Cardul de sanatate a creat haos pe toate fronturile

Sistemul informatic a fost aproape blocat de numarul mare de accesari, facand cardurile inutilizabile. Pacientii care nu-si ridicasera cardurile au luat cu asalt birourile CNAS. Medicii, desi somati sa acorde consultatii gratuite, nu aveau parghia legala sa faca acest lucru.

 

UPDATE ora 11.00: In urma cu cateva minute sistemul informatic ce permite utilizarea cardurilor de sanatate s-a blocat complet, reprezentantii asociatiilor medicilor de familie anuntand ca le este imposibil sa mai activeze sau sa utilizeze cardurile cu care pacientii se prezinta la cabinete. Medicii spun ca informatia potrivit careia sistemul „a picat” circula si pe forumurile de specialitate, destinate informaticienilor care administreaza sisteme informatice din domeniul medical.  In replica, Vasile Ciurchea, presedintele CNAS a anuntat ca sistemul functioneaza si ca a existat doar o perioada de aproximativ o jumatate de ora in care acesta a mers mai greu. Cu toate acestea, conformaceleiasi surse, din totalul de 224470 de servicii medicale si farmaceutice acordate la nivel national in cursul zilei de ieri, doar 84.914 au fost validate cu cardul, pe baza aceluiasi instrument fiind eliberate doar 24.693 de retete, fata de 70.892, cate au fost eliberate fara card.

 

aglomeratie cnasFaptul ca implementarea noului sistem de acordare a serviciilor medicale pe baza cardurilor de sanatate s-a facut in stil romanesc”, fara a se lua in calcul toate problemele ce pot aparea si a se acorda o perioada de proba, este relevat si de atitudiea oscilanta din ultimele zile a autoritatilor din Sanatate, mai cu seama a presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea.

Astflel, dupa ce, pana la 1 mai, acesta anunta, de cate ori avea ocazia, ca asiguratii fara carduri de sanatate nu vor mai putea beneficia de servicii medicale, dupa aceasta data, si-a schimbast discursul si i-a amenintat cu sanctiuni severe pe furnizorii care nu vor acorda servicii medicale pacientilor, pe motiv ca acestia nu prezinta cardul respectiv. A omis insa faptul ca medicii nu au si cadrul legal pentru a oferi aceste servicii gratuit. In plus, dupa ce, initial, declarase ca in primele ore de la intrarea in vigoare a obligativitatii folosirii cardului nu au existat niciun fel de probleme, ieri, Vasile Ciurchea a admis ca exista „anumite intarzieri” (dand vina pe numarul mare de accesari ale sistemului informatic) si a recunoscut ca s-au primit peste 70 de sesizari din partea medicilor care nu au putut activa sau utiliza cardurile pacientilor.

 

coada la cabinetTinand cont si de aglomeratia creata la ghiseele caselor de asigurari din cauza numarului mare de pacienti veniti sa isi ridice cardurile in ultimul moment si de sesizarile venite din partea organizatiilor medicilor de familie, este evident ca exista probleme care nu au fost luate in calcul atunci cand s-a decis implementarea noului sistem pe baza cardului de asigurat. Spre exemplu, era evident ca sistemul informatic va fi intens accesat in primele zile dupa ce cardul va deveni obligatoriu, caz in care acesta ar fi trebuit sa fie optimizat pentru a face fata si unei astfel de situatii, sau ar fi trebuit sa se gaseasca din timp anumite solutii alternative pentru eventualitatea in care sistemul informatic s-ar fi blocat. Nu s-a intamplat asa, prin urmare au aparut situatii in care medicii au fost nevoit sa tina pacientii in cabinete zeci de minute in plus, incercand sa acceseze sistemul informatic, fiindu-le astfel ingreunata considerabil activitatea.

 

card de sanatateIn cazul pacientilor care nu reusisera sa intre in posesia cardurilor, unii furnizori de servicii medicale i-au trimis pe acestia sa isi obtina documentul respectiv inainte de a le acorda serviciile de care aveau nevoie, in conditiile in care CNAS anuntase clar ca de la 1 mai devine obligatorie utilizarea cardurilor, iar asiguratii care nu au card sau adeverinta nu pot beneficia de servicii medicale.

