Asociatiile de pacienti se declara nemultumite de bugetul Sanatatii

11 decembrie 2014 | 1 comentariu |

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) il contrazice pe ministrul Banicioiu si cere rediscutarea bugetului Sanatatii.

 

GanescuPrintr-o scrisoare deschisa, Radu Ganescu, presedintele COPAC solicita Guvernului cresterea bugetului acordat Sanatatii, aratand ca suntem singura tara din Europa, in afara de Bulgaria, care aloca mai putin de 6% din PIB acestui domeniu.

 „Explicatiile cuprinse in declaratia Ministrului Sanatatii nu ne multumesc. E adevarat ca bugetul de anul acesta a cuprins si sumele necesare pentru plata arieratelor, dar trebuie sa avem in vedere ca aceste datorii s-au acumulat tocmai din cauza ca banii nu au fost suficienti. Consideram ca acesti bani trebuie sa ramana in bugetul Ministerului Sanatatii.

Anul acesta, am asistat la probleme cu finantarea pe mai multe programe. Constant, s-a incercat carpirea bugetului, stingerea incendiilor si rezolvarea situatiilor cele mai urgente, pretul fiind platit de pacienti, care au fost nevoiti de mai multe ori sa isi intrerupa tratamentul. Am avut si avem inca lista de asteptare la intrarea in anumite programe, cum este Programul de Scleroza Multipla, unde mai mult de 100 de pacienti nu au inca tratament.

In aceste conditii, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania solicita in mod expres Guvernului cresterea bugetului acordat Sanatatii. Sistemul de sanatate are nevoie de minimum 6% din PIB.

S-a spus in nenumarate randuri ca Sanatatea si Educatia sunt prioritatile actualului Guvern. Asteptam si dovezi concrete in acest sens. Constant, s-a facut promisiunea ca bugetul Sanatatii va creste in fiecare an, pana va ajunge la 6%. Nu vedem posibil ca de la aproximativ 4%, cat este in prezent sa ajunga la 6%, cat ar fi minimum necesar”, mentioneaza presedintele COPAC.

In finalul scrisorii deschise, Radu Ganescu propune Ministerului Sanatatii o intalnire, in regim de urgenta, cu toti reprezentantii asociatiilor de pacienti si profesionistii din sistem, pentru a rediscuta bugetul Sanatatii.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Cezar Osiceanu spune:

    De ce oare? Se fura prea putin din sistem? Imi eate sila sa merg intr-un spital de stat la toaleta! Pentru orice lucru sau intrebare adresata unei infirmiere sau asistente 10 ron taxa fixa, etc samd! Inteleg ca sunt salariile mici dar nici in halul acesta cum este azi asistenta medicala! Eu platesc CAS aproape dublu ca si procent, iar ca suma nu mai spun si ma ingrozesc pur si simplu! Am avut mama internata la Spitalul Municipal din Bucuresti si am vazut cum au facut clismele la doua saloane de bolnavi cu aceleasi doua furtune, cum i-au furat mamei mele pachetul mare de pampersi, etc! Rusine prea putin spus!

Adaugati un comentariu


 

*