Prioritatile Ministerului Sanatatii pentru anul 2016

21 decembrie 2015 | 1 comentariu |

Anul viitor, institutia va beneficia de un buget majorat cu 16 la suta, o buna parte a banilor primiti in plus urmand a fi dirijata catre dezvoltarea unor noi programe de sanatate.

 

spital arsiDupa ce au avut confirmarea oficiala ca majorarea promisa la impartirea bugetului pentru anul viitor este una reala, oficialii din Sanatate au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, care vor fi, in mare, obiectivele propuse pentru 2016 si care vor fi directiile in care vor fi canalizati banii primiti in plus.

Astfel, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca bugetul alocat pentru anul viitor este cu 16 la suta mai mare decat cel de care a benaficiat in 2015, o parte din banii primiti in plus urmand a fi folositi pentru plata salariilor majorate ale personalului din Sanatate.

Restul banilor primiti in plus vor fi folositi in special pentru dezvoltarea unor noi programe de sanatate, prioritatea numarul unu fiind cea referitoare la asigurarea conditiilor de tratare a marilor arsi dupa ce, tragedia din Colectiv a scos la iveala faptul ca sistemul public de sanatate avea serioase lacune la acest capitol.Inca din prima parte a anului viitor, Ministerul Sanatatii anunta ca va fi lansat Programul National pentru Arsi, ce va beneficia de aproximativ 10 din totalul alocarilor pentru programe nationale, program care va fi dublat de un acord cu Banca Mondiala, prin care se vor constitui patru centre de arsi la Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Conform precizarilor facute de Mihaela Tanase, consilierul ministrului Sanatatii, in 2016 se va urmari si dezvoltarea sistemului de urgente intraspitalicesti, pentru cresterea calitatii serviciilor de ingrijire a marilor urgente in perioada critica si post-critica.

O alta prioritate a Ministerului Sanatatii va fi si crearea unui subprogram nou, destinat Oncologiei Pediatrice, in cadrul Programului National de Oncologie. Depre acest subprogram a vorbit recent si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, care declara ca „urmeaza in perioada imediat urmatoare sa discutam cu specialistii din domeniu, cu psihologi, cu absolut toti cei care pot sa contribuie cu ceva la acest subprogram, ca sa putem oferi tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar in a aloca niste sume. Extrem de important este tot ce inseamna suport in aceasta boala si atunci sigur ca vom gasi solutii si pentru psihologie si pentru kinetoterapie si chiar pentru a face viata mai usoara acestor copii, in clinici”.

 

Mihaela Tanase

Mihaela Tanase

Subprogramul urmeaza sa fie finantat din fondurile CNAS si urmeaza a beneficia de o alocare preliminara de 2 la suta din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate, nefiind exclusa posibilitatea infiintarii unor noi centre de oncologie pediatrica, care se vor adauga celor deja existente la Bucuresti, Cluj si Iasi.

O atentie deosebita se va acorda si asistentei medicale dedicate nou-nascutilor prematuri, un alt capitol la care sistemul romanesc de sanatate sufera de multa vreme. Acesta este sustinut mai mult prin actiuni umanitare precum cele desfasurate de asociatia Salvati Copiii, ce au ca scop dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu apartura necesara. „In cadrul programelor nationale existente vom urmari dezvoltarea programelor destinate mamei si copilului, printr-o prioritizare in 2016 a asistentei medicale dedicate nou-nascutului prematur. Se are in vedere modernizarea sectiilor de Terapie Intensiva Neonatala, prin alocarea a minim 3 la suta din bugetul de programe. De asemenea, avem in vedere infiintarea unui program de preventie in medicina dentara la copii” a mai declarat consilierul ministrului Achimas-Cadariu.

 



Comentarii (1)

  1. Dumitrache Lucian spune:

    5000 de cazuri rezolvate hepatita C in anul 2015 ! Minciuni 0 pacienti tratati Aveti frica de Dumnezeu! Tu dl Ciurchea sau dl ministru stiti ca mor oameni pe capete asteptand tratamentul?!

Adaugati un comentariu


 

*