Totodata, stiut fiind faptul ca romanii sunt obisnuiti sa lase intotdeauna lucrurile pe ultimul moment, cei care nu s-au obosit sa isi ridice cardurile in ultimele doua luni, au luat cu asalt sediile caselor de asigurari incepand de  ieri, in conditiile in care functionarii CNAS au fost prezenti la lucru si in minivacanta de 1 mai, insa in aceste zile numarul asiguratilor care au venit sa isi ridice cardurile a fost insignifiant.

S-a creat astfel astfel un haos pe toate fronturile, pacientii asteptand zeci de minute in cabinetele medicilor pentru ca nu puteau fi utilizate cardurile sau luand cu asalt sediile CNAS in lipsa acestora, chiar daca multi nu aveau neaparata nevoie de ele chiar in aceste zile.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Printre cei care au ingrosat cozile la sediile caselor de asigurari s-au aflat si pacienti trimisi acolo de furnizorii de servici imedicale, care le-au comunicat ca nu le pot oferi acele servicii, atat timp cat nu au card. In conditiile in care, nimeni nu dispus ca se mai pot furniza si dupa 1 mai servicii medicale cu sau/si fara card, furnizorii au procedat, in principiu, corect. S-au trezit insa facuti tapi ispasitori pentru intreaga debandada creata.

Astfel, in cadrul unei conferinte de presa in care se asteptau unele lamuriri din partea autoritatilor pentru neregulile semnalate in teritoriu, presedintele CNAS a pus tunurile pe furnizorii care nu au acordat servicii medicale pacientilor care s-au prezentat fara card de sanatate. Acestia au fost amenintati cu sanctiuni drastice care ar putea ajunge pana la desfacerea contractului cu CNAS, in cazul in care vor continua sa refuze acordarea de servicii pacientilor care nu au intrat inca in posesia cardului. Si-a recunoscut insa indirect incompetenta, mentionand ca dupa tot haosul, a semnat un Ordin care reglementeaza aceasta situatie. Ne gandim si la sanctiuni pentru furnizorii de servicii medicale care refuza pacientii. Avem sanctiuni sub forma de avertismente, penalizari in diverse procente, dar vom veni si cu sanctiuni mult mai drastice, cum ar fi intreruperea contractului. Nu se poate ca noi sa oferim toate conditiile si sa trimiti pacientii spunandu-le ca nu iti acord serviciul pentru ca nu ai card”,  a anuntat Vasile Ciurchea.

 

BANCOMATSi pentru ca tabloul haosului sa fie complet, in timp ce pacientii care chiar au nevoie de carduri isi petrec ore in sir pe la cozi, cei care si-au obtinut deja documentul dar habar nu au ce trebuie sa faca cu el s-au grabit sa ii dea o utilizare. Desi pare greu de imaginat, incepand cu data de 1 mai, au existat cazuri in tara in care bancile au reclamat ca asiguratii si-au introdus cardurile de sanatate in bancomate, urmarea fireasca fiind blocarea aparatelor respective. Astfel de incidente au fost confirmate de mai multe unitati bancare carora persoanele respective li s-au adresat pentru a-si recupera cardurile ramase blocate in bancomate. Conform reprezentantilor bancilor, motivele invocate de respectivii asigurati pentru gestul lor bizar sunt multiple. Astfel, unii spun ca aflasera ca pe cardul respectiv, fiecare asigurat are depusa suma de 500 de euro pe care sa o foloseasca pentru medicamente, altii au declarat ca stiau ca prin intermediul cardurilor pot plati prin bancomate anumite medicamente din farmacii, in timp ce altii au spus ca pur si simplu incurcasera cardurile de sanatate cu cardurile bancare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Black Friday pentru CNAS
    Era un lucru de asteptat, daca cei care s-au ocupat de sistemul informatic ar fi luat lectie de la magazinele on-line.
    Acest fenomen, daca nu se iau masuri, se poate repeta la fiecare inceput de luna, cand pacientii se vor prezenta pentru reinnoirea retetelor compensate sau ridicarea lor din farmacii.

Adaugati un comentariu


 

*