Guvernul taie din bugetul alocat Sanatatii pentru anul viitor

11 decembrie 2014 | 2 comentarii |

Conform proiectului de buget pe 2015, Ministerul Sanatatii va primi mai putini bani, dar va creste suma alocata CNAS.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgPe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat, in cursul zilei de astazi, proiectul de buget pe anul viitor, document ce a starnit deja vii discutii. Unul dintre motivele nemultumirilor este si bugetul alocat Sanatatii. Desi ministrul Banicioiu promitea recent bani mai multi pentru sanatate in 2015, proiectul de buget lansat de Guvern presupune o scadere a sumelor alocate Ministerului Sanatatii. Desi exista o usoara crestere a bugetului destinat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), tot da cu minus…

Astfel, daca in 2014, bugetul MS, dupa rectificarile bugetare, a fost de 7,94 miliarde de lei, pentru 2015 este propusa o suma de 6,73 miliarde de lei.  In acelasi timp, pentru CNAS, bugetul ar putea creste, de la 22,88 miliarde de lei, la 22,90 miliarde de lei, in 2015. Incepand de la 1 ianuarie, anul viitor, CNAS va prelua si programele nationale de sanatate. Se observa, de asemenea, o scadere a bugetului la medicamentele pentru bolile cronice, medicamentele cu si fara contributie personala, dispozitivele medicale sau la materialele sanitare.

 

BanicioiuPrintr-un comunicat de presa, ministrul Nicolae Banicioiu sustine insa ca bugetul alocat Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru anul 2015 este unul echilibrat, care tine cont de realitatile din domeniul sanitar si de nevoile pacientilor.

Perceptia privind scaderea fondurilor alocate este una eronata. Noi anul acesta am platit arieratele pentru medicamente, ca urmare transferul de fonduri catre Fondul National de Asigurari de Sanatate nu mai este necesar si aceste sume nu se mai regasesc in alocarea bugetara pentru anul viitor. Din contra, in anul 2015 pornim cu dublarea sumelor alocate pentru programele nationale de sanatate si investitii. De asemenea, bugetul acopera majorarile salariale anuntate. Asigur pacientii si profesionistii din sistem ca nu exista niciun motiv de îngrijorare, bugetul pe anul viitor fiind gandit pentru pacienti si cadre medicale”, declara ministrul Banicioiu, in comunicatul amintit.

Cifrele, insa, il contrazic. Dintre toate ministerele, doar pentru Ministerul Sanatatii si cel al Internelor sunt prevazute bugete mai mici, fiind in schimb prevazute majorari la AgriculturaFinante si Ministerul Fondurilor Europene.

 Comentarii (2)

  1. Serdin Ana spune:

    Una calda, alta rece, deh, asa e cu politica asta, mai taie dintr-un loc, adauga in altul, gaura ramane tot aia !

  2. Elena Manea spune:

    Bucurie? Dezamagire? Ce sa mai credem?

Adaugati un comentariu


 

*