Alertă în spitale! Crește alarmant numărul de medici și asistenți medicali afectați de COVID19

26 martie 2020 | 0 comentarii |

Până astăzi, 173 de medici, asistenți medicali și personal auxiliar civil și militar au fost infectați cu noul virus. Au murit 22 de români în țară și alți 11 în străinătate, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 1029.

 

Pandemia de COVID19 este la un pas de a declanșa în România, pe lângă criza de echipamente și materiale necesare pentru a lupta eficient cu acest dușman invizibil și teama că numărul de îmbolnăviri va depăși capacitatea spitalelor de a-i trata, îngrjorarea că vom rămâne și fără puținii medici pe care-i avem și de care este atâta nevoie în această perioadă.

Astăzi se împlinește o lună de la declararea primului caz de infecție cu noul coronavirus în România, iar bilanțul este din ce în ce mai sumbru. Avem deja 1.029 de cazuri de persoane infectate și 22 de decese din cauza noului coronavirus (COVID19), cinci dintre acestea fiind raportate în cursul zilei de astăzi.

Tot astăzi, plină criză de coronavirus, ministrul Sănătății, Victor Costache a demisionat după scandalul testării în masă în București. În locul lui a fost numit secretarul de stat Nelu Tătaru.

Specialiștii avertizează că este posibil ca numărul îmbolnăvirilor să crească în perioada Paștelui, în ciuda măsurilor restrictive luate de autorități, chiar dacă în ultimele 2-3 zile se înregistrează o ușoară scădere a cazurilor nou confirmate.

 

Cea mai tânără victimă care a pierdut lupta cu acest „dușman nevăzut” avea 45 de ani și a murit miercuri, 25 martie, în ambulanța care-l transporta la spitalul de boli infecțioase, după ce abia fusese diagnosticat.

Pacientul nr. 18 era o femeie în vârstă de 76 ani, din județul Cluj, care suferea și de diabet zaharat și hipertensiune arterială, internată în data de 20.03.2020 în Spitalul Huedin. A fost transferată în data de 22.03.2020 în secția ATI a Spitalului de Boli Infectioase Cluj, după ce a fost confirmată cu COVID-19.

Pacientul nr. 19 care și-a pierdut viața din cauza infecției cu noul virus este un bărbat în vârstă de 56 ani, din judetul Dâmbovița, hemodializat la un Centru de dializă privat din Capitală, internat inițial la Spitalul de Urgență Floreasca din Bucureșt. A fost transferat în data de 23.03.2020, atunci când a fost confirmat pozitiv cu noul corinavirus, în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

 

Cazul 20 este cel al unui bărbat de 49 ani, din judetul Timiș, care s-a prezentat în data 20 martie la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, unde a fost diagnosticat cu Pneumonie acută (clinc și radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la spitalul de boli infecțioase, după ce a declarat că nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. A doua zi s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, unde i s-a menținut diagnosticul de Pneumonie acută, dar n-a fost internat. În 24 martie, când starea lui s-a deteriorat, a solicitat ambulanța. I s-a recoltat probă de exudat pentru COVID, dar a fost lăsat la domiciliu. Astăzi a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus și tot astăzi a decedat. Pacientul avea poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială.

Pacientul 21 este o femeie de 70 ani, din judetul Neamț, care fusese internată în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, internată în secția de Nefrologie pentru hemodializă. Starea ei s-a agravat miercuri, 25 martie, când a și fost suspectată de infecție cu coronavirus și i s-a recoltat proba specifică. A decedat în aceeași zi, iar astăzi a fost confirmată pozitiv.

Cazul 22 este cea mai tânără victimă a COVID19. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 45 ani, din județul Arad, confirmat miercuri cu noul virus. A decedat în aceeași zi, în ambulanță, în timpul transferului în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Pacientul nr. 23 este un bărbat în vârstă de 75 ani, din județul Iași, cunoscut cu comorbidități (diabet zaharat complicat) internat și confirmat în data 22.03.2020, care a decedat în această seară.

 

Numai în  ultimele 24 de ore au fost înregistrate 123 de noi cazuri de îmbolnăvire, astfel că numărul total a depășit pragul de 1.000. Îngrijorător este și faptul că 173 dintre persoanele confirmate pozitiv cu COVID 19 sunt cadre medicale și personal auxiliar din spitale, iar alte câteva sute sunt în carantină sau izolare la domiciliu și este de așteptat ca numărul lor să crească. Conform datelor transmise de Ministerul Sănătății,  în această dimineață erau confirmați cu noul virus, la nivel național, 70 medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, 1 îngrijitoare și 17 persoane din rândul personalului auxiliar din spitalele civile și militare.

Cele mai multe cazuri (90), sunt din Spitalul Județean de Urgență Suceava, care a și fost închis din această cauză. La București sunt 36 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate la Spitalul „Gerota”. Alte 12 cazuri sunt la Hunedoara, la Covasna  sunt 5, la Iași -3, în Arad, Neamț și Vrancea câte 2 și la Constanța 1 caz.

Acestora  li se adaugă 20 de angajați din rândul personalului medical și auxiliar sanitar din Spitalul Militar „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani confirmați astăzi pozitiv, în urma anchetei epidemiologice desfășurate în rândul celor 57 de contacți apropiați ai celor două persoane confirmate inițial pozitiv cu COVID-19, potrivit unui comunicat remis de MapN.  Astfel, numărul personalului medical și auxiliar din spitale la care s-a confirmat infecția cu noul virus a ajuns deja la 173.

 

La Spitalul Militar de Urgență Focșani au fost confirmate pozitiv cu COVID 19 două persoane din rândul personalului medical și auxiliar sanitar, marți, 24 martie. „În urma acestei situații, s-a dispus externarea tuturor pacienților și efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacților, iar pe timpul acesteia, posibilii contacți sunt plasați în autoizolare, urmând a fi testați. Spitalul Militar de Urgență Focșani se va închide pentru 48 de ore pentru executarea dezinfecției de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecției, cu excepția Centrului de Primiri Urgențe. În același timp, se vor recolta analize de la toți contacții simptomatici și, în funcție de rezultatele finale ale anchetei epidemiologice, se vor dispune măsuri ulterioare de protecție a personalului medical, în vederea menținerii capacității operaționale a spitalului” – a transmis Biroul de presă al MApN.

Aceeași sursă precizează că Direcția medicală a MApN a dispus conducerii spitalului luarea tuturor măsurilor necesare în această situație. Astfel, ancheta epidemiologică va continua, fiind extinsă și la contacții personalului depistat pozitiv în cursul zilei de astăzi. În paralel, continuă dezinfecția de grad foarte înalt în toate spațiile spitalului.

La acest moment spitalul rămâne închis și se caută soluții ca, după finalizarea anchetei epidemiologice și luarea măsurilor prevăzute de protocolul național pentru personalul confirmat pozitiv, să poată fi reluată activitatea de acordare a asistenței medicale în spațiile și secțiile unde acest lucru va fi posibil, se menționează în comunicat.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*