Contre privind decontarea serviciilor medicale: Ministerul Sănătății și PSD versus CNAS

6 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Partidul Social Democrat susține că se va opune „oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați”, Ministerul Sănătății că va susține „ferm” această poziție în discuțiile cu CNAS, în timp ce reprezentanții Casei spun că, de fapt, noul Contract-Cadru „nu limitează accesul asiguraților” ci, dimpotrivă, se vor deconta mai multe servicii medicale.

 

Proiectul noului Contract-cadru pentru acordarea serviciilor medicale începând cu 1 aprilie 2023, pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmează să-l lanseze în dezbatere publică, apărut în presă sub forma unui draft, creează confuzie printre medici și pacienți, dar constituie și un motiv de „ieșit la rampă” pentru politicieni.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, în ambulatoriu ar urma să fie decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană, ceea ce pe de o parte contravine declarațiilor autorităților, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi, iar pe de altă parte, ar putea duce la situații precum cea în care, dacă un pacient are nevoie de mai multe investigații pentru un diagnostic corect, fie că acestea se pot realiza în același cabinet, fie în cabinete diferite, ar trebui să nu poată primi un diagnostic final decât după mai multe zile, dacă într-o zi s-ar poate deconta un serviciu medical pentru același CNP.

Adică… ți-ai rupt o mână sau un picior, te vede mediul ortoped și te trimite la radiolog, dar acesta din urmă nu te poate investiga decât în ziua următoare, iar pentru diagnostic, ar trebui să revii la ortoped abia a treia zi, ca să-ți pună diagnosticul și aparatul gipsat, dacă s-ar deconta o singură consultație pentru același CNP…

 

Medicii speră însă că prevederile se referă la același tip de consultație, ca și acum și să nu se ajungă la situații aberante. Partidul Social Democrat a reacționat însă imediat ce în spațiul public au apărut informații despre confuzia creată de noul proiect de Contract-Cadru și a transmis presei, printr-un comunicat, că „în formularea actuală, din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru, reglementarea este inacceptabilă. În multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi”, transmite PSD. În același comunicat se menționează că prevederea reprezintă și „o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege”. Pentru a clarifica lucrurile, PSD spune că va propune Coaliției „o analiză asupra acestor prevederi” și se va opune „oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați”. 

 

Ministerul Sănătății a reacționat prompt și a transmis, printr-un comunicat, că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară și susține că „Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent, în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor” și va susține „ferm” această poziție, în discuțiile cu CNAS. „Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, afirmă MS.

PSD sprijină categoric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pacienților la asistența medicală ambulatorie”, se menționează și în comunicatul PSD, partid din care face parte ministrul Sănătății.

 

Interesant este că CNAS, condusă de un președinte interimar susținut de PNL, care susține că prevederea respectivă se referă la faptul că un pacient nu poate beneficia de  mai multe ori într-o zi de același serviciu medical, și că noul proiect prevede, de fapt, decontarea unui număr mai mare de servicii, dar și anumite restricții, cum ar fi decontarea unui singur serviciu de același tip, aceluiași pacient, într-o zi, în ambulatoriu, „încasează” singură loviturile… ceea ce duce cu gândul la faptul că PSD își netezește drumul pentru a instala pe altcineva la conducerea CNAS, în momentul rotației la guvernare.

Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de ordin elaborat de CNAS (pentru modificarea şi completarea ordinului ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, precum şi prelungirea aplicării prevederilor acestuia), publicat pe site-ul CNAS.

 

Potrivit unui comunicat remis presei de CNAS, având în vedere afirmațiile apărute în spațiul public, conform cărora în proiectul noului Contract-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-ar intenționa reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS, precizăm că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi se referă la faptul că pentru un pacient se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu de același tip, pe zi, pe persoană, dintre serviciile prevăzute în prezent la pct. 1.7, Anexa 7 la Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021”, cu mențiunea că în proiectul noului act normativ, precizarea este introdusă la paragraful unde se regăsesc reglementările specifice acestor tipuri de servicii. 

În anexa 8, articolul 2, al (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/ terapeutică/ tratamente/ terapii pentru un CNP/zi.

 

Astfel, pentru un pacient care se prezintă la o consultație în ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog, spre exemplu, acesta efectuează consultația și, dacă apreciază necesar, îi poate efectua unul sau mai multe servicii. De exemplu, efectuează un EKG și/sau măsoară indicele de presiune gleznă/braț. Consultația și serviciile efectuate se raportează de medic în vederea decontării, arată CNAS.

Pacientul respectiv se poate prezenta în aceeași zi și la o altă specialitate medicală din ambulatoriu, de exemplu la dermatologie. Medicul dermatolog îi acordă consultația și, dacă apreciază necesar îi efectuează și servicii, cum ar fi, de pildă, testul cutanat cu agenți fizici și/sau examinarea cu lampă Wood. Medicul dermatolog raportează în vederea decontării consultația și serviciile efectuate.

Prin urmare, din exemplul de mai sus, este evident că nu există o îngrădire, o limitare a decontării serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului. Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient. În exemplele date anterior de noi, medicul cardiolog nu poate raporta două EKG-uri pentru același pacient în aceeași zi, respectiv medicul dermatolog nu poate raporta două examinări cu lampa Wood pentru același pacient în aceeași zi”, subliniază CNAS, în comunicat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*