Doza booster a vaccinului anti-Covid, recomandată adulților de peste 40 de ani
Referitor la vaccinarea obligatorie, șeful OMS Europa consideră că este timpul pentru o dezbatere publică serioasă, pe această temă.
În condițiile în care țările europene care au trecut mai ușor prin valul patru se confruntă în prezent cu o creștere a numărului de infectări cu SARS-Cov-2, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat, la jumătatea acestei săptămâni, administrarea dozei booster a vaccinului anti-Covid, tuturor persoanelor adulte trecute de 40 de ani din spațiul Uniuni Europene.
Recomandarea vine la două luni după publicarea ghidurilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA), redactate împreună cu ECDC, în care se preciza că administrarea unei a treia doze de vaccin nu reprezenta o prioritate. În acest interval, de două luni, situația epidemiologică a început să se schimbe la nivel european, astfel că ECDC a revenit asupra acestor precizări, recomandând administrarea dozei a treia tuturor adulților, cu precădere celor trecuți de 40 de ani.
România a început încă din luna septembrie administrarea dozei booster, această măsură fiind considerară necesară, dată fiind situația de la acel moment și previziunile sumbre privind evoluția valului 4, care s-au adeverit în cea mai mare măsură. La acest moment numărul românilor care au primit doza booster se apropie de 1,5 milioane, iar numărul celor care primesc zilnic doza a treia a ajuns să îl depășească pe cel al persoanelor care și fac prima doză.
Recomandările ECDC nu impun obligații statelor membre ale UE, dar sunt folosite pentru a elabora măsuri de sănătate publică în blocul comunitar.
În aceeași zi în care a fost făcută această recomandare, Robb Butler, directorul biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat că este momentul ca statele europene să înceapă să ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii, mai ales în țările în care rata de imunizare se află la un nivel scăzut, așa cum este și cazul României. Deocamdată, doar Austria și-a exprimat intenția de a impune această măsură, începând de anul viitor, iar reprezentantul OMS pentru Europa consideră că este nevoie să fie lansată o dezbatere publică la nivel european pe această temă.
Acesta a recunoscut însă că obligativitatea vaccinării nu garantează și creșterea ratei de imunizare, ba chiar poate genera scăderea încrederii în autorități și în eficacitatea vaccinului. Ideea nu este unanim împărtășită de toți oficialii europeni și tocmai de aceea ar fi nevoie de o amplă dezbatere publică pe această temă.
Spre exemplu, dr. Andrea Ammon, șeful ECDC, a avertizat că o astfel de măsură ar putea avea efect total opus, crescând numărul persoanelor care refuză să se vaccineze. „Vaccinarea obligatorie nu este o baghetă magică. Poate fi eficientă, poate crește rata de vaccinare, dar poate duce și la polarizare. Nu toți cei care acum nu sunt vaccinați sunt împotriva vaccinurilor, însă mulți dintre ei vor ca vaccinarea să fie propria lor decizie și nu să le fie impusă, așa că îi poate face să respingă vaccinurile”, a declarat aceasta.