În școlile din județul Buzău nu se pot vaccina copiii anti-COVID, pentru că nici un cabinet nu îndeplinește condițiile necesare

7 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Campania de vaccinare în învățământul preuniversitar debutează odată cu noul an școlar, iar în cazul județului Buzău rămâne alternativa vaccinării cu echipe mobile sau în centrele de vaccinare comunitară apropiate de unitățile de învățământ.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Este oficial, tulpina Delta a noului coronavirus este dominantă și în România, până la 5 septembrie fiind confirmate 807 cazuri de infectare, din care 191 (23,7%) fuseseră vaccinate, 7 incomplet și 184 complet vaccinate (22,8% din total), potrivit INSP. Autoritățile spun că în condițiile în care numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a trecut de 2.000 de cazuri noi în 24 de ore, iar în unitățile sanitare de profil sunt internate 3.527 de persoane cu COVID-19, dintre care 101 sunt minori (95 internați în secții și 6 la ATI), în contextul în care începe noul an școlar, crește îngrijorarea față de riscul suplimentar de infectare a copiilor cu noul coronavirus.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de protecție, dar pe de o parte, mulți copii nu sunt eligibili pentru vaccinare, iar pe de alta, mulți părinți sunt reticenți în a-și vaccina copiii, chiar dacă studiile făcute până acum arată că vaccinurile existente pe piață sunt eficiente și împotriva acestei tulpini a virusului.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță a prezentat, astăzi, noi detalii despre activitatea de vaccinare în cadrul instituțiilor școlare și universitare, care va debuta odată cu noul an de învățământ. Astfel, campania de vaccinare în învățământul preuniversitar va începe luni, 13 septembrie, odată cu noul an școlar, urmând a se derula pe parcursul a două luni, iar în universități începe la 1 octombrie și se va încheia pe 1 decembrie. Procedurile au fost transmise în această dimineață către ministerele Sănătății și Educației, pentru ca acestea să poată pune la punct toate detaliile, până la începutul săptămânii viitoare.

 

În învățământul preuniversitar se vor putea vaccina elevii cu vârste peste 12 ani și cadrele didactice, dar și părinții și personalul nedidactic din școli. Vaccinurile administrate vor fi cele produse de Pfizer/BioNTech și Moderna, acestea fiind singurele avizate pentru imunizarea copiilor peste 12 ani.

„Pentru învăţământul preuniversitar, acţiunea de vaccinare se desfăşoară în trei modalităţi: fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înfiinţarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale, fie prin arondarea unităţilor de învăţământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a adăugat că, în cazul instituțiilor școlare care vor avea amenajate spații proprii de vaccinare, acestea trebuie identificate și evaluate până pe 10 septembrie, de către specialiștii din cadrul direcțiilor de sănătate publică.

În România, doar 20% dintre tinerii cu vârste între 16 și 19 ani și numai 5% dintre copiii din categoria de vârstă 12-15 sunt vaccinați, pe când în Danemarca, spre exemplu, 58.2% copii şi adolescenţi (10-19 ani) sunt vaccinaţi cu cel puţin o doză, în Franța sunt vaccinați cu cel puțin o doză 56% copii (12-17 ani), în Spania sunt 55.4% copii şi adolescenţi (12-19 ani) vaccinaţi cu cel puţin o doză, iar în Italia sunt 49.8% copii şi adolescenţi (12-18 ani) vaccinaţi cu cel puţin o doză.

 

Dr Carmen Scantei

În județul Buzău s-a făcuut deja evaluarea cabinetelor medicale școlare, care oricum nu sunt prea multe și nu există decât la nivelul câtorva școli din Buzău și Râmnicu Sărat, dar s-a constatat că nu poate fi vorba despre vaccinare în cabinetele proprii, întrucât niciunul nu îndeplinește condițiile necesare.

Referitor la acest subiect, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău, dr. Carmen Scântei, a declarat că „la nivelul județului, niciunul dintre cabinetele medicale școlare care funcționează în municipiul Buzău și la Rm. Sărat nu îndeplinește condițiile necesare pentru a fi amenajate aici puncte de vaccinare. În această situație, campania de vaccinare în învățământul preuniversitar se va efectua cu ajutorul echipelor mobile sau în cadrul centrelor comunitare de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ”.

