Premieră chirurgicală la Iași, în contextul pandemiei

O pacientă infectată cu Covid-19 a fost operată cu succes la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu, pentru extirparea unei tumori cerebrale.

 

În cursul serii de luni, la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași a avut loc o premieră chirurgicală în actualul context epidemic generat de noul coronavirus, fiind realizată cu succes o operație pe creier, în cazul unei paciente care fusese depistată pozitiv în urma testării pentru Covid-19.

Pacienta, în vârstă de 65 de ani, este din județul Suceava, zonă aflată în carantină, în care sunt confirmate un sfert din cazurile de îmbolnăviri din întreaga țară, iar în urmă cu 10 zile îi fusese depistată tumora care se dezvoltase la nivel cerebral.

Fiind vorba de un caz grav, ce necesita o intervenție chirurgicală care nu putea fi amânată, pacienta care provenea din focarul epidemic de la Suceava a fost internată la spitalul ieșean, iar printre primele proceduri medicale la care a fost supusă s-a numărat testarea pentru Covid-19. Din păcate, rezultatul testului a ieșit pozitiv, ceea ce însemna că femeia era infectată cu noul coronavirus, însă starea sa de sănătate nu permitea amânarea intervenției până la vindecarea infecției respiratorii, pentru că în această perioadă, tumora cerebrală s-ar fi putut inflama și mai mult și i-ar fi putut provoca decesul.

 

În consecință, specialiștii spitalului de neurochirurgie au decis să o opereze pe femeie în cursul serii de ieri, chiar dacă o intervenție similară într-o astfel de situație nu se mai efectuase în România și era nevoie de o serie de măsuri suplimentare de precauție, atât pre și post-operator, cât și în timpul intervenției.

Pacienta a fost operată de o echipă de șapte specialiști coordonați chiar de managerul spitalului, medicul neurochirurg  Lucian Eva. Deși aparatura unică în țară pe care au avut-o la dispoziție și experiența profesională au făcut ca intervenția să nu ridice mari probleme din punct de vedere chirurgical, managerul spitalului spune că s-a lucrat sub o oarecare presiune și cu destulă dificultate, în special din cauza faptului că întreaga echipă a trebuit să poarte echipament special de protecție împotriva Covid-19.

Intervenția a durat aproximativ trei ore, finalizându-se cu succes aseară, în jurul orei 22.30.

 

Dr. Lucian Eva

La ieșirea din operație, coordonatorul echipei chirurgicale a anunțat că a fost vorba de prima intervenție chirurgicală de acest gen efectuată în România unui pacient cu Covid-19, având și un impact emoțional aparte pentru întreaga echipă de specialiști.

Am operat primul pacient cu tumoră cerebrală, infectat cu virusul Covid-19, cu succes. A fost o operaţie unică pentru întreaga echipă, care a durat trei ore. A fost o intervenţie chirurgicală aparte şi, am putea spune, chiar sub presiune. Asta din cauza faptului că am fost nevoiţi să purtăm combinezoane şi echipamente de protecţie speciale, în contextul infecţiei cu virusul Covid-19. În sala de operaţie au fost şapte cadre medicale, care au fost instruite impecabil, toate procedurile de pregătire şi intervenţie fiind respectate cu stricteţe, iar într-un final eforturile noastre au fost încununate de succes. Intervenţia s-a terminat cu bine, iar în ciuda faptului că am fost costumaţi cu toţii ca nişte cosmonauţi, a fost o intervenţie emoţionantă pentru întreaga echipă”, a declarat în această dimineață managerul spitalului de neurochirurgie din Iași.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*