Cseke Attila a tras linie la finalul mandatului de interimar la Sănătate

25 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta a transmis azi un comunicat în care face o sinteză a principalelor obiective atinse în perioada în care a fost interimar la Ministerul Sănătății.

 

După votul de învestire al guvernului Ciucă, ce are loc azi în Parlament, va urma predarea mandatelor între foștii și noii miniștri, acesta fiind totodată un prilej de bilanț pentru cei ce au deținut portofoliile, până acum.

Printre ei se numără și Cseke Attila, care a remis astăzi un ultim comunicat în calitate de ministru interimar la Sănătate, în care prezintă o analiză a celor aproape trei luni petrecute la conducerea ministerului. Dat fiind că această perioadă s-a suprapus cu cea a valului patru al pandemiei, principalele sale priorități au fost aprovizionarea unităţilor sanitare cu medicamentele necesare pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, creşterea numărului de paturi ATI pentru pacienţii cu forme severe de Covid-19 şi asigurarea bugetului necesar pentru continuarea activităţilor medicale în domeniul sanitar.

Acesta amintește că în mandatul său a fost elaborat și proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private, documentul fiind propus şi depus în Parlament. Proiectul prevede ca personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private să aibă obligaţia de a prezenta certificatul digital, în vederea desfăşurării activităţii.

De asemenea, menționează că a suplimentat cu 439 cifra de școlarizare pentru Rezidențiatul din acest an, iar în data de 21 noiembrie, Ministerul Sănătții a organizat, cu succes, concursul de intrare în Rezidențiat, la care un număr record de 12.564 candidați au concurat pe 6.311 locuri și posturi, pe cele 3 domenii de pregătire.

 

Alte măsuri menționate în raportul prezentat de Cseke Attila au vizat aprobarea tratării părinţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 în secţiile de pediatrie, alături de copiii lor, plata salariilor restante pentru personalul medical implicat în procesul de vaccinare şi aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare asigurării tratamentelor necesare pacienţilor COVID-19.

Ministerul Sănătăţii a asigurat, zilnic, aprovizionarea cu medicamentele necesare pacienţilor Covid-19, respectiv cu Remdesivir, anticorpi monoclonali, Tocilzumab, medicamente pentru ATI destinate pacienţilor cu Covid-19. Menționez că este în curs de derulare procedura de achiziţie pentru cel puţin 10.000 de cutii de Kineret, medicament utilizat pentru formele de Covid-19 unde este prezentă pneumonia şi proces inflamator în creştere, mai ales dacă administrarea de corticoizi nu a reuşit regresia bolii. În perioada imediat următoare se va finaliza procedura de achiziţie, iar medicamentele vor fi repartizate imediat către spitale”, a mai declarat fostul ministru interimar.

De asemenea, arată că, deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, contractele pentru aprovizionare au fost semnate abia la începutul lunii octombrie a.c., după ce el a preliuat portofoliul de la Sănătate, ca interimar. Cu toate acestea, până acum s-a reușit distribuirea în teritoriu a 1.200.000 de doze de vaccn gripal, în patru tranșe, iar în data de 10 noiembrie, MS a alocat, suplimentar, 26 milioane de lei pentru achiziția următoarei tranșe, de 700.000 de doze, în vederea continuării campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Până în data de 14 noiembrie 2021, ultima raportare, au fost vaccinate de 320.614 de persoane în cadrul campaniei de vaccinare antigripală a MS.

 

Raportul la final de mandat mai arată că, spre deosebire de predecesoarea sa, Kseke Attila a avut grijă ca sistemul medical să poată funcționa și anul viitor. Astfel, prin Mecanismul European de Achiziţie pentru noi medicamente în lupta împotriva Covid-19, România a optat pentru achiziţia a 600.000 de capsule Molnupiravir cu drept de contractare şi 200.000 de capsule fără obligaţie contractuală, precum şi 15.000 de doze de inhibitori de protează cu drept de contractare şi 5000 de doze fără obligaţie contractuală. Aceste achiziţii sunt în curs de derulare, iar medicamentele vor sosi începând cu primul trimestru al anului 2022.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a aprobat, începând cu 12 octombrie, actualizarea protocolului de tratament al pacienţilor cu Covid-19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripţie medicală, conform recomandărilor specialiştilor din Comisia de specialitate de boli infecţioase pentru pacienţii aflaţi la debutul bolii”, se mai menționează în document.

Nu în ultimul rând, Cseke Attila amintește că, din 14 octombrie, Ministerul Sănătăţii a participat la demararea procedurilor pentru transferul în străinătate al mai multor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în stare critică, în perioada de vârf a valului 4. Au fost transferaţi 86 de pacienţi în şapte state membre ale UE –Ungaria, Polonia, Austria, Germania, Cehia, Danemarca şi Italia – care au răspuns apelului Ministerului Sănătăţii şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 


Adaugati un comentariu


 

*