România a depășit pragul de 6 milioane de persoane vaccinate cu schema completă
UPDATE: Proiectul de lege prin care certificatul COVID devine obligatoriu pentru angajați, respins de Senat, cu 67 de voturi „pentru” și 60 „împotrivă”. PSD și AUR au votat „împotrivă”, iar pentru a fi adoptat, proiectul avea nevoie de 69 de voturi. Decizia finală va fi luată în Camera Deputaților.
Reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai asociațiilor de primari au stabilit o serie de măsuri pentru impulsionarea campaniei de imunizare în mediul rural.
Singurul aspect pozitiv despre care se poate vorbi în actuala situație epidemiologică îl reprezintă revitalizarea campaniei de vaccinare anti-Covid, care merge zilele acestea mai bine decât oricând. Mulți, mai ales tinerii, s-au vaccinat pentru că numai așa vor putea intra în posesia certificatului COVID care le dă libertate de mișcare, alții pentru că s-au temut să nu ajungă în spitale, dar oricare ar fi motivul, creșterea numărului de persoane vaccinate ar putea ajuta România să revină la normalitate înainte de Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou.
Ieri s-a înregistrat un record absolut al numărului de persoane care au primit prima doză în 24 de ore, 113.033 de persoane fiind vaccinate, dintre care 2.121 s-au vaccinat în centrele din Buzău. Față de perioada anterioară valului 4, proporția s-a inversat, numărul celor vaccinați cu prima doză fiind zilnic mai mare decât celor al care își fac cea de-a doua doză. Chiar și așa, ieri s-a depășit și pragul de 6 milioane de persoane vaccinate cu schema completă.
La Buzău, cel mai probabil până la prânz, ar putea fi depășit pragul de 80.000 de persoane vaccinate cu schema completă, în timp ce numărul celor cu prima doză administrată a depășit 108.000 de persoane. De altfel, datorită numărului tot mai mare de buzoieni care ajung la centrele de vaccinare din municipiu, Prefectura a făcut un apel la cei care au posibilitatea, să meargă să se vaccineze la unul din centrele de la Vernești, Vadu Pașii sau Smeeni pentru a mai reduce aglomerația de la centrele din oraș.
Cu toate acestea, în județul Buzău s-a înregistrat, în ulmele 24 de ore, un nou record de persoane infectate cu SARS-COV-2. DSP Buzău a raportat 505 cazuri noi de infectare și 3 de reinfectare, în urma realizării a 969 de teste rapide și PCR, iar pacienții infectați sunt de toate vârstele, de la bebeluși de o lună, la persoane de 91 de ani.
La nivel național, proporția între cei cu o singură doză și cei cu schema completă a devenit aproximativ egală, fiind vorba de 6.621.326 de persoane din prima categorie și 6.041.920 din cea de-a doua. Totodată,759.661 de persoane au primit și doza booster. Cel mai bine, vaccinarea merge în mediul urban, iar autoritățile vor lua măsuri pentru a impulsiona campania de imunizare și la sate.
Astfel, la începutul săptămânii, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și secretarul de stat Andrei Baciu au avut o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de primarii din țară, discuțiile axându-se pe acest subiect. Ca soluții, s-a stabilit ca în comunele în care există cabinete ale medicilor de familie, acestea să fie accesibile localnicilor, pentru vaccinare. În localitățile în care nu funcționează cabinete, se ia în considerare varianta trimiterii de echipe mobile, care să vaccineze localnicii în spații puse la dispoziție de administrațiile locale. În cele două săptămâni de vacanță, în aceste echipe ar putea fi înrolat și personalul medical din cabinetele școlare.
O a treia variantă de lucru constă în transportul oamenilor către centrele de vaccinare cele mai apropiate, cu mijloace puse la dispoziție de autoritățile locale.
Între timp, Ministerul Apărării Naționale a decis extinderea programului celor 11 centre de vaccinare care funcționează în cadrul spitalelor militare, care vor fi deschise în fiecare zi a săptămâni, între orele 8.00 și 20.00.
În cadrul maratonului de vaccinare organizat cu prilejul Zilei Armatei României, desfășurat în zilele de 25 și 26 octombrie, sub deviza „Împreună pentru viață, Împreună pentru viitor!”, 5.687 de persoane s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, în șase spitale militare din țară, care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva COVID-19. În maratonul vaccinării au fost angrenate 171 de persoane din structuri medicale ale MApN, respectiv 59 de medici, 52 de asistenți medicali, 35 de registratori și 25 de studenți voluntari.
Totodată, Direcția Medicală a MApN a demarat procedurile de reactivare, în cel mai scurt timp posibil, a altor 23 de centre de vaccinare, care vor funcționa în incinta unor unități militare din 17 județe și din municipiul București, de luni până vineri, între orele 08.00 și 16.00. Urmează ca acestea să fie reactivate în platforma on-line de programare, iar direcțiile de sănătate publică le vor include în fluxurile de distribuție a dozelor de vaccin.
În toate centrele organizate de MApN, populația generală care dorește să se vaccineze se poate programa prin platforma unică, ori se poate prezenta, la orice oră, în intervalul de funcționare, fără o programare prealabilă. Toate persoanele imunizate vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor și vor primi adeverința de vaccinare, conform procedurilor, așa cum se întâmplă și în restul centrelor de vaccinare.
Până la finele acestei săptămâni, comitetul național de coordonare a activității de vaccinare va decide și cum se va proceda în cazul persoanelor vaccinate cu serul de la Johnosn & Johnosn pentru care au trecut 6 luni de la imunizare și doresc să primească doza booster. Totodată, va fi luată și o decizie referitoare la persoanele vaccinate cu serul de la Moderna, conform căreia acestea pot primi doza booster între 6 și 8 luni de la schema completă, iar în acest caz se va proceda la administrarea unei doze înjumătățite, conform unei recomandări făcute luni de Agenția European ă Medicamentului.
Pe de altă parte, Senatul va decide, astăzi, dacă certificatul care atestă vaccinarea anti-COVID va fi necesar și pentru angajații care se prezintă la locul de muncă. Comisiile reunite juridică şi de sănătate au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, un raport de admitere, cu amendamente, a propunerii legislative PNL-UDMR prin care personalul din unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.
Potrivit iniţiatorilor, certificatul atestă trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabili 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore). Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate, IGSU, Inspectoratului General de Aviaţie al MAI şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatici nu este reglementată în lege.
Printr-un amendament a fost adăugat însă şi personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă, precum şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
Dispoziţiile se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică „şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate.
Costurile testării pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate din buzunarul propriu, de cei nevaccinați. Există și excepții, pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare, stabilită de un medic de specialitate, testarea este suportată de către angajator.
Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatelor digitale prin intermediul aplicaţiei mobile „Check DCC”, iar celor care refuză să se vaccinze și nici nu se testează li se suspendă, pentru 30 de zile, contractul de muncă, fără plata drepturilor salariale. După 30 de zile, raportul de serviciu încetează de drept, cu excepția celor care între timp se vaccinează.
După ce va trece și de plenul Senatului, proiectul de act normativ va merge la Camera Deputaților care în acest caz este decizională.