CJAS Buzău face precizări referitoare la onorarea rețetelor compensate

14 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Lămuririle vin în contextul în care, în spațiul public, au apărut interpretări eronate cu privire la acest subiect, menite să stârnească inutil îngrijorare în rândul pacienților.

 

În cursul anului trecut, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)  a demarat demersurile pentru extinderea onorării rețetelor compensate la orice farmacie din țară, indiferent dacă aceasta se află în contract cu CNAS sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CAS AOPSNAJ). Măsura era menită să faciliteze accesul pacienților la medicamentele cu și fără contribuție personală eliberate de medici. Reprezentanții CNAS au făcut mai multe declarații publice referitoare la această măsură, însă recent, în spațiul public au început să circule informații care, potrivit instituției, prezintă distorsionat declarațiile oficialilor, astfel încât să se înțeleagă că posibilitatea onorării rețetelor compensate va fi limitată doar la localitatea în care medicul prescriptor își desfășoară activitatea.

Astfel de informații au darul de a crea nejustificat neliniște în rândul pacienților, față de o măsură care, în realitate, va veni în ajutorul lor, oferindu-le posibilitatea de a-și procura medicamentele compensate de la orice farmacie din țară aflată în contract cu una din cele două case de asigurări de sănătate, menționează CNAS.

 

Raluca Alexandru

Pentru ca asigurații buzoieni să nu își facă griji inutil din cauza acestor informații eronate, Raluca Alexandru, președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău (CJAS) a făcut precizările necesare cu referire la modul în care se onorează în prezent rețetele compensate și cel în care se vor onora în viitorul apropiat. Astfel, președintele CJAS Buzău informează asigurații că medicamentele cu și fără contribuție personală prescrise pe rețetele compensate se eliberează, ca și până acum, de către orice farmacie aflată în contract cu aceeași casa de asigurări ca și medicul prescriptor, ceea ce înseamnă că rețetele pot fi onorate la farmacii din tot județul, nu doar din localitatea în care își desfășoară activitatea medicul respectiv.  „Rețeta compensată poate fi onorată într-o arie teritorială mult mai largă decât localitatea în care își desfășoară activitatea medicul prescriptor, și anume în întregul județ, în cazul rețetelor emise de cabinetele medicale, clinicile sau spitalele aflate în relații contractuale cu o casă județeană de asigurări de sănătate. Totodată, rețetele emise de cabinetele medicale, clinicile și spitalele aflate în relații contractuale cu CAS AOPSNAJ, pot fi onorate de orice farmacie din țară aflată în contract cu casa respectivă”, a declarat Raluca Alexandru.

 

În ceea ce privește demersurile CNAS în vederea extinderii posibilității de onorare a rețetelor compensate la orice farmacie din țară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află aceasta în relații contractuale, președintele CJAS Buzău a precizat că măsura va extinde aria teritorială din care pacienții își vor putea procura medicamentele compensate la nivelul întregii țări. Implementarea acesteia presupune însă modificări semnificative ale celor două sisteme informatice operate de CNAS, de aceea necesită un timp mai îndelungat, urmând totuși să fie dusă la bun sfârșit în cursul acestui an.

Referitor la informațiile eronate apărute în spațiul public, conducerea CNAS menționează într-un comunicat remis presei că acestea „sunt de natură să inducă pacienților neliniști nejustificate referitoare la tratamentele medicamentoase”. Menționăm că CNAS a început din proprie inițiativă demersul extinderii posibilității de onorare a rețetelor compensate și va continua să facă toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul asiguraților și pentru a răspunde nevoilor reale legate de asistența medicală a acestora”, se mai arată în document.

 


Adaugati un comentariu


 

*