În celelalte zone ale țării unde există cabinete care îndeplinesc condițiile, se va stabili un program de vaccinare în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcţie de solicitări, iar acest program va fi adaptat astfel încât să asigure accesibilitate cât mai mare la vaccinare, pentru a da posibilitatea mai multor persoane de a reuşi să ajungă la vaccinare.

 

Ionel Meirosu – ISJ Buzau

La rândul său, inspectorul general școlar Ionel Meiroșu a precizat că în fiecare unitate de învățământ din județul Buzău a fost desemnat un cadru didactic responsabil cu informare despre vaccinare, iar acolo unde există cabinete medicale, de acest lucru se vor ocupa cadrele medicale. „Avem o echipă care evaluază ultimele unități colare din județ și, probabil mâine, cel târziu poimâine, vom avea o situație clară, pentru că ne procupă găsirea unor soluții în special pentru școlile care nu au autorizație sanitară, unde vom dispune anumite măsuri suplimentare de protecție. Li s-a transmis deja tuturor conducătorilor unităților că festivitatea de deschidere a noului an școlar nu trebuie să depășească o oră și jumătate și trebuie să se respecte măsurile sanitare. Avem măști pentru toate școlile, rămâne să ne asigurăm că se vor respecta și toate celelalte măsuri de prevenire și limitare a răspândirii virusului. Probabil cea mai difcilă misiune pe care o avem este aceea de informare și de conștientizare a părinților în ceea ce privește măsurile de protecție și mai ales privind beneficiile vaccinării, iar de vaccinarea propriu-zisă se va ocupa Direcția de Sănătate Publică”, a precizat pentru Sănătatea Buzoiană, inspectorul școlar general al IȘJ Buzău, prof. Ionel Meiroșu, recunoscând că există și cadre didactice care nu acceptă vaccinarea, lăsându-se influențate de tot felul de informații contradictorii apărute în presă și pe rețelele de socializare.

 

În ceea ce privește vaccinarea prin intermediul echipelor mobile, conducerile unităților de învățământ vor catagrafia săptămânal persoanele eligibile care îşi exprimă intenţia de vaccinare şi se va întocmi o listă a acestora, care va fi transmisă către direcţiile de sănătate publică, pentru a organiza echipele mobile de vaccinare şi pentru a stabili numărul de doze ce trebuie repartizate. Aceste solicitări se fac cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării echipei mobile, pentru a exista suficient timp de organizare a activităţilor logistice.

Pentru vaccinarea în unităţile de învăţământ care sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, prezentarea se poate face atât direct la centrul de vaccinare, fără programare, sau cu programare prealabilă. Elevii minori vor fi însoțiți de părinți sau un alt aparținător, iar vaccinarea se va face doar după exprimarea consimțământului de către persoana majoră.

În ceea ce privește vaccinarea în mediul universitar, o campanie similară va fi demarată pe 1 octombrie și se va derula până pe 1 decembrie, însă dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că universitățile pot demara chiar și mai devreme aceste activități. În acest sens, se vor organiza spații de vaccinare în cabinetele medicale din campusurile universitare sau în alte spații corespunzătoare.

 

În altă ordine de idei, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că părinții au dreptul să știe dacă profesorii care predau copiilor la clasă sunt vaccinați anti-Covid, așa cum sugerase anterior ministrul Sănătății, dar  cu respectarea legii privind protecția datelor cu caracter personal.

În limitele GDPR, părintele are dreptul să știe dacă profesorii care le predau copiilor la clasă sunt vaccinați sau nu. Însă pot să știe doar numeric, și nu nominal, pentru că nominal intră sub incidența GDPR. Protecția datelor cu caracter personal este dincolo de dorința părintelui, de dorința dumneavoastră sau de dorința mea. Se poate ști nominal doar în măsura în care profesorul însuși alege să spună, să facă public acest lucru, dacă e vaccinat sau nu e”, a declarat ministrul Educației.

În România, doar puțin peste 60% dintre cadrele didactice s-au vaccinat anti-COVID.

 


Adaugati un comentariu


 

*