Primele femei olar din județul Buzău se pregătesc să devină instructori la Centrul de Artă Aluniș

25 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acestea au fost angajate, urmând să devină la rândul lor instructori în arta olăritului pentru 100 de copii și tineri din centrele de protecție socială.

 

Mihaela Coman

În urmă cu o lună, s-a dat startul proiectului Școala de olărit de la Colți, derulat de Centrul de Artă Aluniș, cu ajutorul financiar oferit de Kaufland România. Proiectul este unul socio-cultural, având ca scop renașterea meșteșugului străvechi al olăritului, creând totodată noi locuri de muncă pentru locuitorii din zonă și oportunități de terapie ocupațională pentru 100 de copii și tineri din centrele de protecție socială al DGASPC Buzău.

Inițiatorii au anunțat astăzi primele rezultate, materializate în angajarea în cadrul Aluniș Art Center a două localnice din comuna Colți, care vor deveni în scurt timp primele femei olar din județul Buzău. Acestea au început procesul de pregătire sub îndrumarea a doi artiști care s-au mutat la Aluniș pe toată durata proiectului, urmând ca în scurt timp să devină la rândul lor instructori și să împărtășească meșteșugul olăritului celor 100 de copii și tineri din centrele de protecție socială. Pentru această activitate vor fi și plătite, în calitate de angajate ale centrului de artă de la Aluniș, iar în viitorul apropiat, li se vor alătura doi noi colegi, care, de asemenea, vor fi angajați cu forme legale.

 

Tradiția olăritului pe Valea Buzăului s-a pierdut în urmă cu aproximativ 30 de ani, însă va fi reînviată și cu ajutorul celor două localnice, care vor transmite mai departe acest meșteșug, în cadrul atelierelor găzduite de centrul de la Aluniș.

Mihaela Coman, una dintre viitorii asistenți olari, are 46 de ani, s-a născut și a copilărit în Aluniș împreună cu soțul ei și are o fiică de 25 de ani. După căsătorie, a locuit la Nehoiu unde a lucrat la fabrica de mobilă Nikmob timp de 19 ani, ca șef de formație. Când fabrica a intrat în faliment, a hotărât să se întoarcă în satul unde dorește să lucreze și să contribuie la bunăstarea familiei și a comunității.

Cealaltă femeie olar este Mădălina Tache, în vârstă de 35 de ani, născută în Colți și apoi, căsătorită în Aluniș. Mamă a unei fete de 8 ani și a unui băiat de 15 ani, a fost nevoită să abandoneze studiile liceale din cauza problemelor financiare ale familiei, care nu a avut posibilitatea să îi susțină pe ea și pe fratele ei mai mic, la școală, așa că Școala de olărit de la Aluniș îi oferă o oprtunitate pe care nu vrea să o rateze pentru nimic în lume.

 

Mădălina Tache

Școala de Olărit de la Colți este un proiect care își propune reînnoirea tradiției ceramicii pe Valea Buzăului, prin înființarea primului atelier de olărit în comună, deschis ca spațiu de lucru artiștilor, în regim de rezidență și școală. Acest proiect este parte integrantă din eforturile Centrului de Artă Aluniș de a promova un turism responsabil în Munții Buzăului și de a crește comunitatea locală prin artă și cultură, respectând și integrând tradițiile și elementele autentice românești ale zonei.

Astfel Școala de Olărit de la Colți cuprinde documentarea ceramicii vechi și recrearea liniei identitare de patrimoniu cultural local pentru a servi drept bază de lucru pentru toate obiectele create la Colți, ceramică ce va fi reintrodusă în circuitul comercial, desfășurarea de cursuri și ateliere pentru copii și adulți, și construcția casei de rezidență a școlii ce va servi drept atelier, rezidență, școală pentru artiști români și, în același timp, punct de atracție turistică în zonă. Totodată proiectul va constitui un nou argument solid pentru recunoașterea Ținutul Buzăului ca Geoparc Global UNESCO, centrul de la Aluniș fiind unui din obiectivele vizitate de echipa de evaluatori care a ajuns la Buzău în cursul lunii septembrie.


Adaugati un comentariu


 

*