Mobilizare pentru atingerea pragului de imunizare colectivă până la sfârșitul anului

25 octombrie 2021 | 0 comentarii |

La acest moment, acoperirea vaccinală împotriva covid-19 este de 40% în rândul adulților, iar autoritățile speră ca în următoarele două luni să se ajungă la 70%.

 

Se pare că autoritățile au găsit cheia pentru relansarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, din păcate, pe fondul unei situații epidemiologice foarte grave și prin introducerea unor restricții mai drastice pentru cei nevaccinați. Astfel, fie mânați de teama de a nu se îmbolnăvi, fie mânați de restricțiile intrare în vigoare începând de azi, românii au luat din nou cu asalt centrele de vaccinare, circa 70% dintre cei care s-au vaccinat în ultimele zile fiind la prima doză.

Pe fondul acestui interes sporit, comitetul național de coordonare a activității de vaccinare a reluat organizarea maratoanelor de vaccinare, o inițiativă care a avut mare succes la începutul campaniei. Un astfel de maraton a avut loc în acest week-end în Capitală, organizat împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, DSP Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Ministerul Culturii. Maratonul a demarat vineri și s-a încheiat în această dimineață, aseară fiind depășit pragul de 30.000 de persoane vaccinate.

Tot aseară, organizatorii maratonului au organizat o conferință de presă, ocazie cu care a fost anunțată intenția de atingere a pragului de imunizare colectivă până la sfârșitul anului. Asta înseamnă atingerea pragului de 70% din populație vaccinată în următoarele două luni, în condițiile în care, acoperirea vaccinală în rândul populației adulte este la acest moment de doar 40%.

 

În acest sens, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a anunțat că, în Capitală va fi organizat, la sfârșitul fiecărei săptămâni, câte un maraton de vaccinare, adresând invitația universităților de Medicină și Farmacie din țară și direcțiilor de sănătate publică din orașele mari să organizeze acțiuni similare.

Pe lângă vaccinare, cei care au dorit informații le-au putut cere de la centrul de informare existent în cadrul centrului de testare gratuită și rapidă existent. Oamenii pot astfel să se informeze și apoi să se decidă și să vină să facă acest pas al vaccinării, care este foarte important”, a subliniat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, instituție parteneră a maratonului vaccinării. „E nevoie măcar de o lună de solidaritate între toți românii”, a completat și medicul Alexandru Rafila.

Datoria noastră este să creştem progresiv capacitatea de vaccinare, astfel încât în următoarele săptămâni să putem atinge rata de 70% persoane vaccinate din populaţia adultă. În acest moment, rata de acoperire vaccinală este de 40% la populaţia adultă, de peste 18 ani. Pentru că în aceste zile oamenii au arătat o dorinţă în creştere pentru vaccinare, UMF Carol Davila, Colegiul Medicilor din Bucureşti şi Direcţia de Sănătate Publică vor organiza, în fiecare săptămână, un maraton de vaccinare în Capitală. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă.

 

În același context, medicul pneumolog Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală consideră că, prin numărul mare de persoane vaccinate în weekend, populaţia dovedeşte că a înţeles că vaccinul reprezintă „soluţia pentru normalitate”.

Până vineri, ochii celor din sistemul de sănătate au plâns. De vineri, un ochi râde, unul plânge, pentru că populaţia a înţeles, poate, pentru prima dată în ultimele luni, că vaccinul reprezintă soluţia pentru normalitate, soluţia care îi protejează. De ce un ochi plânge? Pentru că, în continuare, pacienţii sunt trataţi în paturi suplimentare pentru că necesarul de oxigen este mare. Virusul Delta este mai agresiv decât celelalte, nu doar prin extinderea pe care o dă la nivelul plămânului, ci şi prin efectele de după perioada de COVID, adică din zona non-COVID. Numărul de pacienţi din zona non-COVID este în creştere. Jumătate din Secţia de pneumologie de la ‘Marius Nasta’ este ocupată de pacienţi care au ieşit din COVID, dar care au nevoie încă de spitalizare”, a afirmat dr. Beatrice Mahler, subliniind că „o populaţie responsabilă are nevoie de centre de testare gratuită – diagnostic, vaccinare şi informare”.

