CNAS vrea să lucreze pe „adiționale” până în iulie

19 martie 2019 | 0 comentarii |

Un proiect de ordin privind prelungirea termenelor de aplicare a normelor metodologice și a prevederilor Contractului-cadru pe 2019 până la jumătatea acestui an a fost pus în transparență decizională de CNAS.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să prelungească perioada de aplicare a normelor metodologice și a Contractului-cadru din 2018 până la jumătatea acestui an. Un proiect de ordin pentru prelungirea aplicării prevederilor Ordinului ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, nr. 397/836/2018, a fost pus în transparență decizională pe site-ul oficial al instituției.

Potrivit proiectului de act normativ, oficialii CNAS consideră că „luând în considerare că legea bugetului de stat nu a intrat în vigoare până la această dată”, este necesară „prelungirea aplicabilității Ordinului ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, până la data de 30 iunie 2019, se subliniază în nota de fundamentare a proiectului.

Așadar, dacă propunerea CNAS va fi aprobată, furnizorii de servicii medicale nu vor putea încheia contracte noi de prestări servicii cu casele teritoriale de sănătate începând din aprilie, așa cum era de așteptat, ci vor lucra pe acte adiționale până la jumătatea anului. În aceste condiții, furnizorii noi sau cabinetele medicale, laboratoarele ori spitalele care și-au achiziționat aparatură medicală nouă nu vor putea acorda servicii medicale din bugetul public de sănătate, pentru că acestea nu sunt incluse în contractul cu CNAS, chiar dacă ministrul Sănătății folosește orice prilej pentru a se lăuda cu noile dotări din spitale. Cei mai afectați vor fi, ca de obicei, pacienții, care vor fi nevoiți să se mulțumească în continuare cu aceleași condiții de accesare a serviciilor de sănătate sau să plătească, din buzunar, dacă vor să beneficieze de noile servicii.

Prin prelungirea aplicabilității Ordinului ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 397/836/2018, se asigură „continuitatea accesului asiguraților la servicii medicale, dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu și la medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu”, se mai arată în proiectul de ordin.

 


Adaugati un comentariu


 

*