De astazi, servicii de sanatate gratuite doar cu cardul

1 septembrie 2015 | 0 comentarii |

18 Case Judetene de Asigurari de Sanatate, printre care si cea de la Buzau, vor functiona saptamana aceasta cu program prelungit, pentru a se evita aglomeratia la ghisee.

 

card de sanatateEste oficial. Cardul de sanatate a devenit obligatoriu. Incepand de astazi, in sistemul public de sanatate se acorda servicii de sanatate gratuite numai posesorilor de card. Exceptie fac doar cei carora nu li s-a tiparit cardul si care vor primi servicii medicale, pana la primirea acestuia prin posta, si cei care au refuzat cardul din motive religioase sau de alta natura si pot beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte cu valabilitate de trei luni.

Data de 1 septembrie reprezinta ultimul termen fixat de autoritatile din Sanatate pentru utilizarea obligatorie a cardului de sanatate, dupa sase amanari succesive.

Inceputul lunii mai, atunci cand fusese stabilit initial acest termen, a fost un esec total. Desi anuntata cu cateva luni inainte, decizia a creat atunci un adevarat haos, care a dovedit ca autoritatile nu se pregatisera indeajuns pentru implementarea cardului de sanatate. Ghiseele Caselor de Asigurari au fost luate cu asalt de mii de asigurati care venisera sa isi ridice cardurile care nu intrasera in posesia lor din diferite motive, aceeasi aglomeratie creandu-se si la cabinetele medicilor de familie carora le era imposibil sa utilizeze cardurile pacientilor din cauza ca sistemul informatic se bloca. Timp de cateva zile, in jurul problemei cardului de sanatate a plutit o confuzie totala, iar in cele din urma s-a luat decizia ca obligativitatea utilizarii acestuia sa fie amanata de sase ori, 1 septembrie fiind ultimul termen. Exista temerea ca haosul produs in primavara se va repeta si de aceasta data, insa nu s-a intamplat asa, atmosfera fiind una mult mai calma, atat la ghiseele CNAS cat si la cabinetele medicilor de familie, pentru ca majoritatea cardurilor au fost intre timp distribuite si activate.

 

CJASIntre timp, majoritatea asiguratilor si-au ridicat cardurile, iar sistemul informatic folosit pentru utilizarea lor nu mai da rateuri atat de des. In aceasta dimineata, la nivel national mai erau aproximativ 300.000 de carduri care nu ajunsesera la asigurati, si exista temerea ca aglomeratii mari se vor crea la ghiseele Caselor de Asigurari care aveau peste 5.000 de carduri neridicate. Un numar de 18 case din tara se afla in aceasta situatie, printre ele numarandu-se si CJAS Buzau. Pentru a se evita aglomeratia, programul de lucru al acestor case a fost prelungit pana la ora 20.00, urmand a se reveni la programul normal pe masura ce numarul cardurilor neridicate de asigurati se va reduce in zilele urmatoare. Pana la orele amiezei nu s-au semnalat nicaieri in tara probleme majore, numarul clientilor prezenti la casele de assigurari nefiind atat de mare incat sa dea peste cap programul angajatilor.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In ceea ce-i priveste pe romanii care au intrat deja in posesia cardului, adica peste 15 milioane, acestia vor fi obligati, incepand de astazi, sa prezinte acest instrument ori de cate ori se vor prezenta la medic sau la farmacie, pentru a-si lua medicamente compensate. Daca dupa data de 1 mai, asiguratii al caror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fara a-l utiliza, incepand cu data de 1 septembrie, toti asiguratii care au intrat in posesia cardurilor sau ale caror carduri se afla la casele de asigurari vor avea acces la servicii medicale programat si decontate in sistem doar in baza cardului de sanatate. Incepand cu aceasta data, asiguratii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de baza, in sistemul public de sanatate. Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicatia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat si daca pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverinta de asigurat eliberata de casa de asigurari. Aceste servicii vor fi validate si decontate in vechiul sistem”, a explicat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*