 

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că este datoria fiecăruia să se implice în campania de vaccinare. „Cred că ce vedem astăzi este un lucru extrem de bun. Le mulţumesc celor care vin să se vaccineze nu numai aici, ci peste tot în ţară. S-a dovedit că, totuşi, chiar dacă suntem într-o situaţie destul de critică, oamenii au înţeles şi vin la vaccinare. Este foarte bine şi cu toţii avem datoria să ne implicăm: medicii de familie, persoane nevaccinate încă, persoanele care au dubii să pună întrebări, să răspundem de ce este bine să se vaccineze”, a spus Arafat, duminică, la Palatul Copiilor din Bucureşti, unde a vaccinat câteva persoane.

Potrivit lui Arafat, vaccinarea este „unica soluţie, ca să nu se mai repete situaţia în care ne aflăm acum şi unica soluţie pentru a preveni o astfel de situaţie şi, bineînţeles, de a se proteja fiecare pentru viaţa lui şi pentru cei care sunt în jurul lui”, menționând că dacă populaţia s-ar fi vaccinat la fel ca în alte ţări europene, în proporţie 70-80%, restricţiile nu ar fi fost necesare. Referitor la cei bolnavi de COVID aflați în stare gravă şi care refuză internarea în spital, Arafat a spus că „se condamnă singuri, chiar la moarte”.

 

Astăzi va avea loc o întâlnire on-line între reprezentanții CNCAV și cei ai asociațiilor de primari, pentru a se stabili soluții în vederea accelerării ritmului de vaccinare în întreaga țară, incluziv în mediul rural.

Pentru a se ajunge la o rată de acoperire vaccinală de 70% până la 31 decembrie, ar trebuie ca zilnic să se vaccineze între 80.000 și 100.000 de persoane, iar dr. Valeriu Gheorghiță spune că există toate condițiile pentru a se asigura acest ritm de vaccinare, însă trebuie să existe și voință din partea oamenilor. „Eu cred că putem să menținem acest ritm, întrucât capacitate de vaccinare avem, număr de doze avem, colegi – corpul medical este dispus să facă acest efort şi suntem aici şi sperăm ca până la finalul acestui an să atingem acest obiectiv. Trebuie să înţelegem că la o rată de vaccinare de peste 70%, la care se va adăuga şi procentul de persoane care au trecut prin boală, practic imunitatea colectivă va fi mult mai mare. Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Astăzi, ar fi trebuit să avem de cel puţin de 20 de ori mai puţine decese decât înregistrăm, din păcate, în fiecare zi”, a mai declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

 

În acest weekend a fost depășit pragul de 110.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în aceeași zi, iar cel al persoanelor vaccinate cu schema completă trece de 76.600, depășindu-se astfel recordurile anterioare.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate 6.417.484 persoane, iar 5.920.032 au primit schema completă. De asemenea, 706.622 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia.

Maratoane de vaccinare mai au loc astăzi în cele șase spitale militare din țară care sunt și centre regionale de stocare a vaccinurilor, pentru a marca astfel Ziua Armatei, care se sărbătorește în fiecare an, la 25 Octombrie. Astfel, persoanele eligibile (peste 12 ani) care doresc să se vaccineze o pot face, non-stop, începând de azi de la ora 8.00, până mâine seară la ora 20.00, în centrele de vaccinare care funcţionează la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” din Iaşi, Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov și Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu din Timişoara”.

Totodată, procesul de vaccinare pentru persoanele care s-au programat deja în aceste zile, prin intermediul platformei electronice, se va desfăşura în regim normal, conform programărilor existente.

 


Adaugati un comentariu


 

*