Programul de sprijin Start ONG 2020, adaptat necesităților pandemiei

18 februarie 2021 | 0 comentarii |

Peste 85.000 de persoane au beneficiat de ajutor în cadrul proiectului, iar 1.477 dintre acestea au fost cadre medicale.

 

Kaufland Romania și asociația Act for Tomorrow au desfășurat, pentru al doilea an consecutiv, programul de sprijin Start ONG, pe care inițiatorii au fost nevoiți să îl adapteze pentru a răspunde nevoilor generate de pandemie.

Astfel, pe parcursul anului trecut au fost finanțate cu o jumătate de milion de euro 167 de proiecte comunitare dezvoltate de ONG-uri mici, unități de învățământ, centre de copii sau bătrâni și grupuri informale, din 38 de județe ale țării, scopul fiind dezvoltarea și implementarea proiectelor de responsabilitate socială.

Prin proiectele câștigătoare, 85.647 de persoane au beneficiat de sprijin în mod direct, iar 136.351 de persoane au fost beneficiari indirecți ai proiectelor derulate în cadrul programului. Dintre beneficiarii direcți, 1.477 au fost cadre medicale, cărora li se adaugă 4.613 vârstnici peste 65 de ani, 9.981 de adulți și bătrâni aparținând grupurilor vulnerabile și peste 14.000 de copii din categorii vulnerabile.

Pentru a ajuta comunitățile să treacă mai ușor peste efectele negative generate de pandemie, echipa Start ONG a decis adaptarea a 3 dintre apelurile programului, astfel încât societatea civilă să poată beneficia de finanțare pentru proiecte care răspund nevoilor comunităților în contextul actual. În total, 40.119 persoane vulnerabile au beneficiat de sprijinul proiectelor finanțate în cadrul acestor apeluri.

 

Pentru a susține sistemul medical au fost donate 6 stații de oxigenoterapie, două instituții medicale fiind ajutate în mod direct. Au fost donate, de asemenea, 150 de viziere realizate de elevi pentru medici.

Totodată, prin 26 de proiecte au fost realizate activități educaționale online, prin care elevii au fost sprijinți să continue activitățile educaționale, în ciuda faptului că școlile au fost închise în această perioadă.

Tot în cadrul programului, prin 11 proiecte a fost oferită consiliere psihologică telefonică sau prin videoconferințe pentru diferite categorii de grupuri vulnerabile, iar prin alte 31 au fost oferite alimente și produse igienico-sanitare persoanelor vârstnice și familiilor vulnerabile.

Inițiatorii spun că, pe parcursul anului trecut, nevoia de finanțare a sectorului non-profit s-a evidențiat prin numărul mare de aplicanți și bugetul solicitat. În total au fost înscrise 513 proiecte, bugetul total solicitat fiind de două milioane de euro, de 4 ori mai mult decât bugetul alocat.

 

Programul Start ONG este cel mai simplificat mecanism de finanțare, dezvoltat de Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow, pentru a oferi sprijin financiar ONG-urilor mici sau recent înființate din întreaga țară, dar și instituțiilor publice din sfere precum educația sau asistența socială, pentru a derula proiecte cu impact pozitiv în domeniile educație, sănătate, social, mediu și cultură. A fost oferit, astfel, un program de finanțare croit special pentru comunitățile vulnerabile, cu rolul de a ajuta la acoperirea nevoilor apărute sau adâncite de contextul pandemic.

Împreună cu Act for Tomorrow am creat programul Start ONG cu misiunea de a susține ONG-urile mici și la început de drum să dezvolte proiecte în comunităţile lor. Datorită mecanismului simplificat de finanțare am reușit să adaptăm programul şi să oferim un sprijin rapid comunităţilor vulnerabile, chiar și în contextul pandemic. Ne bucură rezultatele celei de-a doua ediții Start ONG, iar noi vom continua să susţinem comunităţile în care activăm şi să le oferim sprijin în dezvoltare prin programe comunitare, aşa cum este Start ONG”,  a declarat Katharina Scheidereiter,  managerul Kaufland România.

 


Adaugati un comentariu


 

*