Noul Contract-cadru pentru servicii medicale va fi lansat în dezbatere la 1 martie

18 februarie 2021 | 0 comentarii |

Documentul va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021, iar îmtre timp, CNAS va organiza consultări cu partenerii de dialog social.

 

Adrian Gheorghe – președinte CNAS

În urma consultării cu Ministerul Sănătății, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că noul contract-cadru pentru acordarea serviciilor medicale  ar putea intra în vigoare la 1 iulie.

Proiectul noului Contract–cadru va fi publicat în transparență decizională în jurul datei de 1 martie 2021.

„Proiectul de Contract–cadru va propune revizuirea pachetelor de servicii medicale, întărirea prevenției în sănătate prin orientarea cu prioritate a fondurilor către serviciile de profil, precum și diversificarea unor tipuri de servicii medicale necesare pentru prevenirea, monitorizarea și tratamentul unor afecțiuni. Alte propuneri au ca scop scăderea birocrației”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

 

CNAS și Ministerul Sănătății vor propune Guvernului prelungirea până la data de 30 iunie 2021, a termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 (pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019), transmite CNAS, printr-un comunicat.

Recent, Adrian Gheorghe a declarat, la un post central de televiziune, că „dificultatea majoră a sistemului actual este că tarifele care se decontează au o legătură doar aproximativă cu costul real al resurselor pe care spitalele le suportă prin facturile furnizorilor, prin salarii şi aşa mai departe” și a afirmat că „se lucrează în acest moment la acest aspect”, astfel încât „pentru un set de intervenţii spitaliceşti, un set de coduri de boală, să se stabilească care este tariful real”.

 

CNAS promite că va publica în scurt timp calendarul consultărilor cu partenerii de dialog social (organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical), astfel încât forma finală a proiectului de Contract-cadru să fie definitivată în timp util, iar proiectul de act normativ să fie supus aprobării Guvernului  înaintea datei de 1 iunie 2021.

Noul preşedinte al instituţiei a menţionat că îşi doreşte o evaluare exactă a serviciilor pe care CNAS le decontează, pe fiecare palier, pentru a se stabili, într-un termen cât mai scurt, „o legătură între măsura în care aceste servicii sunt decontate acum şi nevoia obiectivă de servicii, aşa cum ea se regăseşte şa nivelul statisticilor de morbiditate”. Adrian Gheorghe a menţionat că autorităţile au în vedere o creştere a bugetului pentru medicina de familie, care în acest moment este de aproximativ 8% din buget.

 


Adaugati un comentariu


 

*