. Din totalul de persoane infectate, 186 se află la Terapie Intensivă în stare gravă, 1.555 au decedat (16 numai în ultimele 24 de ore), iar 17.391 au fost declarate vindecate și externate.

 

Pe de altă parte, specialiștii în Terapie Intensivă atrag atenția că nerespectarea măsurilor de prevenție a răspândirii virusului va duce la noi decese, care dacă oamenii ar fi mai responsabili ar putea fi evitate.

Medicul Dorel Săndesc, președintele asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România spune că Evoluția naturală a acestei epidemii este spre scădere, spre stingere. Dar comportamentul populației, nerespectarea regulilor simple de prevenție nu fac decât să resusciteze, să dea oxigen unei epidemii care altfel s-ar stinge mai repede. Sunt convins că un comportament corect ar putea duce poate nu la dispariția, dar la stingerea până la un nivel foarte scăzut a numărului de pacienți. Iar faptul că avem în continuare 200 de pacienți la Terapie Intensivă este un lucru serios. 200 de oameni se zbat între viață și moarte și, aproape sigur, din păcate, foarte mulți dintre ei nu vor supraviețui”, a atras atenția medicul, militând pentru „responsabilitate”, pentru a trece cu bine peste această perioadă dificilă în care este necesar să ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jur, să respectăm regulile de igienă strictă și de distanțare fizică, mai mult decât într-o perioadă obișnuită.

 

La nivelul județului Buzău s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de infecție în ultimele două zile, dar situația este încă departe de a fi liniștitoare. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, în județul Buzău au mai fost confirmate 10 cazuri de infectare cu COVID-19, ale unor pacienți cu vârste cuprinse între 19 și 89 de ani (5 dintre pacienți au fost testați și diagnosticați la laboratoare private), care au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, cât și la SJU Buzău.  În același interval au fost înregistrate și două noi decese, ale unor pacienți confirmați cu COVID-19, victimele fiind un bărbat în vârstă de 80 de ani, internat în Secția ATI a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, cu afecțiuni preexistente (tetrapareză spastică, mielopatie cervicală, asterocleroză cerebrală) și o femeie în vârstă de 73 de ani, internată în Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Buzău, la care infecția cu SARS-CoV-2 s-a suprapus peste diabetul zaharat și litiaza biliară de care aceasta suferea.

 

Astăzi este însă și ziua în care zeci de persoane asimptomatice sau cu simptome ușoare internate în spitalele suport-COVID, încep să fie externate. La Râmnicu Sărat,  33 de pacienți, unii care stăteau în spital de săptămâni bune pentru că testele nu se negativau, deși erau asimptomatici, au beneficiat de noul Ordin al ministrului Sănătății și au fost externați, odată cu un alt pacient declarat vindecat.

Atât pacienții, cât și cadrele medicale care abia mai făceau față, s-au bucurat, unii de libertate, ceilalți că nu mai sunt nevoiți să le refuze externarea și să-i vadă cum suferă din această cauză sau, mai grav, să suporte să fie jigniți pentru că respectau normele stabilite prin protocolul privind internarea și tratatrea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.  După mult timp, medici, asistente medicale, infirmiere și pacienți au avut puterea să zâmbească…

Până astăzi, Buzăul a înregistrat 443 de cazuri de infectare cu Coronavirus, din care 9 persoane au decedat, iar 191 au fost declarate vindecate și externate. În carantină instituționalizată mai sunt doar 14 persoane, iar 1.003 se află în izolare la domiciliu și se află sub monitrizarea medicilor de familie și a celor de la DSP.

 

Cu toate că s-au întregistrat creșteri atât în ceea ce privește numărul de persoane infectate cât și decedate, la nivel național, confirmând transmiterea intracomunitară, autoritățile nu iau în calcul, deocamdată, punerea în carantină a unor județe în care s-a înregistrat o creștere accentuată a numărului de îmbolnăviri. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru spune că „acolo unde există focare, acestea sunt identificate, izolate, sunt internați pentru tratament cei care sunt pozitivi. În condițiile în care va exista într-adevăr o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim și la posibilitatea unei carantinări. Nu este cazul în acest moment”.

Pe de altă parte, ca urmare a noului Ordin al ministrului Sănătății, care astăzi a intrat în vigoare, spitalele suport-COVID au început să externeze persoanele asimptomatice care se încadrează în normele stabilite prin noul act normativ, pentru a face loc altor ăpersoane care au neapărată nevoie de internare. Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport, dar „vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare”, urmând să stea în izolare la domiciliu până la 14 zile și să fie monitorizați de medicul de familie sau în lipsa acestuia, de specialiștii DSP, prin sistemul telemedicină.

 


Adaugati un comentariu


 

*