Casele de Asigurari isi prelungesc programul de lucru pe 1 septembrie

Pentru ca incepand de luni, 1 septembrie, utilizarea cardului de sanatate devine obligatorie, iar la acest moment mai sunt 300.000 de carduri care nu au ajuns inca la asigurati, se doreste astfel sa se evite aglomeratia de la ghisee.

 

card-sanatateA ramas mai putin de o saptamana pana cand utilizarea cardului de santate va deveni obligatorie. Aceasta ar fi trebuit sa se intample, la 1 mai, insa CNAS a revenit asupra deciziei, in urma haosului creat la ghiseele institutiei si la usile cabinetelor medicilor. Termenul de la care utilizarea cardului devine obligatorie a mai fost astfel prelungit cu patru luni, fiind fixat pentru data de 1 septembrie. Intre timp, lucrurile au inceput sa se mai miste in ceea ce priveste utilizarea cardului, iar majoritatea asiguratilor au intrat in posesia acestuia, chiar daca erorile din sistem au continuat sa apara, iar validarea consultatiilor a dat mari batai de cap medicilor.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea spune ca se asteapta ca luni sa apara din nou cozi la ghiseele Caselor de Asigurari, pentru ca multi pacienti vor lasa pe ultimul moment ridicarea cardurilor, desi au avut pana acum tot timpul sa faca acest lucru. Pentru a evita aglomeratia si situatiile neplacute aparute in primele zile dupa 1 mai, presedintele CNAS a facut astazi un nou apel catre asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardurilor, sa se prezinte, pana luni, la sediile CNAS de care apartin, pentru a-si ridica acest instrument fara de care nu vor mai putea beneficia de servicii medicale dupa 1 septembrie.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Convins ca luni se vor crea din nou cozi la sediile Caselor de Asigurari, Ciurchea a dispus ca la 1 septembrie sa se mareasca numarul de ghisee la aceste institutii, iar programul de lucru sa se prelungeasca pana la ora 20.00, astfel incat toti asiguratii care se vor prezenta in acea zi, sa isi poata primi cardurile.

Numarul cardurilor de sanatate care mai sunt de distribuit la nivel national se ridica la 300.000, dintre care 75.000 numai in Bucuresti. Aproape 10.000 de carduri au fost solicitate dar au ramas neridicate. „In Bucuresti mai avem 75.000 de carduri de distribuit incluzand cele 10.000 de carduri dupa care nu a venit nimeni. O parte considerabila le-am distribuit prin medicii de familie, circa jumatate din medicii de familie din Bucuresti au venit si ne-au solicitat cardurile. La nivel national mai sunt de distribuit diferenta de la 75.000 pana la sub 300.000 la momentul zilei de astazi, adica 225.000. Carduri activate in sistem sunt 8.600.000, dar in decursul unui an aproximativ 6.000.000 de cetateni interactioneaza cu sistemul, au nevoie de un serviciu medical. Asta inseamna ca sunt mai multe carduri activate decat, de regula, cetatenii acceseaza sistemul. Ceea ce este un lucru imbucurator”, a declarat in cursul zilei de azi presedintele CNAS.

 

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS Buzau

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS Buzau

In judetul Buzau, 19.300 de persoane nu si-au ridicat, pana acum, cardul de sanatate. 913 carduri au refuzate din motive religioase sau din alte motive personale, iar 2.053 de carduri au fost declarate pierdute sau deteriorate, 1.521 de carduri duplicat fiind deja emise. Buzoienii care nu si-au ridicat cardul, inclusiv asiguratii Casei OPSNAJ, sunt invitati sa se prezinte la sediul CJAS Buzau in cursul acestei saptamani, pentru a evita aglomeratia si disconfortul, in ultima zi, chiar daca luni va fi program prelungit cu publicul, a precizat Corneliu Vasilescu, presedintele CJAS Buzau, intr-o conferinta de presa organizata la sediul institutiei. Cu acelasi prilej, Vasilescu a mentionat ca se constata insa o „constientizare a utilitatii cardului, astfel ca multi dintre cei care au refuzat acest instrument de validare a serviciilor medicale, acum il solicita. Trebuie stiut insa ca procesul de tiparire si distribuire a cardului de sanatate este unul continuu, pentru ca in sistem intra permanent noi asigurati, prin dobandirea acestei calitati, fie la implinirea varstei de 18 ani, fie la angajare. Pentru aceste categorii se genereaza automat comanda de tiparire si distribuire, fara a fi necesara o solicitare in scris pentru eliberarea cardului de sanatate. Acestia vor intra in posesia cardului prin intermediul serviciilor postale, la domiciliul din cartea de identitate. Cei care si-au pierdut sau au deteriorat cardul de sanatate pot solicita un card duplicat, printr-o cerere depusa la casa de sanatate de care apartine. Solicitantul va achita totodata contravaloarea cheltuielilor de tiparire si distribuire a noului card, respectiv 15,5 lei. Pana la eliberarea acestuia, va primi servicii medicale in baza unei adeverinte care se inmanaeaza solicitantului in momentul depunerii cererii pentru duplicat, a explicat Corneliu Vasilescu, mentionand ca pentru orice problema legata de tilizarea cardului, CJAS Buzau acorda asistenta atat furnizorilor de servicii cat si asiguratilor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*