Se schimbă cardurile de sănătate!

25 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Peste 730.000 de „pașapoarte” de sănătate expiră în acest an și vor fi înlocuite. Aproximativ 300.000 de buzoieni se află în această situație.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că, anul acesta, aproximativ 730.000 de carduri de sănătate expiră și vor fi înlocuite, acestea fiind printre primele carduri care au ajuns la asigurații români, în 2014. Fără noile documente, pacienții nu pot primi servicii medicale gratuite decât în urgență și nici nu pot primi rețete compensate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a încheiat, deja, contracul cu Imprimeria Naţională, potrivit oficialilor instituției, care spun că înlocuirea cardului de sănătate este necesară, atât pentru securitatea documentului, pentru că sistemele informatice utilizate au avansat, dar și din cauza gradului de uzură. „În plus, cardurile de sănătate sunt acte de identitate, care şi ele sunt preschimbate o dată la câţiva ani”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, făcând o comparație și cu cardul bancar care, la fel se schimbă, odată la câțiva ani, din aceleași considerente. De altfel, pe fiecare card este inscripționată perioada de valabilitate a documentului, așa că fiecare asigurat știe cu exactitate când îi expiră „pașaportul de sănătate”.

 

Autorităţile susţin că vor face tot posibilul pentru ca procesul de înlocuire să fie unul lin și fără sincope, astfel încât să nu-i afecteze pe pacienţi. CNAS spune că noile documente electronice vor ajunge la asiguraţi în a doua jumătate a anului și vor fi trimise ca și până acum, prin poștă, la domiciliul asiguratului.

Asigurații însă, dar și medicii, se tem că s-ar putea ajunge la acelaşi haos din 2014, când sistemul cardului de sănătate a fost introdus, oficial, în România. Aceștia se tem cî până când asigurații vor intra în posesia noilor documente, la casele de asigurări se vor forma din nou cozi interminabile, pentru adeverințele care le vor permite asiguraților să beneficieze de asigurarea de sănătate.  „Ar trebui să prelungească valabilitatea cardurilor, ca să nu fim puşi în situaţia de a face drumuri până la Casa de Sănătate unde să primim adeverinţă prin care să demonstrăm că suntem asiguraţi în sistem. Suntem obişnuiţi cu brambureala în sănătate, la fel s-a întâmplat şi în 2014, când distribuţia nu a fost făcută cu cap. Problemele vor apărea din momentul în care cardul vechi expiră până în momentul în care pacientul intră în posesia noului card. Va fi o problemă nu doar la nivel de farmacii şi spitale, ci şi la nivel de medici de familie”, este de părere Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

Raluca Alexandru

Soluţia ar fi ca noile documente să fie emise înainte ca ele să expire, așa cum se întâmplă în cazul cardurilor bancare, astfel încât în momentul în care asiguratul are nevoie de servicii medicale să i se poată activa noul document care atestă calitatea de asigurat, să primească un nou pin și să poată beneficia de consultație gratuită, de rețetă compensată sau de orice alt serviciu medical de care are nevoie.

Ceea ce se știe deocamdată este că „persoana rămâne asigurată, dacă se încadrează într-o categorie de asigurat, fiind înscrisă în programul CNAS care certifică această calitate”, spune Raluca Alexandru, președintele CJAS Buzău, menționînd că, potrivit legislației actuale, asiguratul nu trebuie să facă nicio solicitare de preschimbare a cardului național, acesta fiind înlocuit, automat.

Președintele CJAS Buzău recunoaște însă că „ până la acest moment nu sunt cunoscute modalitățile de validare a serviciilor medicale în cazul în care persoana are cardul național de sănătate expirat și are nevoie de asistență medicală”, admițând că s-ar putea să fie nevoie de adeverință medicală, în cazul în care asiguratul are cardul expirat și nu a primit noul document.

 

Peste 14 milioane de români deţin carduri de sănătate. Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fără prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputând fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă.

În județul Buzău, potrivit datelor puse la dispoziție de conducerea CJAS, au fost emise 344.149 de carduri naționale de sănătate, de la lansare și până în prezent. 17.120 dintre cardurile returnate de CN Poșta Română au fost ridicate, ulterior, de asigurați, de la sediul CJAS. Au existat și 1.412 buzoieni care au refuzat să primească aceste „pașapoarte de sănătate”, din motive religioase, așa că pentru a avea acces la servicii medicale în sistemul asigurărilor de sănătate merg la CJAS și solicită adeverință de asigurat, din trei în trei luni, după ce se verifică, potrivit legislației, calitatea de asigurat a solicitantului.

În perioada 2014-2018 au fost emise și 10.670 de carduri duplicat care, fie au fost deteriorate, fie au fost pierdute sau furate, fie posesorul și-a schimbat datele de identitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*