Peste 44.000 de angajați din sistemul medical vor primi bonificația de 2.500 de lei pentru COVID-19

18 mai 2020 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați, iar banii vor ajunge în scurt timp la beneficiari.

 

Ministerul Sănătății spune că a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19, conform OUG 43/2020, pentru luna aprilie.

Astfel, un număr de 14.355 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut. Sumele, în valoare de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unitățile să poată efectua cât mai rapid plățile, urmând să fie recuperate ulterior, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 29.719 de persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele alocate de către CNAS se ridică la peste 74.000.000 lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

Ministerul Sănătății a primit ultimele liste finale cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent inclusiv vineri, în 15 mai. Ne-am confruntat cu multe reveniri sau, în unele cazuri, într-o primă fază chiar cu reticența managementului unităților de asumare a acestor liste. Eu sper ca acum lucrurile să fie clare și fondurile pentru luna mai să poată ajunge mai repede la oamenii care au muncit din greu perioada aceasta și care merită din plin această recunoaștere a efortului depus în beneficiul pacienților. Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

 

Președintele Klaus Iohannis, care la începutul lunii aprilie lansa ideea recompensării celor din „linia întâi”, a promulgat, vineri, Legea potrivit căreia personalul medical și auxiliar care a intart în contact cu pacienți confirmați cu COVID-19 sau care a fost infectat va primi bonificația de 2.500 de lei promisă, iar data de 11 martie a fost instituită ca „Ziua pesonalului medical”.

Potrivit legii, personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit, beneficiază pe perioada stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.

De asemenea, urmaşii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu noul coronavirus beneficiază de dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fară a depăşi vârsta de 26 de ani; de pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda defuncţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului; de dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; precum și de scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

 

Prin același act normativ, în semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19,  ziua de 11 martie a fost instituită ca „Ziua personalului medical”.

Prin personal medical care participă la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se înţelege personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, precum şi din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19.

Din această categorie mai fac parte cadrele militare – paramedici şi personal medical – din structurile aflate în coordonarea/ coordonarea operaţională a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi.

Urmaşi ai personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva COVID-19 sunt consideraţi copiii acestuia şi soţul supravieţuitor.

Guvernul a luat în calcul 75.000 de cadre medicale care vor beneficia de aceasta recompensă, pentru care sunt disponibile 120 de milioane de euro, relocaţi din proiectele derulate la Ministerul Fondurilor Europene.

 

Președintele CNAS a aprobat, tot vineri, metodologia de aplicare a prevederilor art. 8 din OUG 43/2020, pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare.

Acesta prevede acordarea bonusului de 2.500 de lei (500 de euro) /brut/lună/persoană, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS).

Vor primi acest bonus personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și personalul care în urma desfășurării activității a fost diagnosticat cu COVID-19.

Acești angajați vor primi un singur stimulent de 2.500 de lei/brut/lună/persoană dacă își desfășoară activitatea în mai multe unități sanitare.

Lista cu angajații care vor beneficia o stabilește conducerea unității medicale în cauză poate fi accesată

http://www.cnas.ro/media/pageFiles/ORDIN%20NR.540.pdf


Adaugati un comentariu


 

*